Torna-vb: szemüveges amerikai diáklány röppent a női trónra

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.10.07. 09:43
null
Morgan Hurd meglepetésre összetett világbajnokként távozik Montrealból (Fotó: AFP)
Meglepetésre a 16 esztendős amerikai Morgan Hurd nyerte meg a női torna egyéni összetett döntőt a montreali világbajnokságon, megelőzve a kanadai Elisabeth Blacket és az orosz Jelena Jereminát.

Ha Morgan Hurdöt valaki civilben látja, valószínűleg nem is gondol arra, hogy egy klasszis tornásszal áll szemben. Arra jóval előbb, hogy ő az osztály matekzsenije vagy legnagyobb Harry Potter-rajongója. Egyébként Morgan Hurd tényleg imádja a matekot és a Harry Potter-sorozatot, szóval ez legalább stimmel.

MIÉRT SZEMÜVEGBEN?

Elsőre elég meghökkentő látvány egy akrobatikus és nem veszélytelen, állandó esésveszéllyel járó sportban, hogy Morgan Hurd mindig fekete keretes szemüvegben tornázik. Ennek az az oka, hogy a szeme egyszerűen nem bírja a kontaktlencsét (nagyon kiszárad, és állandóan gondjai vannak a lencsével), így egyetlen megoldásként marad a szemüveg fejre erősítése. Nem sok ilyet látunk a tornaéletben.

A Kínában született kislány örökbefogadással került az Egyesült Államokba, a Delaware állambeli Middletownban nőtt fel, amelynek mától ő a legnagyobb híressége, már Tom Verlaine, a Television punkegyüttes énekes-gitárosa mellett.

Mert hogy Morgan Hurd az új összetett női tornavilágbajnok, erre pedig kevesen számítottak.

Az olimpia után meggyengült mezőnyben a selejtezőből a japán Murakami Mai került a legjobb pontszámmal a döntőbe, csupán egy ezreddel megelőzve az amerikai Ragan Smitht – utóbbi számított a finálé favoritjának.

A japán Murakamival a gerenda „szúrt ki” (Fotó: AFP)
A japán Murakamival a gerenda „szúrt ki” (Fotó: AFP)

Ehhez képest el sem indult, mert a bemelegítés során bokasérülést szenvedett, és míg a többiek a szerekhez léptek, Smith mankón ugrált ki a teremből. Hurd maradt az egyetlen amerikai.

Az egyik fő riválisától megszabadult Murakami remek ugrásgyakorlattal kezdett, a második rotáció után pedig a hazai közönség előtt versenyző kanadai Ellie Black és Hurd állt az élre, nyomukban az orosz Jelena Jereminával, aki legjobb szerén, a felemás korláton jó néhány tizedet ott hagyott.

Gerendán Murakami leesett, és kiszállt a versenyből, pedig az esélyesek közül talajon ő volt a legerősebb, tehát még egy közepesen végrehajtott gerendagyakorlattal is jó esélyei lettek volna a világbajnoki címre.

Maradtak hárman, Black, Hurd és Jeremina – mindhárman hat tizeden belül. Végül az utolsó szeren Hurd három tizedet vert Blackre, ez pedig elég volt ahhoz, hogy egy tizeddel megelőzze összetettben kanadai riválisát.

Az Egyesült Államok tornászai 2011 óta megnyerték az összes női összetett világbajnoki döntőt, Morgan Hurd Jordyn Wieber (2011) és Simone Biles (2013, 2014, 2015) örökébe lépett.

Már „csak" nyolc aranyérem hiányzik ahhoz, hogy a női tornasportban jó ideje domináló amerikaiak utolérjék a Szovjetuniót a vb-elsőségek számában.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG, MONTREAL
NŐI ÖSSZETETT, DÖNTŐ
1. Morgan Hurd (Egyesült Államok) 55.232

2. Elisabeth Black (Kanada) 55.132
3. Jelena Jeremina (Oroszország) 54.799
4. Murakami Mai (Japán) 54.699
5. Mélanie de Jesus dos Santos (Franciaország) 54.132
6. Szugihara Aiko (Japán) 53.965

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik