Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.07.27 16:10 Frissítve: 2012.04.06 02:40

Osztrák sajtóvisszhang: brutálisan léptek fel a magyar biztonságiak

Az osztrák továbbjutással záruló Budapest Honvéd–Sturm Graz Intertotó-kupa-találkozó sajnos nem a pályán bemutatott futball, hanem a lelátón lezajlott tömegverekedés miatt marad emlékezetes. Az osztrák sajtó felháborodva számolt be a Bozsik-stadionban történt rendbontásról, a felelősséget a biztonságiakra és a szervezőkre hárítva.

Sok szurkoló megsérült, a kérdés csak az, a drukkerek vagy a biztonságiak kezdték a verekedést?
Fotó: Németh Ferenc
Sok szurkoló megsérült, a kérdés csak az, a drukkerek vagy a biztonságiak kezdték a verekedést?
Körülbelül ezer Sturm-szurkoló érkezett Budapestre, hogy a helyszínen tekintse meg a Budapest Honvéd elleni mérkőzést. Az Intertotó-kupa-meccsnek jelentős tétje volt, hiszen a párharc győztese (most már tudjuk: a Sturm Graz) az UEFA-kupában folytathatja szereplését.
A találkozóról szóló magyar beszámolók szerint az osztrák szurkolók néhány görögtüzet hajítottak a pályára, majd ezek után összecsaptak a biztonságiakkal.

Ezzel szemben a Zöld Párt grazi képviselője, Christina Jahn, aki a Bozsik-stadionban követte figyelemmel a találkozót, arról számolt be, hogy a helyi biztonsági emberek estek neki a grazi szurkolóknak, miközben ők éppen néhány randalírozó társukat akarták megnyugtatni.

Jahn kisasszony szerint a magyar biztonságiak a stadion felszakított székeivel ütötték a Sturm szimpatizánsait, és tevékenységük során a nőket sem kímélték.

Az osztrák drukkereket Budapestre kísérő biztonságiak tagja, Robert Rieger is hasonló eseményekről számolt be: "A verekedésre kiéhezett helyi személyzet bennünket is megtámadott. Egy kollégám fel akart segíteni egy földön fekvő Sturm-szurkolót, de egy magyar rendőr lefújta őt gázspray-vel.”

„A magyar biztonságiaknál kést is láttam, ezen kívül zokniba töltött biliárdgolyókkal ütötték az embereket, és időnként diadalittasan összepacsiztak, mint a röplabdázók. Végül nevetgélve fényképezni kezdték egymás sérüléseit" – sorolta a sérelmeket Rieger.

A Sturm Graz egyik elnökségi tagja annak a gyanújának is hangot adott, hogy egy huligáncsoport tagjai viselték magyar részről a „security” feliratú mellényeket, és az első lehetőséget kihasználták, hogy megtámadhassák a vendégek híveit.

Az ORF ezenkívül arról is beszámolt, hogy a stadion hangosbemondója röviddel a verekedés kezdete után az osztrák drukkerek ellen tüzelte a magyarokat.

A végeredmény tehát ismert, az utóélet viharos, és ne legyen kétségünk afelől, hogy az UEFA is kivizsgálja a Kispesten történteket. Ami már most biztos: a magyar szurkolók mindenképpen veszítettek, hiszen a Honvéd az eddigi szép menetelése ellenére sem jutott be az UEFA-kupába.
2020.12.03 15:44:40

Európa-liga K. T. I.

Az olaszok öröméhez az is kellett, hogy a Lille a második félidőben szintén fordítson és nyerjen a Sparta Praha ellen.

2020.11.26 16:58:42

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Az AS Roma negyedszer győzte le a CFR-t, s a két csapat legutóbbi öt meccsén veretlen. A Young Boys a CSZKA Szófiát verte idegenben.

2020.11.26 18:37:04

Európa-liga K. T. I.

Hiába vezetettek az olaszok, a 65. percben egyenlített a Lille, ezt követően pedig egyik csapat sem akart igazán nyerni...

2020.11.05 18:20:37

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Az AS Roma fél gőzzel is sokgólos, magabiztos győzelmet aratott az igencsak tartalékos CFR fölött.

2020.10.25 14:43:30

Európa-liga H. Á.

Az Európa-liga 2020–21-es selejtezősorozatának minden eredménye egy helyen.