Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.30 15:02 Frissítve: 2012.02.16 02:50

Négyfelvonásos dráma két fronton: ukrán és északnémet derbi

A négyes jegyében zajlik mindkét UEFA-kupa-elődöntő, hiszen a Werder Bremen és a Hamburger SV, valamint a Dinamo Kijev és a Sahtar Doneck is négyszer csap össze rövid időn belül. A bajnoki és nemzeti kupacsatáknál is fontosabb a szurkolók számára az UEFA-kupa-párharc, hisz itt egész Európa a helyi derbikre figyel.

A tét és az úticél: az UEFA-kupa a Boszporuszon, Isztambulban
Fotó: Action Images
A tét és az úticél: az UEFA-kupa a Boszporuszon, Isztambulban

1983 ÓTA VÁRNAK

Hamburgban már több mint negyedszázada várnak a szurkolók egy európai trófeára, méghozzá egy HSV szintű nagycsapatnál ez már-már kellemetlenül hosszúra nyúlt várakozásnak tekinthető. Martin Jol szerint semmi különbség nincs a két csapat között.

„Nagyon szép ez az elődöntő, de még nem nyertünk semmit, és a szurkolótáborunk trófeát akar a vitrinbe. Én is úgy vélem, hogy ötven-ötven százalék az esély, a két csapat szinte teljesen egyforma. Schaafnak ma lesz a születésnapja, de egyvalamire nem számíthat: hogy ajándékba kapja az utat tőlünk az isztambuli döntőbe” – mondta.
WERDER–HAMBURG

A négyfelvonásos Werder–Hamburg párviadal első része már történelem: a múlt héten megrendezett Német Kupa-elődöntőben a brémaiak tizenegyesekkel csikarták ki a továbbjutást, s fosztották meg riválisukat a triplázás lehetőségétől.
A HSV-nak maradt tehát a bajnokság (a listavezető Wolfsburg mögött három ponttal lemaradva az ötödik helyen áll), valamint az UEFA-kupa, igaz, egyik fronton sem tekinthetjük fő esélyesnek Martin Jol együttesét.

Egyrészt visszaesés tapasztalható a csapatnál, másfelől egyik legeredményesebb játékosa, Mladen Petric sérülés miatt egy ideig még biztosan nem állhat a holland szakvezető rendelkezésére.

Meg persze az ellenfél kiléte is jelentős veszélyforrás. Noha Jol szerint a Bundesliga-tabella híven tükrözi az erőviszonyokat (a Werder a 10.), mi azért felhívnánk a figyelmet a brémaiak újjászületésére, arra, hogy a március eleje óta lejátszott 14 tétmérkőzésükből csupán kettőt veszítettek el, azokat is egy-egy góllal.

Újabban ugyanis a „jó oldalon” akad a hálóba a labda: az iménti meccsszám 28 góllal párosul, s ebből 18 – egyenlő eloszlásban – Diego és Claudio Pizarro nevéhez fűződik. A hamburgiak készültek is a brazil irányító és a perui csatár semlegesítésére, csak nem biztos, hogy az elképzelést tettek követik, elvégre a negyeddöntőben az olasz Udinese ugyanezzel a szándékkal vágott neki a Werder elleni párharcnak – márpedig a 6–4-es (3–1, 3–3) továbbjutásból Pizarro egy, Diego meg négy góllal vette ki részét.

„Óriási tett lenne a döntőbe jutás, de ehhez nagyon jól kell játszanunk mind a két mérkőzésen. Teljesen kiegyenlítettek az erőviszonyok, és remélem, a jó formánk megmutatkozik. A szurkolóknak hihetetlenül fontos ez a két csata, még a bajnokságban lejátszott északi derbiknél is nagyobb a várakozás” – nyilatkozta a Werder trénere, Thomas Schaaf, aki május kilencedikén továbbjutással szeretné ünnepelni tízéves brémai edzői jubileumát. A találkozónak magyar "szereplője" is lesz: Vágner László látja el a játékvezető-ellenőri teendőket.


DINAMO KIJEV–SAHTAR DONECK

Ha nem is 18 nap alatt, mint a Werder és a Hamburg, a Dinamo Kijev és a Sahtar Doneck is négyszer feszül egymásnak rövid időn belül.

Az UEFA-kupa-párharc után május 13-án az Ukrán Kupa elődöntőjében, 30-án pedig a bajnokság utolsó fordulójában találkozik a két rivális – igaz, utóbbi mérkőzésnek aligha lesz tétje az aranyérem szempontjából, mert öt körrel a zárás előtt 12 ponttal vezet riválisa előtt az éllovas Dinamo.

A két együttes csütörtökön 136. alkalommal csap össze (az európai porondon viszont először), az eddigi mérleg: 64 kijevi, 29 donecki győzelem, 42 döntetlen. A Sahtar utoljára 2004 júliusában nyert a nagy kijevi rivális otthonában.

Az ukrán csúcsmeccseket hatalmas várakozás előzi meg: a találkozókra két órán belül elfogyott minden jegy. A Dinamo tíz éve szerepelt utoljára nemzetközi kupa elődöntőjében (Sevcsenkóval, Rebrovval a BL-ben), és az 1986-os KEK-győzelem óta vár az újabb európai trófeára.

„Hatalmas derbi lesz, kőkemény összecsapás, amelyen nagyon fontos szerepe lesz annak, hogy mennyire tudnak a csapatok tiszta fejjel, higgadtan gondolkodni. Nagy a tét, és egész Európának megmutathatjuk, hol tart az ukrán futball” – elemzett a meccs előtt Jurij Szjomin, a kijeviek edzője.

LOBANOVSZKIJ ÁRNYÉKÁBAN

Mindkét klub ezer szállal kötődik Valerij Lobanovszkijhoz, az ukrán labdarúgás legendájához. A kiváló tréner játékosként a Sahtarban fejezte be játékos-pályafutását, amelyet a Dinamóban kezdett, majd 1974-ben átvette a kijeviek szakmai irányítását. Vezetésével aranykorát élte a csapat: nyolcszor nyert szovjet bajnokságot, hatszor kupát, kétszer KEK-et. Halálának május 13-án lesz a 7. évfordulója.

UEFA-KUPA, ELŐDÖNTŐ

1. MÉRKŐZÉSEK
Dinamo Kijev (ukrán)–Sahtar Doneck (ukrán)
18.30, Kijev. Tv: Sport2. Élő, szöveges közvetítés az NSO-n!
A várható kezdőcsapatok
Dinamo Kijev: Bohus – Betao, Sabljic, el-Kadduri, Yussuf – Vukojevic, Ninkovics, Eremenko, Alijev – Milevszkij – Bangoura. Vezetőedző: Jurij Szjomin
Sahtar Doneck: Pjatov – Srna, Rat, Csihrinszkij, Iscsenko – Duljaj, Hübschman, Ilsinho, Jádson – Fernandinho, Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu

Werder Bremen (német)–Hamburger SV (német)
20.45, Bréma. Tv: Sport1. Élő, szöveges közvetítés az NSO-n!
Werder Bremen: Wiese – Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch – Baumann – Frings, Özil – Diego – C. Pizarro, Almeida. Vezetőedző: Thomas Schaaf
Hamburger SV: Rost - Boateng, Gravgaard, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Benjamin - Pitroipa, Guerrero, Trochowski - Olic. Vezetőedző: Martin Jol
2021.07.29 18:15:29

Ekl/El BACSKAI JÁNOS

A lengyelországi döntetlen után az Osijek a magyar középpályás szép találatával legyőzte a Pogon Szczecint.

2021.07.29 19:12:19

Ekl/El DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

Nem sikerült ledolgoznia a hátrányát a Dunaszerdahelynek a Partizan ellen.

2021.07.29 19:31:19

Ekl/El BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Rigas FS végig kézben tartotta a meccset, és kíméletlenül kihasználta a lehetőségeit.

2021.07.29 18:03:30

Ekl/El BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nagyszombatban és Sepsiszentgyörgyön is döntetlenre végeztek, a 11-eseket a Spartak rúgta jobban.

2021.07.29 17:50:46

Ekl/El NAGY ZSOLT (Eschen, összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A lila-fehérek magabiztos második félidei játékkal léptek túl a 15 éve kellemetlen emlékeket okozó Vaduzon.