Váltófutás: a virtuális Ultrabalaton után jöjjön az igazi!

Vágólapra másolva!
2020.05.20. 09:22
null
Csere Gáspár is futott a virtuális váltóban (Fotó: Tumbász Hédi)
Sztárváltók, szerkesztőségünk munkatársai, no meg rengeteg vállalkozó kedvű hobbisportoló futotta le virtuális váltóban az Ultrabalatont.

 

A koronavírus-járvány nem szegte a futók kedvét a hétvégén, így az NN Ultrabalaton, a Nemzeti Sport és a Csupasport szervezésében a verseny eredeti időpontjában több száz csapat teljesítette az Ultrabalaton 221 kilométeres távját. Természetesen mindenki „vírusbiztosan” tette, azaz általa választott terepen futott, és különböző módokon értesítette a váltó következő tagját. Szerkesztőségünk tagjai is vállalkoztak a feladatra, kicsivel több mint 21 óra alatt „értek célba”. Szimbolikusan egyébként vasárnap hajnalban éppen 2:21-kor zárult a tókerülés.

A virtuális váltóra sztáralakulat is összeállt, amelynek befejezőembere a korábbi labdarúgó, Dombi Tibor volt. A hétszeres magyar bajnok 110 kilométert akart futni az idei Ub-n, így ennek a távnak az utolsó 35 kilométerével zárta le a virtuális sztárváltót.

CSERE GÁSPÁR, OLIMPIKON MARATONISTA

Egész stabilan futottam, de a múlt héten tapasztalt lábfájdalmam miatt bölcs döntés volt az edzőmmel pihenősebbre venni a hetet, nem túl keményen és hosszút futni. Bár még sosem szerepeltem az Ultrabalatonon, többször is eszembe jutott, milyen okból futok. Nyilván a virtuális váltó nem ugyanaz, mint az igazi, de dolgozott bennem a tudat, hogy másokkal együtt vagyok, ráadásul a Duna-parton futottam, így a víz sem maradt ki.

„Megtisztelő volt a csapat tagjának lenni, ám nagy fába vágtam a fejszémet: hajnali ötkor indultunk, azaz pontosan tudtam, nem éppen a legfrissebb állapotomban leszek, amikor a virtuális váltóbotot át kell vennem – de sikerült, és ez jó érzés” – így Dombi, aki hozzátette, másnap azért bajosan mászott fel az emeletre, ám mert a megszokás nagy úr, az éjszakai érkezés után reggel hatkor felébredt a megszokott futáshoz.

„Nagyon örülök annak, hogy megvalósult az illusztris futók váltója, egy pillanatig sem volt kétségem afelől, hogy mindenki teljesíti a vállalt részt – kezdte az NN Ultrabalaton főszervezője, Zelcsényi Miklós. – Azt tapasztaltuk, hogy a verseny hangulata, ha csak a virtuális térben, de megvolt ezen a hétvégén. Egyébként is sok száz csapat futotta le a távot.”

A sztárváltón kívül – ahogyan a kiváló ultrafutó, Bérces Edit jelezte – remek nemzetközi csapat is összegyűlt a virtuális futás jegyében, rajta kívül többek között Maráz Zsuzsannával, Bódis Tamással, Nagy Katalinnal, Bogár Jánossal, illetve olasz és francia futókkal.

Persze az igazi az lenne, ha nemcsak virtuálisan valósulna meg az Ultrabalaton, hanem az elhalasztott időpontban, október 2–4-én valóban meg tudnák rendezni a tókerülő versenyt.

„Mi, szervezők arra készülünk, hogy az idén is lesz Ub – folytatta Zelcsényi. – Pozitív, hogy történt már enyhülés, reméljük, hogy amint beindult a turizmus, és megrendezik a sporteseményeket, a mienk is megvalósul. Az Ub speciális, hiszen bár a legnagyobb balatoni sportesemény, több mint tízezer embert mozgat meg, a sok ember nem egyszerre fut, hanem amolyan végtelen kígyóként, elhúzódva halad. Ez is csökkenti a kockázati tényezőt, így bár készülünk a szigorúbb előírásokra, optimisták vagyunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik