Videó: a nyakával játszott – ilyen a világ legrizikósabb ugrása

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.10.23. 13:10
Az üzbégek olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásza, a 40 éves Oksana Chusovitina mindössze ötödikként a tornatörténelemben végrehajtotta a szabálykönyvben a nőknél szereplő legmagasabb nehézségi pontszámú (7.0) és legrizikósabbnak tartott ugrást, a Produnovát a glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Az ugrást veszélyessége (egy hiba azt okozhatja, hogy a versenyző nyakkal vagy háttal, kontrollálatlanul csapódik a szőnyegbe) miatt a tornászok többsége kerüli, nagyon magas nehézségi értékével viszont vonzhatja a specialistákat. Chusovitina előtt csak a névadó orosz Jelena Produnova, a dominikai köztársasági Yamilet Pena, az indiai Dipa Karmakar, valamint az egyiptomi Fadva Mahmud hajtotta végre sikeresen – Karmakar Glasgow-ban is kísérletet tesz. Az ugrás hírhedtségét mutatja, hogy Chusovitina kísérlete előtt a nemzetközi tornafórumokon nagyjából kollektív imádkozás folyt…Az ugrást veszélyessége (egy hiba azt okozhatja, hogy a versenyző nyakkal vagy háttal, kontrollálatlanul csapódik a szőnyegbe) miatt a tornászok többsége kerüli, nagyon magas nehézségi értékével viszont vonzhatja a specialistákat. Chusovitina előtt csak a névadó orosz Jelena Produnova, a dominikai köztársasági Yamilet Pena, az indiai Dipa Karmakar, valamint az egyiptomi Fadva Mahmud hajtotta végre sikeresen – Karmakar Glasgow-ban is kísérletet tesz. Az ugrás hírhedtségét mutatja, hogy Chusovitina kísérlete előtt a nemzetközi tornafórumokon nagyjából kollektív imádkozás folyt…

A mezőny korelnöke leült az extrém magas indulópontszámú ugrásból, de így is 14.766 pontot kapott a kísérletére. Második ugrására 14.600-at adtak, átlaga 14.683, így izgulnia kell a szerenkénti döntőbe jutásért, ami egy tisztábban végrehajtott Produnovával biztosan meglett volna. 2014-ben 14.700 kellett a svájci Giulia Steingrubernek az utolsó döntős helyhez.

A pénteki versenynap vesztesének eddig az Ana Maria Ocolisan sérülése és összeállítási gondok miatt küszködő román női csapat tűnik, amely felemás korláton pocsék gyakorlatokat mutatott be – könnyen elképzelhető, hogy a világ egyik legnagyobb tornásznemzete bajba kerül a riói kvalifikáció szempontjából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik