A lett fogadási csalás; Verpakovskisék; Rudnevs és a Fradi-rivális

PÓR KÁROLY (JELGAVA)PÓR KÁROLY (JELGAVA)
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 11:30
null
A lett újságíró szerint Európában nem szeretik a Jelgava stílusát – ezt az FTC csütörtökön újra megízlelheti
Régi igazság, de Andorra óta kiváltképp érvényes: a magyar futballcsapatok számára minden egyes külföldi túra felér egy tanulmányúttal. Labdarúgásunk jelen helyzetében ugyanis nincs olyan ellenfél, amelytől ne tudnák ellesni valami hasznosat. Ha nem futballtudásban, akkor mentalitásban, szervezettségben, kitartásban. Megfigyelni, tapasztalni, és a megszerzett tudást felhasználni, beépíteni. Ennek megfelelően érdemes kezelni a Ferencváros lettországi Európa-liga visszavágóját is, a zöld-fehérek 2–0-s előny birtokában szerda délelőtt keltek útra Rigába, majd onnan a 40 kilométerre fekvő Jelgavába. A fentiek szellemében közelítünk mi is a mérkőzéshez, illetve a Magyarországgal azonos vb-selejtezős csoportban lévő Lettországhoz, éppen ezért kértük meg helyi kollégánkat, a sportacentrs.com munkatársát, Arkadijs Birjuksot, hogy segítsen az ismeretgyűjtésben.

A JELGAVA-STÍLUS ÉS AZ ALACSONY NÉZŐSZÁMOK

CURTEIAN ÉS DOLL AZ „AGRESSZÍV” STÍLUSRÓL

„A mi játékunk ilyen, nem gondolom, hogy túl agresszíven futballoznánk, vagy hogy nem a fair play szellemében játszanánk. Meg kell állítanunk a Ferencvárost, ez a fő feladat, és ez csak ilyen felfogással sikerülhet. Meg lehet nézni szerte Európában, hogy milyen stílusban játszanak a csapatok a nemzetközi porondon. Ez a futball része” – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón az FK Jelgava szakvezetője, Alexandru Curteian, aki azt is hangsúlyozta, hogy a múlt heti 2–0-s vereség ellenére nem érzi lefutottnak a párharcot, és mindent elkövetnek a továbbjutás érdekében.

„A magyar labdarúgóknak általánosságban azt kell megtanulniuk, hogy a nemzetközi porondon sokkal agresszívebbek az ellenfelek, senki nem engedheti meg magának, hogy ne a legjobb teljesítményt nyújtsa. Ezért nagyon fontos a mentális felkészülés, hogy ezt tudatosítsák magukban” – mondta ugyancsak a stílus kapcsán az FTC vezetőedzője, Thomas Doll.

A budapesti mérkőzésen a Jelgava kimondottan kemény, időnként már-már durva játékkal hívta fel magára a figyelmet, bár labdarúgói csak hárommal több szabálytalanságot követtek el a meccsen, mint a Ferencváros játékosai. Ez az általános futballfelfogás Lettországban?
– A mi futballunk a fizikumra és a testi kontaktra, a kemény, agresszív játékra épül – ismerte el a Nemzeti Sportnak Arkadijs Birjuks. – Tisztában vagyunk a korlátainkkal. A lett futball infrastrukturálisan nagyon elmaradott, sok szempontból nem adottak a feltételek a fiatalok fejlesztéséhez. Tudjuk például, hogy technikailag nagy a lemaradásunk, de ahhoz, hogy ezen a téren látványosan előre tudjunk lépni, jobb minőségű pályákra, edzőközpontokra lenne szükség. Éppen ezért a mi szintünkön, a minél sikeresebb szereplés érdekében elfogadhatónak tartom azt az agresszív felfogást, amellyel a Jelgava még Lettországon belül is kiemelkedik. Még ha nemzetközi viszonylatban ezt sokan nem is szeretik.

És mennyire szeretik ezt a lett szurkolók?
Hogy a lett szurkolók mit szeretnek, azt nem tudom megmondani, mert általában üresek a stadionok… Ha egy bajnokira összejön ötszáz néző, akkor már csodálkozunk, milyen sokan vannak. Ezer fölé csak az európai kupameccseken, illetve a nevesebb válogatottak elleni selejtezőkön emelkedik a nézőszám, igaz, a válogatott meccsein általában meg is telik a nyolcezres Skonto-stadion.

Rigából hajóval is el lehet jutni Jelgavába
Rigából hajóval is el lehet jutni Jelgavába

JÉGKORONG, KOSÁRLABDA, SALAKMOTOR

A VÁLOGATOTTBAN NEM SIKERES – ARTJOMS RUDNEVSRŐL
Kollégánk véleményét természetesen kikértük a jelenkor legmagasabb szinten jegyzett lett játékosáról, a korábban Zalaegerszegen futballozó, majd a lengyel Lech Poznanhoz, onnan a német Bundesligába, a Hamburghoz szerződő Artjoms Rudnevsről is.

„Rudnevs az elmúlt öt év legnagyobb lett sztárja. Hasonló szinten talán csak Aleksandrs Cauna (korábban CSZKA Moszkva, jelenleg a rigai RFS) futballozott az elmúlt években, de ő sokat volt sérült. Viszont ha visszatekintünk az időben, és a lett futball egészét nézzük, akkor Rudnevset nem sorolnám a legkiemelkedőbb labdarúgóink közé. Azért nem, mert a válogatottban nem volt sikeres, szemben Maris Verpakovskisszal és Marians Paharsszal, ők a valaha volt legnagyobb lett labdarúgóknak számítanak” – vélekedett a jelenleg az 1. FC Kölnben játszó, 29 éves Rudnevsről Arkadijs Birjuks.

Ha nem a labdarúgás, akkor melyek a legnépszerűbb sportok Lettországban?
– A lett emberek nagyon szeretik a jégkorongot, amikor 2006-ban nálunk rendezték a világbajnokságot, öt-hat ezren voltak meccsenként, és a kosárlabda is népszerűbb a szurkolók körében. A labdarúgás csak ezután következik, viszont az igazolt játékosok számát tekintve természetesen ez a sportág az éllovas, a tizenhatezret is eléri a futballisták száma. Az egyéni sportokban a salakmotornak és a motokrossznak van nagy tábora, de jók vagyunk bobban és – különösen az idén – teniszben is.

Az ön által is agresszívnek nevezett stílus a futballjuk terén honnan ered, mert elnézve a lett embereket, cseppet sem tűnnek agresszívnek?
– Nem is azok. Inkább mondanám magunkat hűvösnek, a kommunikációban távolságtartónak. Viszont a céljaink elérése érdekében mindig a legtöbbet próbáljuk kihozni magunkból. A futballban a stílusunk egyrészt ered a brit kapcsolatokból: ebben szerepet játszott a korábbi futballista, a Lettországban a kétezres évek elejétől különböző csapatoknál vezetőedzőként is dolgozó Paul Ashworth és a lett válogatott volt szövetségi kapitánya, Gary Johnson. Ők közrejátszottak abban, hogy a kétezres évek elején számos futballistánk szerepelt az angol Premier League-ben, vagy a másodosztályban, a Championshipben. A játékfelfogást befolyásolja továbbá az is, hogy a labdarúgók jelentős része orosz anyanyelvű, az ő mentalitásuk egy kicsit másabb is, mint a letteké.

Látkép a lett fővárosban
Látkép a lett fővárosban

VERPAKOVSKISÉK MESEBELI EB-SZEREPLÉSE ÉS A SIVÁR JELEN

– Hogyan emlékszik vissza a 2004-es lett Eb-szereplése, amikor a lengyel és a magyar válogatottat megelőzve sikerült továbbjutni a selejtezős csoportból, majd a törököket a pótselejtezőn legyőzve kijutottak az akkor még tizenhat csapatos tornára Maris Verpakovskisék? Minek volt köszönhető akkor az az eredmény?

– Az egy mesébe illő történet volt, amit fontos tényezők előztek meg. A játékosok jelentős része az azóta már csődbe ment, legsikeresebb lett klubból, a Skonto FC-ből, annak utánpótlásrendszeréből került ki. Ehhez hozzájött, hogy akkorra sok futballistánk szerepelt erős európai bajnokságban. Ami pedig a legjobb volt az egészben, hogy 2003-ban az egész ország olyan volt, mint egy nagy csapat, mindenki ott állt a válogatott mögött, közösen váltottunk valóra és éltünk meg egy álmot azzal, hogy kijutottunk a portugáliai Európa-bajnokságra.

A FOGADÁSI CSALÁSOKRÓL

Az interjúban is említett fogadási csalásokkal kapcsolatban a közelmúltban született enyhe magyarországi ítéletek fényében arra voltunk kíváncsiak, hol tart Lettországban ezeknek az ügyeknek a felgöngyölítése.

„Éppen a múlt héten zártak ki két csapatot a lett harmadosztályból a fogadási csalások miatt. Egy hónappal ezelőtt ugyanezért az élvonalból zárták ki az SK Babitét. Korábban az FB Gulbene, a Daugava Riga, a Jürmala, a Dinaburg FC és az FC Daugava Daugavpils is így járt. Utóbbi csapat elhíresült, csalók által befolyásolt meccse volt a svéd Elfsborg elleni 2013-as BL-selejtező (amikor úgy nyert 7–1-re az Elfsborg, hogy a hét gólja közül hat a második félidőben született – a szerző). 2016 márciusától külön szabályozás vonatkozik a fogadási csalásokra, de büntetőjogi értelemben még senkit sem ítéltek el. Az FC Daugava ügye már 2014 óta húzódik, miközben a gyanúsítottak a mai napig a futballban tevékenykednek más-más csapatoknál.”

– Azóta viszont nagyon távol kerültek attól, hogy újra hasonló sikerben legyen részük.
– A lett labdarúgás a valaha volt legmélyebb pontján van jelenleg, egyre közelebb Andorra, Málta és Gibraltár szintjéhez (a legújabb FIFA-világranglistán Andorra mögé is süllyedt – a szerk.). Az egyetlen esélyt az Eb-szereplésre talán az új sorozat, a Nemzetek Ligája jelentheti. A fogadási csalásoktól az infrastrukturális gondokig rengeteg problémával küzdünk. 2007 óta például nem épült új stadion, és nincsenek olyan létesítmények, melyekben télen megfelelő edzésmunkát lehetne végezni.

Mi a helyzet az utánpótlással?
– Az U-válogatottjaink legutóbb gól nélküli döntetlenre végeztek Andorrával és Feröerrel. A legnagyobb probléma ezen a téren, hogy mivel nincsenek megfelelő pályáink, nem tudunk utánpótlás Eb-selejtezőtornákat rendezni, így mindig idegenben kénytelenek játszani a csapataink, és tulajdonképpen esélytelenek a továbbjutásra.

– Vannak azért pozitívumok is?
– Persze! A női labdarúgásunk például nagyon szépen fejlődik, már ezerötszázra emelkedett az igazolt női játékosok száma. A férfiaknál klubszinten látni a fejlődést. A Riga FC a balti térség leggazdagabb klubjának számít, de a Rigas FS és a Liepaja is kimondottan jó anyagi helyzetben van.

VISSZAVÁGÓK
JÚLIUS 4.
Balzan (máltai)–Videoton FC 3–3
Továbbjutott: a Videoton FC, 5–3-as összesítéssel
JÚLIUS 6.
17.30: Jelgava (lett)–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
20.30: Vasas FC–Beitar Jeruzsálem (izraeli) (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik