A Metaliszt Harkivban is kitömné a Lokit

Vágólapra másolva!
2010.12.01. 10:03
null
A Loki a hazai vereség után idegenben csap össze a Metaliszttal (Fotó: Németh Ferenc – archív)
A Debrecen ma este Harkivban csap össze a Metaliszttal (19.00, tv: Story Tv4) az Európa-liga I-csoportjának ötödik fordulójában, és a továbbjutásért küzdő ukrán csapatnál az 5–0-ra megnyert első meccs után szeretnének megint nagy különbségű győzelmet aratni. Herczeg András, a Loki klubmenedzsere azonban elmondta, tanultak a korábbi hibákból.

A DVSC már nem juthat tovább a csoportból, ám a játékosok számára egyáltalán nem tét nélküli a harkivi találkozó, amely a debreceniek 29. tétmérkőzése a szezonban. Nem csoda, hogy fáradt és elcsigázott a társaság, a meccsek mellett az utazások is rengeteget kivettek a játékosokból.

CSUPA VERESÉG AZ UKRÁNOKTÓL

Eddig három alkalommal csapott össze ukrán csapattal magyar klub Ukrajna függetlenné válása óta az európai kupaporondon: a 2005–2006-os UEFA-kupában a Sopront 3–0, 2–1-gyel búcsúztatta a Metalurh Doneck, a Debrecent pedig 4–1, 2–0-val a Sahtar. A harmadik eset ugye a DVSC–Metaliszt, a 0–5-ös végeredménnyel...

 

A szovjet időkben sem volt sok szerencséje a magyar csapatoknak az Ukrán SZSZK képviselőivel: az FTC-t az 1975-ös KEK-döntőben 3–0-ra verte meg a Dinamo Kijev, a Honvédot az 1976–1977-es UEFA-kupából az Inter kiverése után a Sahtar „húzta ki”; 3–0, 3–2 lett a doneckieknek. Az MTK az 1989–1990-es UEFA-kupában a kijevi Dinamótól szenvedett kettős vereséget (0–4, 1–2).

Tehát összesítésben tíz meccsből tíz vereség a mérleg…

„Sokszor kellett pályára lépnünk, mert felnőtt- és korosztályos válogatottjaink a nemzeti csapatokban is rendszeresen lehetőséghez jutottak, és mindemellett egész ősszel rengeteg volt a hiányzónk. A nyáron igyekeztünk pótolni a távozókat, ám az újonnan érkezők közül Kulcsár Tamás és Farkas Balázs hosszú ideje sérült, Kabár Péter szintén sokat hiányzott sérülés, betegség, illetve eltiltás miatt" – mondta Herczeg András klubmenedzser a Nemzeti Sportnak.

„Dejan Simac is sokkal többet segíthetett volna a csapatnak, ha sérülése miatt nem hagyja ki szinte az egész felkészülést, míg az U20-as világbajnoki bronzérmes Balajti Ádám nagyon későn csatlakozott hozzánk. Így a kettős terhelés idején nem volt lehetőségünk pihentetni a kulcsembereket, nem tudtuk megvalósítani ugyanazt a rotációt, mint egy évvel korábban" – tette hozzá a szakember.

A Loki azzal a Metaliszttal csap össze, amely az Európa-liga-rajton 5–0-ra megverte a DVSC-t a Puskás Ferenc Stadionban. Éppen a méretes itthoni zakó miatt volt fontos tényezője a felkészítésnek az ukrajnai fellépés előtt az első meccs okozta lelki trauma feloldása.

„Érdekes meccset játszottunk a Harkiv ellen szeptember közepén. Az első félidőben nem volt semmi gond, ötven-ötven százalék volt a labdabirtoklás, többet lőttünk kapura, mint ellenfelünk – emlékezett vissza az El-csoportkör rajtjára a klubmenedzser. – Kabát Péter kiállítása után nagyot változott a játék képe, de így is túlzottnak érzem a különbséget. Az első mérkőzés felvételét természetesen újra megnéztük, s igyekszünk tanulni az elkövetett hibákból, hiszen az kiderült, hogy a Metaliszt nagyon jó csapat. Az ukránok számára élet-halál meccs lesz a szerdai, ugyanis jó esélyük van a továbbjutásra, s ehhez három pontot kell szerezniük ellenünk."

 LÖVÉSBEN FELVESSZÜK A VERSENYT
Érdekes statisztikai adat, hogy a Debrecen és a Metaliszt majdnem ugyanannyiszor lőtt kapura eddig az El-ben. Az ukránok 35 próbálkozásából azonban hét gól lett, míg a magyar csapat 36 lövéséből csak egy találat született.

Denisz Oleinik, a Metaliszt középpályása a Debrecen elleni mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, szeretnének minél több gólt lőni a magyar csapatnak Harkivban, és a futballista kijelentette, egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy már ma bejuthatnak a legjobb 32 közé.

„Nem szeretnék a csoport másik meccsével foglalkozni. Csak a saját találkozónkkal kell törődnünk, és a lehető legtöbb gólt kell szereznünk. A legjobb eredményt kell elérnünk. Mindig a győzelemért szállunk harcba, és az egész csapat tudja, hogy mekkora jelentősége van ennek a meccsnek. Nem hibázhatunk, kell a három pont" – mondta Oleinik, aki azért nem becsüli le a debrecenieket.

„A Debrecen bebizonyította, hogy jó csapat. A Sampdoria ellen éppen hogy kikapott egy nullra, és a PSV is csak kettő egyre tudta megverni. Ez azért jelent valamit. Nem szabad fél vállról venni az összecsapást, százszázalékos teljesítményt kell nyújtanunk" – tette hozzá a középpályás.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményt ér el a Loki Harkivban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Marko Devics, az ukrán csapat támadója is komolyan veszi a DVSC elleni találkozót: a csatár szerint nagyon oda kell figyelniük a teher nélkül játszó Loki ellen.

„Sokan azt mondják, hogy egy idegenbeli 5–0 után könnyebben vehetjük az ellenfelet, de ez nagyon veszélyes lenne. Az edzőnk mindig felhívja a figyelmünket a meccs fontosságára, és mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a Debrecen mindenféle teher nélkül, minden mindegy alapon játszhat. Senki nem vár könnyű mérkőzést. Nagy a tét, úgy készülünk, hogy számunkra ez az idény legfontosabb mérkőzése" – nyilatkozta Marko Devics.  

A Metaliszt kivívja a továbbjutást, ha szerdán több pontot szerez, mint a Sampdoria a PSV ellen.

 A Metaliszt–Debrecen találkozót a Story Tv4 élőben közvetíti szerdán 19 órától!

 EURÓPA-LIGA, I-CSOPORT, 5. FORDULÓ
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
METALISZT HARKIV (ukrán)–DVSC-TEVA (magyar)
Harkiv, Metaliszt Stadion. Időpont: 19.00 (Tv Story Tv4). V: Daniel Stalhammer (svéd)
METALISZT: Sztarcev – Bordian, Gueye, Obradovics, Romancsuk – Valjajev, Edmar, Cleiton Xavier, Oleinik – Vorobej, Devics. Vezetőedző: Miron Markevics
DVSC: Malinauskas – Nagy Z., Simac, Mijadinoszki, Laczkó – Szakály P., Kiss Z., Varga J., Yannick – Czvitkovics, Kabát. Vezetőedző: Herczeg András
A DVSC-TEVA KERETE

Mindaugas Malinauskas, Verpecz István; Bernáth Csaba, Nagy Zoltán, Dajan Simac, Komlósi Ádám, Mirszad Mijadinoszki, Laczkó Zsolt, Fodor Marcell, Dombi Tibor, Bódi Ádám, Varga József, Kiss Zoltán, Luis Ramos, Szakály Péter, Czvitkovics Péter, Yannick Mbengono, Kabát Péter, Adamo Coulibaly.

A PROGRAM
5. forduló, 2010. december 1.Metaliszt–DVSC
19.00
 Sampdoria–PSV
19.00
6. forduló, 2010. december 16. 
DVSC–Sampdoria
 
 PSV–Metaliszt
 
Az El teljes mai programját itt találja.
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. PSV43108–2+6 10
2. Metaliszt Harkiv42117–3+4 7
3. Sampdoria41213–30 5
4. Debrecen40041–11–10 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik