Út az angyalok városába

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.18. 18:06
A First Lady, Michelle Obama nyitja meg július 25-én a 14. nyári speciális világjátékokat Los Angelesben a legendás Memorial Coliseumban.

A speciális olimpia visszatér hazájába, ugyanis 1999 után ismét az Egyesült Államokban rendezik meg a nyári speciális világjátékokat. Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke már a Chapel Hill, Durham és Raleigh városai által közösen rendezett játékokon delegációvezetőként irányította a magyar csapatot. Szerinte a tizenhat évvel ezelőtti versenyekhez hasonlóan az ideit is felejthetetlenné teszik a rendezők.

„Az amerikaiak ismét megmutatják majd, hogy kiemelten kezelik az értelmi fogyatékossággal élők helyzetét, problémáit és nem utolsósorban a sportot. Tömegével jelennek majd meg a versenyeken a világsztárok, családtagok, ismerősök, ismeretlenek” – kezdte Lengyel Lajos.

MI AZ A SPECIÁLIS OLIMPIA?
A Special Olympics Internationalt (SOI) 1968-ban Eunice Kennedy Shriver asszony – az Egyesült Államok elnöke, John Fitzgerald Kennedy húga – alapította azzal a céllal, hogy értelmi fogyatékkal élő emberek sportolással és mozgással érezzék jól magukat a mindennapokban. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy a szövetség napjainkban már 170 tagországgal büszkélkedhet, és több mint másfél millió értelmileg sérült embernek nyújt sportolási és versenyzési lehetőséget.

A négy évvel ezelőtti athéni játékokról a magyar versenyzők ötvenegy arany-, harminckét ezüst- és huszonöt bronzéremmel tértek haza. Az idén tizennégy sportágban ötvennyolc sportolónk indul, ráadásul mindegyikük nagy eséllyel.

„Nagyon fárasztó volt az elmúlt négy év, sőt, van, aki még ennél is többet várt arra, hogy ott legyen ezen a világversenyen. Rengeteg segítséget kaptunk több híres magyar sportolótól, akik részt vettek a felkészítésben, ez külön erőt adott a versenyzőknek, ahhoz, hogy még nagyobb elszántsággal vessék majd bele magukat a küzdelmekbe. Ha hónapokkal később eszembe jut Los Angeles, valószínűleg nemcsak az ugrik be róla, hogy az angyalok városa, hanem az is, hogy egy kiválóan összeállított és felkészített csapat kiváló eredményeket ért el ott” – mondta Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke.

Egy hét múlva az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának a felesége, a First Lady, Michelle Obama nyitja meg a játékokat a legendás Los Angeles-i stadionban, a Memorial Coliseumban.

A 14. nyári speciális játékok hivatalos versenyprogramja július 25-én az úgynevezett divizionálásokkal kezdődik. Ezek során a sportolókat értelmi fogyatékosságuk szerint különböző csoportokba sorolják, amelyekben másnaptól már élesben versenyeznek.

A Speciális Olimpia testközelből – A legszebb antwerpeni emlékek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik