Vívó-vb: Varga sorozatban 11 tust kapott a címvédőtől

Vágólapra másolva!
2014.07.19. 12:56
A magyarok közül Varga Gabriella szerepelt a legjobban a női tőrözők versenyében a kazanyi vívó-világbajnokságon: egy asszót nyert, majd kikapott a címvédőtől, így a 28. helyen végzett. Knapek Edina, Kreiss Fanny és Jeszenszky Szilvia az első fordulóban vereséget szenvedett.

Varga a német Sandra Bingenheimerrel kezdett szombaton, mégpedig jól. Az első akciói könnyedek és pontosak voltak, ennek eredményeként a szünetig 5:2-es vezetésre tett szert. A pihenőt követően azonban feltámadt az ellenfele, vagy inkább kihasználta a magyar vívó hibáit. Amint azt Varga edzője, Szelei István utóbb elmondta, előző nap a német lányra készültek, megbeszélték, hogy csak egylépéses támadásokat érdemes indítani, nehogy Bingenheimer közbeszúrjon, miközben Varga esetleg nem találja el őt, ehhez képest az asszó közepe nem e szerint a forgatókönyv szerint alakult.

A következmény az lett, hogy a német felzárkózott, majd a harmadik szakaszban meg is lépett. 10:14-nél már nagyon kevés esély mutatkozott a győzelem kiharcolására, de Varga nem adta fel. Tizenhárom másodperc volt hátra, amikor a 11. tusát adta, majd hét a 12.-nél, négy a 13.-nál, az utolsó akció pedig egy másodpercnél kezdődött. Ebbe pedig még belefért egy újabb Varga-találat, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben megint a magyar tőröző adott tust.

Második összecsapása már sokkal simább volt, a világbajnoki címvédő, 2012-ben olimpiai ezüstérmes Arianna Errigo érvényesítette vele szemben a papírformát. Nulla-három után Varga Gabriella 2:3-ra még felzárkózott, azután viszont jó darabig csak érvénytelen felületen tudta eltalálni olasz ellenfelét, aki eközben sorozatban 11 tust adott, s végül 12 találatnyi különbséggel nyert.

„Számítottam rá, hogy kész-rajtra azonnal elindul, ő ilyen, mindenkinek nekiront, de egyszerűen nem tudtam megállítani – mondta szomorúan pár perccel később Varga Gabriella. – Ha tartottam a távolságot, akkor meg leszorított a pást végére. Nem találtam a pengéjét, ő meg zseniális abban, hogy mindenhonnan betalál" – folytatta, hozzátéve, hogy jó ideje küzd teniszkönyökkel, s bár most éppen nem érzett fájdalmat, de a koordinációt befolyásolhatta ez a problémája is.

Az első asszóról azt mondta: meglátszott rajta, hogy ez egy világbajnokság, az izgalom egy kicsit megbénította őt.

„Csak 10:14-nél, amikor már nem volt min gondolkodni, csináltam meg, amit addig is megtehettem volna. Nagyon örültem a győzelemnek, mert ilyen nagy hátrányból, ilyen rövid időn belül még soha nem jöttem vissza".

Varga első asszójához hasonló kiélezett mérkőzést vívott a 32 közé jutásért Vang Csennel Knapek Edina, aki 5:2-re vezetett, majd 5:5 után elengedte kínai ellenfelét, azután viszont 6:11-ről 10:11-re felzárkózott. 11:12 után egy együttes akciónál a kínait látta a bíró támadónak, 11:13-nál pedig Knapek akciójánál, úgy tűnt, nem jelzett a gép. Az ellenőrzés nem mutatott hibát, így maradt az állás, majd Vang növelte előnyét, végül pedig mindkét oldalon esett még egy-egy találat. Knapek Edina hátrányban is türelmesen vívott, de a kínai is nagyon összeszedett volt, így ő léphetett tovább.

Kreiss Fanny a francia Astrid Guyart-tól, Jeszenszky Szilvia pedig a brit Natalia Sheppardtól kapott ki az első körben.

Knapek Edina 35., Jeszenszky Szilvia 44., Kreiss Fanny 46. lett.

VÍVÓ-VB, KAZANY
NŐI TŐR
A 64 KÖZÖTT
Varga Gabriella–Sandra Bingenheimer (német) 15:14
Natalia Sheppard (brit)–Jeszenszky Szilvia 15:4
Vang Csen (kínai)–Knapek Edina 15:12
Astrid Guyart (francia)–Kreiss Fanny 15:4
A 32 KÖZÖTT
Arianna Errigo (olasz)–Varga 15:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik