Versenyszerűen sportolsz? Így kerülheted el a térdszalagszakadást

Vágólapra másolva!
2021.10.21. 10:30
null
Fotó: freepik
Címkék
Egy versenysportoló mindent alárendel a választott sportágában való eredményes helytállásnak. A megtervezett edzésprogram, a speciális étrend és a pszichikai felkészülés mind azt szolgálják, hogy maximális teljesítményt nyújtson a versenyeken. A sok munka azonban olykor komoly áldozatot követel, hiszen az extrém terhelés mellett sérülések, balesetek következhetnek be. Az ízületek terhelése miatt nagyon fontos odafigyelni a térdszalagok egészségére, hiszen egy szalagszakadás fájdalmas és hosszan gyógyuló sportsérülés. (x)


Hogyan kerülheted el a csúnya sérüléseket és az ezzel járó térdszalag műtétet vagy a térdprotézis beültetését? Mutatjuk!

Mi okozhatja a térdszalagszakadást?

A térdízület az emberi test egyik legnagyobb fizikai terhelésnek kitett része. A térd a járásban, a futásban és számos mozgásformában kulcsfontosságú, hiszen a combcsontot és a lábszárcsontot kapcsolja össze. Az ízületi tokban a porcszövet és az ízületi folyadék gondoskodik arról, hogy a csontok minél kevesebb súrlódást szenvedjenek el. A végtagokat mozgató izmok erős ínszalagokkal kapcsolódnak a csont felszínéhez. A térdben összesen négy ínszalag található: két kereszt- és két oldalszalag.

A térdszalagok nagyon ellenálló, nagy szakítószilárdságú szövetek, ám sérülés vagy terhelés miatt zúzódhatnak és el is szakadhatnak. Leginkább olyan esések, ütközések során, amikor a térd kicsavarodik, ilyenkor részleges- vagy teljes térdszalagszakadás is bekövetkezhet.

Hogyan csökkentheted a sérülések veszélyét?

A sérülések esélyét csökkenteni lehet a megfelelő edzésprogram kialakításával. Az ízületeket fokozatosan szabad csak terhelni. Minden edzés előtt elengedhetetlen a megfelelő bemelegítés, amely felkészíti a testet a fokozott igénybevételre.

A nagyobb sérülésveszélyt jelentő sportágaknál nem árt, ha térdvédő eszközöket is használsz. A térdpántok nemcsak sérülés után segítik a gyógyulást, hanem mozgás közben is stabilan tartják az ízületet. Használatukkal kisebb az esélye a ficamnak és a zúzódásnak is. Figyelj a tested visszajelzéseire, hagyj időt a szervezetednek a regenerálódásra! A túlterhelt izmok, ízületek nemcsak kevésbé tudnak fejlődni, hanem könnyebben is sérülnek.

A külső odafigyelés mellett a belsőleg történő támogatás is rendkívül fontos. Míg az izmok fejlődését a fokozott fehérjebevitellel segítheted, addig az ízületeket a kollagén tartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásával támogathatod. A tápanyagok megfelelő hasznosulásához pedig a vitaminok és az ásványi anyagok pótlása is elengedhetetlen.

Mit lehet tenni, ha mégis megtörtént a baj?

A legnagyobb óvatosság és odafigyelés mellett is történhet olyan baleset, amely ízületi sérüléshez, ínszalagszakadáshoz vezethet. A kosárlabda, a futball, a síelés vagy más téli sportok szerelmeseinek az életében nagyobb eséllyel következhet be kisebb-nagyobb térdsérülés.

A térdszalagszakadás hirtelen, erős fájdalommal, majd a sérülés körüli duzzanattal jár. A sérülés miatt ideiglenesen akár járásképtelenné is válhatsz, de a futás és a guggolás biztosan nem fog menni. Enyhébb esetben vagy részleges szakadásnál nem szükséges műtéti beavatkozás. Azonban élsportolók esetében a művi beavatkozás hozhat teljes felépülést, ami a versenysporthoz szükséges.

Baj esetén tehát érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy minél hamarabb szakszerű kezelést kapj, ezzel megelőzve a hosszabb kihagyásokat vagy egészségügyi problémákat.

Mi történik, ha műtétre kerül sor?

A műtét során az elszakadt szalagot összevarrják, vagy saját inakkal, esetleg mesterséges anyaggal erősítik meg a sérült részeket. A műtét után a lábat sínben rögzítik, amely így hetekre teljesen mozdulatlan lesz. A térdszalagok gyógyulása mellett sajnos a kényszerpihenő miatt az izmok legyengülnek.

A rögzítés lekerülése után a rehabilitáció legfontosabb feladata az izmok újbóli megerősítése. A szakszerű rehabilitáció és a gyógytorna alkalmazása mellett a térdszalagok és az izmok hamar visszanyerhetik eredeti állapotukat. Szerencsés esetben teljes mértékű felépülés várható és a fájdalom is teljesen megszűnik. Nem kell tehát búcsút mondanod a versenysporttól egy térdszalagszakadás miatt. Súlyosabb sérülések esetén nemcsak a szalagok hanem a csont, a térdkalács és a porcok is roncsolódhatnak. Az is előfordulhat, hogy a gyógyulást csak a műtéti úton beültetett térdprotézis jelentheti.

Ízületi sérülések a hétköznapi tevékenységek során is érhetik az embert. Az élsportolók azonban fokozottan ki vannak téve a térdsérülések és a térdszalagszakadás veszélyének. A különböző védőeszközök mellett a megfelelő edzésprogramok és az egészséges életmód segíthetnek a baj elkerülésében. Sajnos teljesen nem zárható ki a sérülésveszély. Hála a modern orvosi technikáknak és rehabilitációs eljárásoknak viszont egy térdszalagszakadásból már teljes egészében fel lehet épülni. Így a versenysporttól sem kell búcsút venned. Az óvatosságról azonban sosem szabad megfeledkezni!

(X)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik