Sakk: új formátumban játszanak a női világbajnokjelöltek

Vágólapra másolva!
2022.10.25. 13:46
null
Megváltozik a női sakkvilágbajnok-jelöltek tornájának lebonyolítása (Fotó: AFP)
Nem nyolcfős, kétfordulós, körmérkőzéses viadalt rendez, hanem két négyes csoportban, egyenes kieséses rendszerben bonyolítja le a nemzetközi szövetség (FIDE) a női sakkvilágbajnok-jelöltek idei tornáját, amelynek nyereményalapja 250 ezer euró (103 millió forint) – írja az MTI.

A FIDE híre szerint az A jelű kvartett keddtől (mától) Monte-Carlóban zajló küzdelmeiben az indiai Humpy Koneru, az ukrán Muzicsuk nővérek, Anna és Marija, valamint a kínai Lej Ting-csie vesz részt, míg a B-csoportot, amely november végén és december elején Üzbegisztánban ül asztalhoz, három orosz, Alekszandra Gorjacskina, Alekszandra Kosztyenyuk és Jekatyerina Lagno, valamint a kínai Tan Csung-ji alkotja

A monacói torna első negyeddöntős párharcában Koneru és Anna Muzicsuk találkozik, s nővére, Marija vív meg Lejjel, négy-négy partit váltva. A másik kvartettben Gorjacskina–Kosztyenyuk és Lagno–Tan párharcokat rendeznek. Az elődöntők is négymeccsesek, míg a két csoportgyőztes között a jövő év első negyedében esedékes finálé hat mérkőzésből áll, döntetlen esetén pedig tie-break, vagyis rövidített partik következnek.

A döntő nyertese – túl azon, hogy 60 ezer eurót kap sikeréért – hívhatja ki a regnáló világbajnokot, a kínai Csü Ven-csünt, aki 2020-ban megnyerte a Gorjacskina elleni címmérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik