Vitorlázás: vízi turisztikai létesítményt adtak át Balatonfüreden

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 14:25
null
Schmidt Gábor (Fotó: Török Attila)
Átadták a mintegy 3.5 milliárd forintból megvalósult vízi turisztikai létesítményt, a Kékszalag PORT-ot Balatonfüreden kedden.

 

A megnyitóünnepségen Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Balatonfüred újabb turisztikai attrakcióval bővült, amely tovább növeli a város vonzerejét.

Jelezte: a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a projekt indulásakor azt tűzte ki célul, hogy minél több embert meg tudjanak szólítani egy természetes vizekben gazdag országban, és megismertessék őket azokkal az eszközökkel, amelyekkel vízre szállhatnak.

„A szabadidősport mellett az utánpótlás- és versenysportot is szolgálják a fejlesztések” – jegyezte meg Schmidt Gábor, aki arról is beszélt: az MVSZ kormányzati támogatása az eddigi finanszírozás duplájára emelkedett.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere komplex fejlesztésnek nevezte a beruházást, amely alapvetően turisztikai beruházás, de városrehabilitációs és aktív sportelemeket is tartalmaz. Fontosnak nevezte, hogy a vitorlásközpont munkahelyet teremt és jövedelmet generál, így erősíti Balatonfüred gazdaságát.

Gerendy Zoltán, az MVSZ elnöke mérföldkőként jellemezte a balatonfüredi megállópontot, amely számos versenynek adhat otthont, és az élsportolók felkészülését is segíti. Hangsúlyozta: a szövetség célja, hogy egyre több nemzetközi vitorlásversenyt rendezhessenek a Balatonon.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a sikeres összefogással megvalósult beruházás tovább növeli Balatonfüred turisztikai vonzerejét. Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője a beruházást ismertetve elmondta: a 140 férőhelyes kikötő mellett a kikötőépület emeletén oktatási és közösségi programoknak otthont adó klubtermet, irodákat, négy pihenőszobát, valamint vizesblokkokat alakítottak ki, a teraszon pedig tavasztól büfé is üzemel majd.

A földszinten a versenyeket és a vitorlázókat kiszolgáló infrastruktúra, hangár, raktárak, műhelyek és kikötőmesteri iroda, továbbá kajak-kenu tároló kapott helyet. Emellett kialakítottak egy egészségügyi szobát, amelyet a tervek szerint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vesz birtokba és egy mentőhajót is állomásoztathatnak majd itt.

Az MVSZ tájékoztatása szerint a két – egyenként 1.940 és 1.398 milliárd forintból megvalósult – projektben a balatonfüredi Kékszalag PORT mellett megépült a Veszprém vármegyei városban a Kékszalag-sétány, kialakítottak Keszthelyen egy kajak-kenu megállópontot, továbbá vízi sporteszközöket is beszereztek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik