El: hosszú nemzetközi menetelésre indulna a Trabzonspor

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.09.08. 11:13
null
Marek Hamsíkék a török futball nemzetközi megbecsüléséért is harcolnak a Groupama Arénában (Fotó: AFP)
A Ferencváros este megkezdi szereplését a labdarúgó Európa-liga csoportkörében: 21 órától a Trabzonsport fogadja. A török bajnoki címvédő a BL-ben indult, végül az El-ben kötött ki, de ma újabb lépést tenne abba az irányba, hogy mindenki megismerje a nevét Európában.

Az Isztambulon kívüli török futball nagy csapatát, a Trabzonsport 2018 óta vezeti elnökként a nagyvállakozó Ahmet Agaoglu, aki amellett, hogy rendezte a klub zűrös pénzügyi helyzetét, azt a nagyratörő tervet tűzte ki, hogy elindítja a klubot Európa nagyjai közé.

A klubelnök rendszeres nemzetközi szereplésről álmodozott – elsősorban a Bajnokok Ligájában –, és amikor a 2021–2022-es idény végén 38 év után ismét megnyerte a csapat a török élvonal küzdelmeit, az áhított BL-indulás is közel került...

Egyszer már összejött a BL is a Trabzonspornak
A 2010–2011-es évad végén úgy maradt le a bajnoki aranyról a Trabzonspor, hogy azonos pontszámmal, mindössze rosszabb gólkülönbséggel végzett a Fenerbahce mögött. Az isztambuliaktól az akkoriban kitörő török bundabotrányban való részvétel miatt az UEFA később elvette a BL-indulási jogot és a trabzoniaknak adta.

Mindenképpen ott szeretnénk lenni a BL-csoportkörben” – mondta a bajnokavatást megelőzően a Nemzeti Sportnak a vezetőedző, Abdullah Avci. A Trabzonspornak egyedül dán FC Köbenhavnon kellett volna túljutnia a rájátszásban, ám elsősorban a Koppenhágában mutatott gyenge játék nyomán egy idegenbeli 2–1-es vereség és egy hazai 0–0 után a csapat végül csak az Európa-liga főtáblájára fért oda.

A kiesést követően a vezetőedző türelmet kért a szurkolóktól.

„Másfél év óta vagyok itt, és azóta nagy dolgok történtek a klub háza táján. Kialakult a saját játékstílusunk és az egyedi filozófiánk. Külföldre tudunk játékosokat eladni. Trófeákat szerzünk. Tovább dolgozunk azon, hogyan lehetne jobb a játékunk.”

Abdullah Avci nem a levegőbe beszélt: irányítása idején rengeteget lépett előre a klub, ahhoz pedig, hogy nagyratörő céljait elérje, valójában az idei Európa-liga szereplés miatt sem kell csalódottnak lennie a Trabzonspornak – itt ugyanis sokkal jobb esélye van jó eredményeket elérni és a csoportból való továbbjutással is számolhat.

Mivel 27 év után először nincs török csapat a BL-ben, nagy lett a nyomás az El-csoportkörös Fenerbahcén és Trabzonsporon (és persze valamennyire az Ekl-es Basaksehiren és Sivassporon is), hogy legalább ők mutassanak fel valamit idén az ország futballja számára a nemzetközi mezőnyben. A bajnoki címvédőt elősegíthetik ebben bombaerős nyári igazolásai is.

Az egyik nagy nyári szerzemény, Marc Bartra a Trabzonspor szerda esti edzésén, a Groupama Arénában (Fotó: Török Attila)
Az egyik nagy nyári szerzemény, Marc Bartra a Trabzonspor szerda esti edzésén, a Groupama Arénában (Fotó: Török Attila)

A Trabzonspor úgy jött ki pluszba a nyári átigazolási időszakban, hogy közben 19 millió eurót elköltött a piacon. A középhátvéd Ahmetcan Kaplant az Ajaxnak, a támadó Andreas Corneliust épp a BL-ellenfél Koppenhágának adta el jó pénzért a klub, miközben okosan választotta meg új kiszemeltjeit: a keretbe beelefért az Aston Villa szélsője, Trézéguet, a tehetséges, fiatal hátvéd, Eren Elmali a Kasimpasából, a támadósorba a Valenciából Maxi Gómez, a Levantéból a korábbi újpesti Enisz Bardi és a Lille-ből kölcsönben Yusuf Yazici. A védelem közepébe érkezet az egykori Barcelona-nevelés, a Betisből elhozott Marc Bartra is – a felsorolás pedig közel sem teljes.

A Transfermarkt szerint 161.80 millió eurót érő keretben (az FTC-ét 38.25 millió euróra taksálják) jó pár játékos van, akikkel nem lesz egyszerű dolguk a magyar bajnok futballistáinak.

Akikre érdemes odafigyelni a Trabzonsporból

UGURCAN CAKIR (kapus, 18 millió euró)

A Trabzonspor előző két bajnokiját hasizomsérülés miatt kihagyta, de Budapestre már elutazott – és ha minden rendben lesz vele, ezúttal is megmutathatja, hogy méltó csapatkapitányi karszalagjára: mérkőzés közben ezer fokon égve irányítja hátulról csapatát. A fiatal kora óta a klub kötelékében levő kapus játékstílusára jellemző, hogy gyakran indítja játékostársait hosszú kidobásaival. A török válogatottban keményen megküzd helyéért a Fenerbahcéban játszó Altay Bayindirrel, magyarként pedig azt a szép emléket őrizhetjük róla, hogy 2020-ban neki lőtte káprázatos, győztes szabadrúgásgólját Szoboszlai Dominik.

STEFANO DENSWIL (középhátvéd, 4.2 millió euró)

A korábbi holland utánpótlás-válogatott az Ajaxban nevelkedett, megfordult a Bruges-ben és a Bolognában is. A török bajnokság kőkemény játékstílusához szokott trabzoniak ellen egyik Fradi-játékosnak sem lesz könnyű dolga, de Denswil ellen különösen nehéz dolguk lesz Tokmac Nguenéknak, vagyis agresszív párharcokra számíthatnak.

ANASZTASZIOSZ BAKASZETASZ (támadó középpályás, 9.5 millió euró)

A Trabzonspornál egy cseppet sem érezhető a török-görög ellentét, a szurkolók valósággal odavannak Görögország válogatottjának csapatkapitányáért. A bivalyerős lövésekkel, szabadrúgásokkal operáló, távolról is mindig bátran próbálkozó játékos a budapesti meccs előtti sajtótájékoztatón kifejezte, már várja a Groupama Aréna hangulatát. „Különösen izgalmas, hogy telt ház előtt játszunk” – lelkendezett.

ENISZ BARDI (középpályás, 8 millió euró)

Az alacsony testfelépítésű északmacedón játékos korábban három évet töltött el Újpesten, ezt öt év követte a Levantéban, ahol 162 tétmeccs jutott neki. Az elmúlt idényben – amikor nem hátráltatta sérülés – szinte mindig játszott az idény végén kieső csapatban, így a több poszton is bevethető középpályás úgy helyezte át székhelyét Trabzonba, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában érte rendszeres meccsterhelés.

MAXI GÓMEZ (középcsatár, 12 millió euró)

A Celta Vigo 2019-ben hozta el Uruguayból aki ezt követően a Valenciában kötött ki – nemrég pedig a Fekete-tenger partján, Trabzonban. Az erős izomzatú, kiválóan fejelő, a jó helyezkedést nagyon érző csatár a nyár végén érkezett, és a Ferencváros ellen (várhatóan csereként) mutathatja meg először bordó-kékben, hogy mit tud a pályán.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

Csütörtök este a Groupama Arénában két olyan csapat találkozik majd, amely egyaránt híres félelmetes hangulatra képes szurkolóiról. Amikor a Trabzonspor az előző idény végén bebiztosította bajnoki elsőségét, elképesztő ünneplésbe csaptak fanatikusaik, a bajnoki érmek és a trófea átadásával járó egész estés ünneplésen pedig a Nemzeti Sport is ott volt, hogy beszámoljon az őrült buliról.

A trabzoni szurkolók vélhetően csütörtökön este sem színházi előadáshoz illő módon foglalnak majd helyet a lelátón. Gyülekezőjük a Ferencváros vasútállomás közelében, a Fék utcában lesz, innen együtt vonulnak majd be a vendégszektorba.

Bárhogyan is alakul az eredmény, abban biztosan lehetünk, hogy lesz egy pontja a mérkőzésnek, amikor hatalmas ünneplésbe kezdenek majd: van ugyanis egy igen egyedi szokásuk. Bármi történik éppen az adott mérkőzésen, minden egyes találkozó 61. percében féktelen ujjongásba és éneklésbe kezdenek. A 61-es szám Trabzon körzetszáma: ez szerepel a rendszámtáblákon, és telefonáláskor is ezt az előhívót kell használni a városi számok eléréséhez – ezt ünneplik ilyenkor.

Ha pedig Ryan Mmaee és csapattársai valóban nem lesznek kishitűek, talán a meccs végére már nem is marad okuk ünnepelni a törököknek...

A 61. PERC MEGÜNNEPLÉSE A TAVALY ŐSZI, GAZIANTEPSPOR ELLENI (3–0) BAJNOKIN


Fontos hiányzók
Sérülés miatt nem utazott Budapestre a szélsebes bosnyák szélső, Edin Visca, valamint az előző idényben a középpálya motorjaként kulcsszerepet betöltő Dorukhan Toköz sem.

A várható kezdőcsapatok:
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Esiti, Laidouni–Zachariassen, Tokmac Nguen, A. Traoré – R. Mmaee
Trabzonspor: Ugurcan Cakir – Stryger Larsen, Bartra, Denswil, Elmali – Bakaszetasz, Bardi, Gbamin – Ömür, Trézéguet, Bozok
Ha Ugurcan Cakir még nem lesz bevethető, a Taha Tepe védheti a Trabzonspor kapuját.

A TRABZONSPOR UTAZÓ KERETE A FERENCVÁROS ELLEN
KAPUSOK:Hakan Aydin, Ugurcan Cakir (csapatkapitány), Kagan Moradaoglu, Taha Tepe
HÁTVÉDEK:Jens Larsen, Vitor Hugo, Stefano Denswil, Marc Bartra, Eren Elmali, Yusuf Erdogan
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Manolisz Sziopisz, Jean-Philippe Gbamin, Dogucan Haspolat, Marek Hamsík, Enisz Bardi, Abdulkadir Ömür, Anasztasziosz Bakaszetasz, Yusuf Yazici
TÁMADÓK:Montasszer Lahtimi, Naci Ünüvar, Trezeguet, Djaniny, Umut Bozok, Maxi Gómez
VEZETŐEDZŐ:Abdullah Avci

EURÓPA-LIGA, A H-CSOPORT PROGRAMJA
1. forduló, szeptember 8., csütörtök

21.00: Ferencváros–Trabzonspor (török)
21.00:Crvena zvezda (szerb)–AS Monaco (francia)
2. forduló: szeptember 15., csütörtök
18.45:AS Monaco–Ferencváros
18.45:Trabzonspor–Crvena zvezda
3. forduló: október 6., csütörtök
18.45:Crvena zvezda–Ferencváros
18.45:AS Monaco–Trabzonspor
4. forduló: október 13., csütörtök
21.00:Ferencváros–Crvena zvezda
21.00:Trabzonspor–AS Monaco
5. forduló:október 27., csütörtök
21.00:Ferencváros–AS Monaco
21.00:Crvena zvezda–Trabzonspor
6. forduló, november 3., csütörtök
18.45:Trabzonspor–Ferencváros
18.45:AS Monaco–Crvena zvezda
A csoport összes mérkőzését élőben közvetítjük az NSO-n!

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik