El-döntő: először az OM, vagy egyenlít az Atlético?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.16. 10:56
null
A finálé helyszíne (Fotó: AFP)
Az Európa-liga döntőjében szerda este két olyan klub találkozik, amely a jelenleg létező két nagy kontinentális kupasorozat legelső győztesének mondhatja magát: az első Bajnokok Ligáját, még 1993-ban, az Olympique Marseille nyerte meg, míg az (UEFA-kupa örökébe lépő) első El-kiírást 2010-ben az Atlético Madrid. Rövid kedvcsináló az esti El-finálé elé a statisztika és a számok világából.

 

Történelmi este
– Mit vár a döntőtől?
– Nem mi vagyunk az esélyesek, de igyekszünk élni a lehetőségeinkkel. Óriási küzdelemre számítok, a végsőkig harcolunk – mondta Rudi Garcia, a Marseille vezetőedzője.

– Kitől tart leginkább az ellenfél játékosai közül?
– Mindegyik futballistájuk szenzációs formában van, nem készülünk külön senkiből. Az Atlético Madrid patinás csapat, és az elmúlt években kétszer is Bajnokok Ligája-döntőt játszott. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem is olyan régen az Európa-liga-trófeát is elhódította.

– Előnyt jelent önöknek, hogy Franciaországban rendezik a döntőt?
– Történelmi este lesz, biztos vagyok benne, hogy erőt ad játékosaimnak a lyoni döntő. Egyetlen francia csapat sem ért még a csúcsra a második számú kupasorozatban, szenzációs lenne, ha nekünk sikerülne először.

Forrás: uefa.com

Mindkét klub ismeri a nemzetközi kupasiker ízét, igaz, a franciák színeiben mindössze három olyan játékos szerepel, aki az európai porondon elhódította a két nagy kupasorozat valamelyikét: Luiz Gustavo a BL-serleget emelhette a magasba a Bayernnel 2013-ban, Rolando Európa-liga-sikert ünnepelhetett a Portóval 2011-ben, míg a legfrissebb emlékei Adil Raminak lehetnek, hiszen két éve tagja volt az El-győztes Sevillának.

Ezzel szemben a spanyoloknál valósággal hemzsegnek az Atléticóval nemzetközi kupát nyerő futballisták – holott a madridiak legutóbbi El-diadala 2012-ben volt, ami jelzi azt is, hogy az összeszokottság mellettük szól. A hat évvel ezelőtti, Athletic Bilbao elleni döntőben ott volt Diego Godín, Juanfran, Filipe Luís, Gabi, csereként pályára lépett Koke, és a Besiktas elleni találkozón 6 perc erejéig a sorozatban szerepet kapott az akkor 17 éves Saúl Níguez is.

Fentebb felsorolt labdarúgók ma is az Atléticót erősítik, s akad rajtuk kívül is nemzetközi kupagyőzelemmel büszkélkedő játékos szép számmal a keretben: Kevin Gameiro és Vitolo például a legtapasztaltabb ilyen téren a mostani döntő mezőnyéből, mindketten a Sevillától érkeztek, amellyel az andalúziai egylet mindhárom El-győzelméből kivették a részüket – éppen ennek a hármas sorozatnak (2014–2016) köszönhető, hogy amennyiben ma az Atlético hódítja el a trófeát, egyelőre még „csak” beéri az El legsikeresebb klubjainak listáján három győzelemmel élen álló Sevillát.

EURÓPA-LIGA, DÖNTŐ
Marseille (francia)–Atlético Madrid (spanyol)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 20.45
Vezeti: Björn Kuipers (holland)
Tv:
Digi Sport1, RTL II
A várható kezdőcsapatok:
MARSEILLE: Mandanda – Szakai, Gustavo, Rami – Sarr, Amavi – Ocampos, Zambo, Sanson, Payet – Thauvin
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Juanfran, Szavics, Godín, Luís – Partey, Níguez, Gabi, Koke – Griezmann, Diego Costa

A nemzetközi kupagyőztes labdarúgók száma tehát a spanyolok sikerét vetíti előre, ugyanakkor a helyszínnel kapcsolatban némi fenntartásuk lehet, s nem csupán azért, mert a francia ellenféllel szemben épp Lyonban kell pályára lépni. Az Atlético ugyanis a második európai fináléjára készül a francia városban: először a Kupagyőztesek Európa-kupájának 1986-os döntőjében, a Dinamo Kijev ellen szerepelt itt a madridi gárda és nem lett jó vége, Valerij Lobanovszkij gépezete 3–0-ra begyalulta az akkor Luis Aragonés edzette „matracosokat”.

A két csapat egyébként eddig két alkalommal mérkőzött egymással: a 2008–2009-es szezonban a BL csoportkörében futottak össze. Akkor Madridban 2–1-re győzött az Atlético, míg a Stade Vélodrome-ban gól nélkül zártak a felek.

A franciák mellett szól a hazai pálya előnye, még akkor is, ha Lyon körülbelül három óra autóútra található Marseille-től – s ezt nem csak a spanyolok kellemetlen lyoni emlékei miatt mondjuk. Az OM ugyanis ebben a szezonban a kilenc hazai nemzetközi kupameccséből nyolcat megnyert.

Okosabbak nem feltétlenül lettünk, a számok innen nézve az Atlético, onnan nézve pedig az Olympique Marseille sikerét ígérik. Hogy ki fog nyerni, az este 20.45-kor kezdődő döntő végére kiderül.

Koronát a szezonra!
– Mire számítanak a szerda esti fináléban?
– Ellenfelünk, a Marseille kiváló csapat nagyszerű támadókkal. Gyorsan futballoznak, és nagyon veszélyesek szögletek után. Nem tartunk tőlük, de biztos vagyok benne, hogy nehéz lesz érvényesülnünk – nyilatkozta Koke, az Atlético Madrid középpályása

– Az utóbbi négy évben két Bajnokok Ligája-döntőt is elveszített az Atlético Madrid.
– Sokat tanultuk a vereségekből, azóta még éhesebbek vagyunk a sikerre. Sokan a BL mostohatestvéreként tekintenek az Európa-ligára, de minket ezek a vélemények nem érdekelnek. Szerdán szeretnénk megkoronázni a szezonunkat.

– Mennyire hiányzik önöknek a döntőről a vezetőedzőjük?
– Diego Simeonénak köszönhetően lettünk európai topklub, nélküle nem tartanánk itt. Furcsa lesz, hogy nem ugrál a kispadunk előtt, de minden eshetőségre felkészített, nem érhet minket meglepetés.

Forrás: marca.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik