Vass Dórát az európai elitbe várják a kontinensviadalon

Vágólapra másolva!
2011.05.24. 11:28
null
Vass Dórát a közvetlen élmezőny mögé várják az Eb-n (Fotó: Imago)
Pénteken Minszkben veszi kezdetét a ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnoksága. Felnőtt egyéniben Vass Dóra és Forray Fanni, a junioroknál pedig a Böröcz Bianka, Szalai Hanna, Varhanyovszky Kincső, Varhanyovszky Villő, Kiss Barbara, Hesz Dominika, Tóth Mercédesz alkotta együttes kéziszercsapat vesz részt a ritmikus gimnasztikázók pénteken kezdődő minszki kontinensviadalon.

Ez a kontinensviadal az úgynevezett nyílt Eb, vagyis bármely ország versenyzője szerepelhet, az első 20 ritmikus gimnasztikázó pedig automatikusan bekerül a jövő évi top Európa-bajnokságra. A végső elszámolásnál azonban országonként csak két versenyzőt vesznek figyelembe.

A magyarok közül Vass Dóra indul a legnagyobb reménnyel, aki edzője, Némethné Érfalvy Nóra szerint rendkívül jó formában van, legnagyobb ellenfelei az azeri, a bolgár, az ukrán, a spanyol és az olasz versenyzők lesznek.

Forray Fanni a magyar válogatókon harcolta ki az Eb-szereplést
Forray Fanni a magyar válogatókon harcolta ki az Eb-szereplést

Vass Dóra és Forray Fanni pénteken a karika- és a labdagyakorlatát mutatja be, szombaton pedig buzogánnyal, illetve szalaggal lép a szőnyegre.

A Böröcz Bianka, Szalai Hanna, Varhanyovszky Kincső, Varhanyovszky Villő, Kiss Barbara, Hesz Dominika, Tóth Mercédesz alkotta junior együttes kéziszercsapat pénteken és szombaton is 5 kötélgyakorlatot mutat be, a juniorok ugyanis csak egy szerrel lépnek szőnyegre.

 


„A legfőbb célom, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutassak be, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő. Nagyon szeretnék a tizenötödik hely környékén végezni összetettben. Jelenleg valamennyi szert egyformán szeretem, mindegyiket másért. A buzogány dinamikus, és eddig soha nem volt ilyen dinamikus bemutatóm, a labda koreográfiáját nagyon szeretem, rendkívüli összhangban van a zenével, a karika régi szerelem, míg a szalag a legtáncosabb" – tekintett a verseny elé Vass Dóra.

Az Eb-t élőben a DigiSport Plus csatornán, felvételről a DigiSporton lehet figyelemmel kísérni
Péntek: 16.40–19.20, 19.55–22.05 (élő)
Szombat: 16.40–19.50 (élő)
Vasárnap: 13.25–15.45 (élő)

„A nagy álmom, hogy Dorka az összetettben a tizenharmadik hely körül végezzen, de akkor sem leszünk elkeseredve, ha csak tizenhatodik lesz. Ha így tud teljesíteni, akkor nagy reményekkel indulhat az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a kvótáért. Úgy vélem, jelenleg a labda és a buzogány az erőssége, de mind a négy szerrel kiegyensúlyozottan teljesít" – vélekedett Vass edzője, Némethné Érfalvy Nóra.

A 27. rg-Eb-n 33 ország tornászai vesznek részt, Portugália és Svájc nem küld felnőtt versenyzőt, csak juniorokat, és érdekes módon az ősszel vb-t rendező franciák is csak egy tornászt, Delphine Ledoux-t indítanak. Az esélyeken nem kell sok mindent latolgatni: valószínűleg (a junior csapatokat kivéve) csak arról születik döntés, hogy az orosz világklasszisok között milyen lesz az aranyérmek elosztása.

A brémai, 2010-es Eb összes aranyérmét az oroszok nyerték meg, ugyanúgy, mint 2009-ben, amikor az olimpiai- és világbajnok Jevgenyija Kanajeva megszerezte az összes elsőséget. A legutóbbi nem orosz aranyig 2008-ig kell visszamenni, akkor Olaszország kéziszercsapata győzött öt kötéllel. Egyéniben 2007-ben volt legutóbb nem orosz elsőség, akkor az azeri Alija Garajeva szerezte meg az aranyérmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik