Vívás: a célkeresztben immár a párizsi olimpia Dósa Dániel számára

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 09:59
null
Dósa Dániel hiába bízott a csodában (Fotó: Földi Imre, archív)
A vívók utolsó olimpiai pótselejtezőjének végeztével eldőlt, hogy 4 szakágban 13 vívó képviselheti a magyar színeket Tokióban.

„Ez az a verseny, ahol történhetnek csodák” – mondta nekünk a tőrvívó Dósa Dániel (Törekvés SE), a madridi vívóhétvége egyik magyarja, mielőtt elutazott az európai olimpiai pótkvalifikációs viadalra. Azt már a női párbajtőrmezőny indulója, Kun Anna (OMS-Tata) tette hozzá, hogy az utolsó kvótaszerző viadalon nem a világranglistás helyezés fog számítani, hanem az, ki milyen erős fejben.

Aztán mégis úgy alakult, hogy meglepetések helyett a papírforma érvényesült.

A nőknél magabiztosan menetelt a döntőig a két esélyes, az ukrán Olena Krivicka és a német Alexandra Ndolo, és kettejük külön csatájában eldöntötték az egyetlen elnyerhető kvóta sorsát – az ukrán lesz ott Tokióban.

Kun a csoportkörben a hatból négy ötös asszót tudott nyerni, majd a főtábla első meccsén biztos győzelmet aratott, a negyeddöntőben azonban épp a későbbi döntős német vívó állította meg ugyancsak sima asszóban.

„Nagyon sajnálom, hogy így alakult... – kezdte a verseny értékelését Kun Anna a Nemzeti Sportnak. – Ez a hatodik hely nem olyan, mint a legutóbbi, kazanyi világkupaverseny hatodik helyezése, ennek nem lehet örülni…”

A 25 éves tatai sportoló kifejtette: a versenyzés mentális részével nem volt gondja, megfelelően kezelte a téttel járó stresszt, ugyanakkor a csoportmérkőzéseken teljesíthetett volna jobban.

„Sajnos a hatodik asszóban nem tudtam teljesen függetleníteni magam az előző meccstől, amely nagyon szoros volt, ám amikor döntetlen állásnál kaptam egy találatot, már csupán másfél másodperc volt hátra, amivel csak utólag szembesültem – folytatta Kun. – Az utolsó ötös asszó fogható lett volna, azt meg kellett volna nyerni. Ami a táblát illeti: a svájci lány elleni biztos győzelem után a német Alexandra Ndolóval nem tudtam mit kezdeni, fizikailag sokkal erősebb volt nálam – korábban is mindig szenvedtem ellene.”

MESTERMÉRLEG
„A hullámzó versenynapon a csoportkörbeli két vesztes meccsből az egyik nyerhető lett volna, a végül bronzérmes ukrán fiú elleni vereség azonban benne volt a pakliban. A főtáblán rögtön megkaptuk a lengyel Michal Siesst, aki a világranglistás helyezése alapján esélyesnek számított. A nyolcaddöntő gyors asszó volt és tipikus ki-ki meccs, amelyen az sem lett volna meglepetés, ha Dani nyer, de végül egy jó vívótól kikapott. Noha Dani mindent megtett az olimpiai részvételért az elmúlt öt évben és szombaton is, ez most nem sikerült. Tragédia ugyanakkor nem történt, a folytatás remélhetőleg könnyebb lesz, mert hamarosan felnő mellé egy tehetséges utánpótlás-generáció, amelynek tagjaival a csapatkvótát is meg lehet célozni a párizsi játékokra” – értékelt Szirmai Benedek, Dósa Dániel edzője.

Férfi tőrben Dósa Dániel három győzelmet és két vereséget könyvelhetett el a csoportjában, az első tizenöt találatra menő asszóban, a nyolcaddöntőben aztán kifogta a kvótaesélyesként emlegetett lengyel Michal Siesst… – küzdelmes meccsen 15:11-re kikapott. A lengyel a következő kanyarban kiesett, a mezőny másik favoritja, a cseh Alexander Choupenitch azonban a győzelemig és ezzel Tokióig menetelt.

Szombaton biztossá vált, hogy négy szakágban összesen 13 vívó képviselheti a magyar színeket az olimpián: a férfi és női kard-, valamint a női tőrcsapat tagjai mellett a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Siklósi Gergely (BHSE) lép pástra Tokióban.

EURÓPAI PÓTKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, MADRID  

Magyar érdekeltségű eredmények.
Tőr
Férfiak
Csoportmérkőzések:
Dósa Dániel 3 győzelem/2 vereség (továbbjutott). Nyolcaddöntő: Siess (lengyel)–Dósa 15:11. Döntő: Choupenitch–Tofalidesz (ciprusi) 15:6. A végeredmény: 1. Alexander Choupenitch (cseh), 2. Tofalidesz (ciprusi), 3. Cuk (szerb) és Junesz (ukrán), … 12. Dósa Dániel

Párbajtőr
Nők
Csoportmérkőzések:
Kun Anna 4 győzelem/2 vereség (továbbjutott). Nyolcaddöntő: Kun–Möschlin (svájci) 15:8. Negyeddöntő: Ndolo (német)–Kun 15:9. Döntő: Krivicka (ukrán)–Ndolo (német) 15:12. A végeredmény: 1. Olena Krivicka (ukrán), 2. Ndolo (német), 3. Pasarnyeva (fehérorosz) és Sica (brit), … 6. Kun Anna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik