Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.05.20 10:56 Frissítve: 2010.12.11 00:02

A Werder vagy a Sahtar játékosai lesznek a sorozat utolsó győztesei

Szerda este Isztambulban kerül sor az UEFA-kupa utolsó döntőjére, amelyet a Werder Bremen és a Sahtar Doneck vív egymással. A németek alapcsapatából több ember is hiányzik majd – köztük a brazil Diego –, az ukránok viszont majdnem legerősebb összeállításukban várhatják a mérkőzést, amelyen első európai kupasikerüket arathatják.

Schaaf, Özil és Frings szerdán még közelebbi kapcsolatba kerülhet a trófeával, ám ehhez a Sahtar játékosainak is lesz egy-két szavuk
Fotó: Reuters
Schaaf, Özil és Frings szerdán még közelebbi kapcsolatba kerülhet a trófeával, ám ehhez a Sahtar játékosainak is lesz egy-két szavuk
Búcsúzik az UEFA-kupa, amelyet a következő idénytől Európa-ligának neveznek, így mondhatjuk, hogy történelmi meccs lesz a szerda esti. A Sahtar számára különösképpen, hiszen az ukrán csapat még nem nyert európai kupasorozatot fennállása során.

„Biztos vagyok benne, hogy izgalmas meccset játszik a két különböző stílust képviselő együttes – mondta Mircea Lucescu, a Sahtar román vezetőedzője. – A mindig támadószellemben fellépő Bremen fizikailag nagyon erős, míg mi inkább a technikai tudásunkra építünk.”

Kollégája, Thomas Schaaf elmondása szerint egy nappal a döntő előtt még fogalma sem volt, kiket állít be a kezdőcsapatba. A brémaiaknál eltiltás miatt Diego mellett Hugo Almeida sem szerepelhet, Per Mertesacker pedig sérülés miatt hiányzik a védelem tengelyéből. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a csapatkapitány, Frank Baumann és a brazil védő, Naldo sincs százszázalékos állapotban, valamint Claudio Pizarro és Markus Rosenberg is kihagyta sérülés miatt a legutóbbi bajnokit, megérthetjük, hogy Schaaf tényleg nincs könnyű helyzetben.

Ezzel együtt butaság lenne lebecsülni a Werdert, amely gyenge bajnoki szereplését kupagyőzelemmel ellensúlyozhatja (az északnémet gárda a Német Kupa fináléjában is érdekelt).

„Ha megnyerjük valamelyik kupát, már sikeres lesz a szezonunk. Nem vagyunk elégedettek a bajnokságban mutatott formánkkal, de a kupákban kárpótolhatjuk magunkat és szurkolóinkat” – ecsetelte Torsten Frings, miért van számukra különösen nagy jelentősége az isztambuli mérkőzésnek.

Diego távollétében Mesut Özil lehet a németek nyerőembere – bár Schaaf szerint egy az egyben nem lehet pótolni a hiányzókat, csak csapatként –, akinek török származása miatt nem lesz idegen a stadion légköre, ráadásul világéletében Fenerbahce-szurkoló volt, s ezzel csapata mellé állíthatja a közönséget.

Persze a brazil támadósorában bízó Sahtar sikeréért is több ezren szurkolnak majd, köztük Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke.

Az ukrán klubcsapatok eddig két KEK-sikerrel büszkélkedhetnek (1975-ben és 1986-ban a Dinamo Kijev diadalmaskodott), míg a németek sokkal több kupasikert tudnak felmutatni (ezekből egyet a KEK-et 1992-ben megnyerő Bremen jegyzett), de a Bayern München 2001-es BL-győzelme óta egyszer sem ünnepelhettek.

A 20.45-kor kezdődő találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak oldalunkon.

UEFA-KUPA, DÖNTŐ

SAHTAR DONECK–WERDER BREMEN
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 20.45 (tv: Sport1). Vezeti: Medina Cantalejo (spanyol)
SAHTAR: Pjatov – Srna, Kucser, Csihrinszkij, Rat – Duljaj, Haj – Ilsinho, Fernandinho, Willian – Luíz Adriano
Vezetőedző: Mircea Lucescu
WERDER: Wiese – C. Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch – Ciolisz, Baumann – Frings, Özil – Rosenberg, C. Pizarro
Vezetőedző: Thomas Schaaf
2021.07.29 18:15:29

Ekl/El BACSKAI JÁNOS

A lengyelországi döntetlen után az Osijek a magyar középpályás szép találatával legyőzte a Pogon Szczecint.

2021.07.29 19:12:19

Ekl/El DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

Nem sikerült ledolgoznia a hátrányát a Dunaszerdahelynek a Partizan ellen.

2021.07.29 19:31:19

Ekl/El BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Rigas FS végig kézben tartotta a meccset, és kíméletlenül kihasználta a lehetőségeit.

2021.07.29 18:03:30

Ekl/El BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nagyszombatban és Sepsiszentgyörgyön is döntetlenre végeztek, a 11-eseket a Spartak rúgta jobban.

2021.07.29 17:50:46

Ekl/El NAGY ZSOLT (Eschen, összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A lila-fehérek magabiztos második félidei játékkal léptek túl a 15 éve kellemetlen emlékeket okozó Vaduzon.