A Fradinak az új magyar csúcshoz a 2. félidei védekezésén javítania kell

Vágólapra másolva!
2019.12.12. 14:22
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 21 órától ugyanazzal a céllal léphet pályára Razgradban, az idény során már kétszer legyőzött Ludogoreccel szemben, mint két hete itthon az Espanyol ellen – ha győz, akkor megdönti az eddigi magyar pontrekordot az európai kupák csoportkörében. Ráadásul a bulgáriai sikerrel a magyar klubok közül elsőként tovább is jutna a csoportkörből. Ehhez azonban egy statisztikán szinte biztosan javítania kell.
A továbbjutás a tét a Ferencváros számára a Ludogorec ellen (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A továbbjutás a tét a Ferencváros számára a Ludogorec ellen (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

A CÉL AZ ÚJ MAGYAR CSÚCS

Amióta a nemzetközi labdarúgókupákban kitalálták a csoportkörös lebonyolítási rendszert, a mostani a hetedik alkalom, hogy magyar csapat csoportmeccseken szerepelhet.

Korábban az FTC-nek kétszer, 1995-ben a Bajnokok Ligájában, 2004-ben az UEFA-kupában sikerült csoportkörbe jutnia, a DVSC 2009-ben a BL-ben, 2010-ben az Európa-ligában került a főtáblára, a Vidi pedig 2012-ben és 2018-ban ugyancsak az El-ben.Továbbjutnia még egyik magyar együttesnek sem sikerült. A Fradi a BL-ben öt, az UEFA-kupában négy ponttal zárt (utóbbi esetben csak négy meccset kellett játszani a csoportkörben), a DVSC a BL-ben nem szerzett pontot, az El-ben egyszer győzött öt vereség mellett. A Vidi első nekifutásra hat, a másodikra hét pontot szerzett.

Mindez azt jelenti, ha a jelenleg hat ponttal álló Ferencváros győz Razgradban, akkor első magyar csapatként továbbjut és megdönti a Vidi tavaly felállított magyar pontrekordját. Ha legalább ikszel, akkor a rekordot ugyan beállítja, de nem jut tovább.

A MAGYAR KLUBOK CSOPORTKÖRÖS SZEREPLÉSE AZ EURÓPAI KUPÁKBAN

győzelem döntetlen vereség pontszám
FTC, BL, 1995 1 2 3 5
FTC, UEFA-kupa, 2004 1 1 2 4
DVSC, 2009, BL 0 0 6 0
DVSC, El, 2010 1 0 5 3
Videoton, El, 2012 2 0 4 6
Vidi, El, 2018 2 1 3 7
FTC El, 2019* 1 3
1 6
*Egy forduló még hátravan.

A LEGUTÓBBI HAT MECCSÉN 11 GÓLT KAPOTT A FRADI, A 2. FÉLIDŐBEN HETET

Viszont van egy statisztikai mutató, amiben a továbbjutáshoz szinte biztosan javulnia kellene Szerhij Rebrov csapatának az eddigiekhez képest ahhoz, hogy reménykedhessen a győzelemben. Ez pedig a második félidei teljesítmény, kiváltképp védekezésben.

Az Európa-liga csoportkörében a Ferencváros a CSZKA elleni meccseket leszámítva, a másik három találkozón mindig kapott gólt a második félidőben, ahogy a legutóbbi hat tétmeccsén is. A legutóbbi hat mérkőzésén eleve sok gólt kapott a Fradi, 11-et, ráadásul a Debrecent leszámítva mindegyik ellenfelétől – beleértve az NB I-ben sereghajtó Kaposvárt és az NB II-es Békéscsabát is – kettőt is. Az említett 11 gól közül hetet kapott a második félidőben, ötöt az utolsó fél órában, kettőt pedig a hosszabbítás perceiben.

Ez a negatív tendencia, illetve az, hogy ez kimondottan a legutóbbi hat meccsen jött elő, azért árulkodik arról, hogy a mérkőzésszám folyamatos emelkedésével kevésbé bírja végig a Ferencváros a 90 percet ugyanazzal a koncentrációval, irammal, mint az őszi szezon korábbi időszakában és jobban elfárad a csapat a meccsek második felére, ekkor több a hiba a játékában, több a kapott gól. Ezzel együtt egyre inkább érződik a védelemben a sérülés miatt kiesett Lasa Dvali hiánya is. A grúz válogatott védő október 27-én, a Fehérvár ellen 2–1-re megnyert meccsen játszott legutóbb, azóta kilenc tétmérkőzésen lépett pályára a Fradi nélküle.

A FRADI KAPOTT GÓLJAI A LEGUTÓBBI ÖT MECCSÉN
EllenfelekGólperc
DVSC 50.
ZTE 18., 60.
Espanyol 31., 96.
Békéscsaba 39., 94.
PAFC 52., 77.


FRIMPONGGAL NEM MEGY...

Érdekes, hogy a CSZKA Moszkva elleni, 0–0-val záruló hazai mérkőzésen még úgy tűnt, hogy a szélső védőből, Dvali kiválása miatt kényszerből belső hátvéddé avanzsáló Botka Endrével meg tudja oldani a Ferencváros a védelem közepét, a Botka, Miha Blazic kettőssel.

Igen ám, de azóta ez a duó csak egyszer, Kaposváron kezdett. Blazic párja Dvali hiányában inkább a ghánai Abraham Frimpong lett, de ebben az idényben csak háromszor fordult elő, hogy a Fradi Frimponggal a kezdőcsapatban nem kapott gólt, pedig 15 olyan meccset is játszott, amelyiken a ghánai kezdett. Ezekből a nemzetközi kupameccseken csak kétszer volt a pályán az első perctől, viszont azon a két találkozón összesen öt gólt kapott a Ferencváros a Ludogorectől és az Espanyoltól. Ráadásul Frimpong a pihenő Blaziccsal ellentétben a Békéscsabán 2–0-ra elveszített mérkőzésen is végig a pályán volt, igaz, Leandro korai kiállítása miatt ott szinte végig létszámhátrányban futballozott az FTC.

Frimpong jó eséllyel Razgradban is kezdő lesz, kiváltképp azok után, hogy Lovrencsics Gergő a meccs előtt külön edzett egy kisebb sérülés miatt, és kérdéses a játéka – ha ő nem játszik, akkor várhatóan Botka Endre lesz a jobbhátvéd, míg középen Blazic és Frimpong szerepel. Tegyük hozzá, szó sincs róla, hogy csak a ghánain múlna az elmúlt egy hónapban a hat meccsen kapott 11 gól – vele együtt az egész csapatvédekezésnek javulnia kell a Lugdogorec otthonában.

CSAK AZ ESPANYOLNAK ÉS A FRADINAK SIKERÜLT…

A bolgár csapat ugyanezen idő alatt, az Espanyoltól idegenben elszenvedett 6–0-s vereség óta háromszor nyert és három döntetlent játszott (a magyar bajnok mérlege november 10. óta három győzelem, két döntetlen, egy vereség), viszont a hat találkozón csak három gólt kapott (szemben a ferencvárosi 11-gyel), miközben négy meccsen is betalált a 2. félidőben (a meccsek azon szakaszában, amikor a Fradi hét gólt kapott az elmúlt egy hónapban). Vagyis, ha a Fradinak sikerülne is megszereznie a vezetést Razgradban – a vezetés megszerzése a legutóbbi hat mérkőzés közül ötön összejött a Ferencvárosnak –, a győzelem azon múlhat, megússza-e a Rebrov-csapat kapott gól, gólok nélkül a második félidőt.

Az mindenesetre önbizalmat adhat a Ferencvárosnak, hogy a Ludogorec ebben az idényben, a hazai és a nemzetközi meccseket is figyelembe véve csak két csapattól kapott ki otthon (és idegenben is): az Espanyoltól és a Fraditól. A júliusi BL-selejtezőn az FTC annak köszönhette 3–2-es razgradi sikerét, hogy kevesebb mint 50 perc alatt három gólt is szerzett – hasonló forgatókönyvet alighanem most is elfogadnának Dibusz Dénesék.

DECEMBER 12., CSÜTÖRTÖK
EURÓPA-LIGA,
CSOPORTKÖR

6. FORDULÓ
H-CSOPORT
21.00:
Ludogorec (bolgár)–FERENCVÁROS (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Espanyol (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 5 3 2 12–3 +9 11
2. Ludogorec 5 2 1 2 9–9 0 7
3. FERENCVÁROS 5 1 3 1 4–6 –2 6
4. CSZKA Moszkva 5 2 3 2–9 –7 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik