Vitorlázás: Berecz Zsombor továbbra is állja a kihívásokat

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.12.11. 08:03
null
Berecz Zsombor ötméteres hullámokat is „szelídített” (Fotó: Berecz Zsombor Média)
Világ- és Európa-bajnok vitorlázónk, Berecz Zsombor jó úton jár. Remekül halad a felkészülése az ötkarikás játékokra, ezt bizonyítja, hogy a héten újabb versenyt nyert meg extrém körülmények között a Kanári-szigeteken.

 

– Nehéz verseny volt?
– Nem volt könnyű – válaszolta Berecz Zsombor, aki remek formában versenyezve megnyerte a 22. Olimpiai hét elnevezésű regattát a finn osztályban. – Lassan kéthónapos „kiküldetésben” vagyok a Kanári-szigeteken, és bár alapvetően Lanzarottéban edzőtáborozunk, a Las Palmas-i klub meghívott minket erre a versenyre. Jól jött egy kis változatosság, és ott egy kicsit mások is a körülmények. Nyíltabb óceánon rendezték a versenyt, egy kis front is érkezett, úgyhogy a második-harmadik napon ötméteres hullámokban és elég jó szélben vitorláztunk. Szóval a kérdésére válaszolva: kihívásokkal teli versenyen vagyunk túl.

– Milyen mezőny gyűlt össze?
– A fiatal spanyol srác, Joan Cardona feljövőben van: már az Európa-bajnokságon is látszott, hogy tehetséges is, a melót is beleteszi, ráadásul nagyon jó a kondija. Az edzőtábor elején, amikor csak magunkban vitorláztunk, bizony hozzá kellett felzárkóznunk, mert baromi gyors. Most is megdolgoztatott ezért a győzelemért.

– Sikerült felmérni, hol tart a felkészülésben?
– Az biztos, hogy jó úton járunk, hiszen a srácok, akikkel készülök, ott vannak a világ élmezőnyében, és nem is nagyon nyitjuk ki a csoportunkat, mert a miénk a legerősebb.

– Hogy építették fel az edzőtábort?
– Az Európa-bajnokság után mindenkinek jutott egy kis pihenőidő, úgyhogy hosszabb szünet után gyűltünk össze, ennek okán az első két-három hét azzal telt, hogy visszaszokjunk a hajóba, visszaszerezzük a kondinkat és a súlyunkat. Ezek után leginkább a technikát finomítottuk, az olimpián használatos vitorlát ugyanis majd csak jövőre fogjuk tesztelni.

– Apropó olimpia! Egészen friss hír: mégsem olyan biztos, hogy a finn hajóosztály lekerül az olimpia programjáról...
– Igen, én is hallottam, hogy ülésezett a Nemzetközi Olimpiai bizottság, és hogy a 2024-es játékok kapcsán különböző biztonságtechnikai és anyagi aggályok vetődtek fel az új osztállyal kapcsolatban, amelyben már maga a harminclábas hajó nagyon sokba kerülne. Nem beszélve arról, hogy a bevezetésével kizárnák az olimpiáról a nyolcvanöt kiló fölötti versenyzőket, ami nem igazán találkozik az olimpiai eszmével. De nem akarom beleélni magam, mert az olimpiai nagyhatalmak részéről elég erős a lobbi a fenti hajóosztály támogatására, szóval meglátjuk... De már az is jó hír, hogy a korábbi törlésre vonatkozó döntést most finomították.

– Beszéljünk egy kicsit a közelebbi jövőről. Hazajön karácsonyra?
– Ez nem is lehet kérdés. Huszadikára megvan a jegyem, úgyhogy ha nem törlik a járatot, kilenc nap múlva otthon leszek, ha meg törlik, akkor hazafutok, vagy nem tudom, de mindenképp otthon leszek. Minden nap beszélek a családdal, és a gyerekek hála Istennek még megismernek, de már nagyon hiányoznak, mert most nem volt rá lehetőség, hogy háromhetente megszakítsuk az edzőtábort, mint korábban. Úgyhogy ha hazamegyek, két hétig maradok és január ötödiként folytatjuk a felkészülést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik