Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.05.10 22:39 Frissítve: 2012.01.21 02:45

Kupagyőztes a Sevilla

Története legnagyobb sikerét érte el a Sevilla labdarúgócsapata, amely a labdarúgó UEFA-kupa eindhoveni döntőjében valósággal kiütötte az angol Middlesbrough gárdáját. Az andalúziaiak az első félidőben Fabiano fejesével jutottak vezetéshez, a 78. perctől a 89. percig pedig Enzo Maresca két, Frederic Kanoute pedig egy gólt szerzett, így végül 4-0-ra győztek a spanyolok.

Luis Fabiano Chris Riggott mellett megszerzi a Sevilla vezető gólját ? KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG A TÖBBI KÉT TUCATNYI FOTÓT AZ UEFA-KUPA DÖNTŐJÉRŐL!
Reuters
Luis Fabiano Chris Riggott mellett megszerzi a Sevilla vezető gólját ? KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG A TÖBBI KÉT TUCATNYI FOTÓT AZ UEFA-KUPA DÖNTŐJÉRŐL!

Két olyan csapat találkozott egymással Eindhovenben, amelyek közül még egyik sem nyert soha nemzetközi klubtrófeát. Ráadásul az a ritka eset fordult elő, hogy a kupaidényt mindkét csapat ebben a sorozatban kezdte, s nem a BL-ből került át ide.

Bár először a Middlesbrough lőtt kapura – Rochemback tűzött rá egy szabadrúgást – a játékot a Sevilla irányította, amely agresszív letámadásával rendre zavarba hozta az angolok védőit és középpályásait, amely így igazából ki sem tudott bontakozni.

Egy ideig a spanyolok sem tudták veszélyeztetni Schwarzer kapuját, ám a félidő közepén már a csatárok is beindultak, s bár Luis Fabiano először még elpuskázott egy helyzetet, egy perccel később másodszorra, Daniel Alves beadása után gyönyörű gólt fejelt.

A spanyol vezetés aztán végképp összezavarta a Middlesbrough-t, amelynek védelme gyakran hibázott, támadásai pedig szinte nem is voltak. Ezzel szemben a Sevilla már kedvére kontrázhatott, s Adriano, majd Escude révén akár újabb gólt is szerezhetett volna.

A szünetre tehát ők vonulhattak elégedettebben, ám nemcsak Steve McClaren, hanem Juande Ramos is úgy döntött: változtat csapatán. Utóbbi a spanyolok támadói közül a leggyengébben játszó Saviolát hozta le, akit Kanoute váltott, míg előbbi Morrison helyére azt a Maccaronét állította be, aki a negyed-, majd az elődöntőben is a Middlesbrough továbbjutását jelentő gólt szerezte.

Ezzel együtt az angolok most bátrabban támadtak, ami persze azzal a kockázattal járt, hogy a fellazult védelem mellett a Sevilla még könnyebben kontrázhatott. Egy ilyen során Adriano került helyzetbe, ám ezt követően az angolok kezdtek veszélyeztetni: Viduka a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki, amikor az 52. percben öt méterről Palop kapusba lőtt. Ezt követően a félidő közepén Hasselbaink veszélyeztetett szabadrúgásból, majd újra Viduka következett, de ezek a helyzetek kimaradtak.

Az utolsó negyedórára elfáradtak az angolok, s ezt Maresca büntette, góllal a 78. percben. A 2-0-s spanyol vezetés után összeomlottak a szigetországiak, akiknek védelme ekkor már átjáróház volt, s a sevillai támadók tetszés szerint vezethették akcióikat. Ebből még kettőt ki is használtak, így a végére kiütésessé vált győzelmük, amely amúgy teljesen megérdemelt volt.

LABDARÚGÓ UEFA-KUPA, DÖNTŐ

MIDDLESBROUGH (angol) – SEVILLA (spanyol) 0-4 (0-1)


Helyszín: Eindhoven, Philips-stadion
Nézőszám: 39 000
Játékvezető: Herbert Fandel (német)
Asszisztensek: Volker Wezel, Carsten Kadach (németek)
A KEZDŐCSAPATOK:
MIDDLESBROUGH SEVILLA
1 Schwarzer 1 Palop
21 Parnaby 4 Daniel
3 Queudrue 3 David
5 Riggott 6 Escude
6 Southgate 2 Javi Navarro
7 Boateng 25 Maresca
19 Downing 18 Marti
25 Morrison 16 Adriano
10 Rochemback 10 Luis Fabiano
9 Hasselbaink 15 Navas
36 Viduka 7 Saviola
Vezetőedző: Vezetőedző:
Steve McClaren Juande Ramos
Gólszerző(k): Luis Fabiano (26.), Maresca (78., 84.), Kanoute (89.)
Cserék: Morrison helyett Maccarone (46.), Queudrue helyett Yakubu (70.), Viduka helyett Cattermole (86.), ill. Saviola helyett Kanoute (46.), Luis Fabiano helyett Renato (72.), Adriano helyett Puerta (86.).
Sárga lap: Maresca (85.)
2022.09.15 21:31:38

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek játékosai nem csak beszélnek a bátorságról.

2022.09.15 18:41:45

Európa-liga nemzetisport.hu

A törökök már kétgólos előnyben is voltak, az emberhátrányban játszó szerbek erejéből csak a szépítésre futotta.

2022.09.15 18:33:05

Európa-liga nemzetisport.hu

Vécsei Bálint szerencsés góljával győzött a magyar bajnok a Ligue 1 bronzérmesének otthonában.