Vívás: Szilágyi Áron ezüstérmes a budapesti világkupaversenyen

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 18:55
Szilágyi Áron ezüstérmet szerzett a BOK Csarnokban zajló kard kvalifikációs világkupaversenyen, miután a döntőben egyetlen tussal kikapott a dél-koreai O Szang Uktól.
Szilágyi Áron ezüstérmet szerzett (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Szilágyi Áron ezüstérmet szerzett (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


A kétszeres olimpiai bajnok a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket, majd simán verte a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert, azután a dél-koreai Kim Kje Hvanon és a román Iulian Teodosiun is túljutott.

A fináléért a grúz Szandro Bazadzéval kellett megvívnia. Az asszó elején az ellenfél találataira mindig érkezett a válasz, 3–3 után viszont Szilágyi teljes mértékben átvette az irányítást, jól választotta meg a távolságot és nagyon pontosan támadott, így sorozatban öt találatot vitt be. Az egyperces pihenő után folytatta remeklését és 12–3-ra elhúzott. A teljesen elbizonytalanodó, máskor jól küzdő Bazadze csak szépíteni tudott, a 15–6-os végeredmény hűen tükrözte a látottakat.

A döntőben Szilágyi ellenfele a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok Oh Szang Uk volt. A magas, hosszú karú dél-koreaival látványos, szép akciókat hozó asszót vívott Szilágyi. A mérkőzés eleje neki sikerült jobban, 8–5-ös vezetésénél következett a szünet, utána viszont harcmodort váltott az ázsiai kardozó és sorozatban öt tust adott. A magas színvonalú és kiélezett párharcot 14–14-es állásnál a magyar vívó támadásánál Oh jó ütemű közbevágása döntötte el.

„Őszintén mondom: az örömöm kilencven százaléka annak szól, hogy végre újra versenyezhettünk, a tíz pedig az ezüstnek – nyilatkozta Szilágyi Áron. Bár azt éreztem, lesznek meglepetések ezen a viadalon, olyan sok azért nem volt belőlük – a legjobb az egészben az, hogy most már tényleg ráléptünk a tokiói útra, mert azzal, hogy elindult a szezon, hogy láthattuk az ellenfeleket a páston egy év után, kézzel foghatóvá vált az olimpia.”

A 206 fős mezőnyben 17 hazai kardozó indult, közülük nyolc vívhatott a főtáblán. A 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Iliász Nikolász, Galgóczy Tamás és Péch Miklós nyert egy asszót, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Nagy Kristóf az első mérkőzésén kikapott.

GEREVICH-KOVÁCS-KÁRPÁTI VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST
Egyéni verseny. Férfiak. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi–Nagy K. 15–8 , Szatmári–Gémesi Cs. 15–14, Galgóczy–Petrovszkij (orosz) 15–8, Péch–J. P. Patrice (francia) 15–14, Iliász–Kim Dzsun Ho (dél-koreai) 15–13, Dershwitz (amerikai)–Decsi T. 15 –10. A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi–Wagner (német) 15–6, Neri (olasz)–Szatmári 15–11, Ibragimov (orosz)–Iliász 15–8, Foschini (olasz)–Galgóczy 15–9, Teodosiu (román)–Péch 15–11. Nyolcaddöntő: Szilágyi–Kim Kje Hvan (dél-koreai) 15–11. Negyeddöntő: Szilágyi–Teodosiu 15–14. Elődöntő: Szilágyi–S. Bazadze (grúz) 15–6. Döntő: O Szang Uk (dél-koreai)–Szilágyi 15–14. Végeredmény: 1.O Szang Uk, 2. Szilágyi Áron, 3. Szabó M (német) és S. Bazadze, ...20. Szatmári András, 21. Péch Miklós, ...27. Galgóczy Tamás, 28. Iliász Nikolász, ...55. Gémesi Csanád, ...60. Nagy Kristóf, ...63. Decsi Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik