Torna-vb: „Kohei király” a legnagyobb, Biles a legeredményesebb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.06. 18:13
A szerenkénti döntők második napjával zárult a belgiumi Antwerpenben a torna-világbajnokság: a japán „tornászkirály”, Ucsimura Kohei még egy aranyérmet nyert, csakúgy, mint a nőknél az amerikai Simone Biles – ezzel az utóbbi lett a vb legeredményesebb versenyzője.

A férfi ugrás fináléjában a nemes egyszerűséggel csak „az ugrás istenének” becézett dél-koreai Jang Hak Szeon győzött, megvédve címét – Jang a 2011-es és a 2013-as vb között 2012-ben az olimpiát is megnyerte a szeren, dominanciája egyelőre teljes. Korláton Ucsimura és a kínai Lin Csao-peng között nem volt különbség, pontszámuk azonos volt, és mivel a kiviteli részpontszám sem döntött, ketten állhattak a dobogó tetejére.

Simone Biles két arannyal zárt, az amerikai tornászok hárommal
Simone Biles két arannyal zárt, az amerikai tornászok hárommal

A nyújtódöntő egy klasszikus párbaj sokadik felvonását hozta, a holland Epke Zonderland ismét legyőzte a német Fabian Hambüchent – ezzel megszerezte karrierje első világbajnoki aranyérmét, teljessé téve éremkollekcióját a szeren (2012-ben olimpiát, 2011-ben Eb-t nyert nyújtón a „repülő hollandi”).

A nőknél gerendán Alija Musztafina győzött – ez az oroszok egyetlen aranyérme a világbajnokságon –, míg talajon az amerikai Simone Biles örülhetett.

Az összetettet is megnyerő Biles lett a vb legeredményesebb versenyzője két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, megelőzve a legeredményesebb férfi versenyzőként záró Ucsimurát (két arany- és két bronzérem). A legelegánsabb versenyzőnek járó Longines-különdíjat a férfiaknál Ucsimura, a nőknél a három ezüstérmet szerző amerikai Kyla Ross kapta meg. A 2006 és 2012 között mindig a legtöbb érmet szerző Kína most átadta az éremtermelési stafétát az Egyesült Államoknak, mely története legeredményesebb világbajnokságát zárta.

A világbajnokság...
...legeredményesebb nemzete:
Japán, mely négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a világbajnokságot, megelőzve az éremtáblázaton az Egyesült Államokat. A japánok minden érmüket a férfiak versenyein szerezték meg, az amerikaiak összes aranyérme (és érmeik döntő többsége) a nőknél született meg.
...gyakorlata: az első világbajnokságán űrgyakorlatot bemutató japán Sirai Kenzo aranyérmet érő talajgyakorlat


...„elsőzője”: a mexikói Daniel Corral lólengésben nemzete első érmét (egy ezüstöt) szerezte meg a tornatörténetben.
...nyertese: Japán mellett az Egyesült Államok, mely történelme legjobb világbajnokságát zárta (3 arany, 6 ezüst, 3 bronz)
...vesztese: alighanem Románia, mely 2011 után ismét nem szerzett aranyérmet a világbajnokságon, érmet is csak egyet (talajon Larisa Iordache)

TORNA-VB
SZERENKÉNTI DÖNTŐK
NŐK.
Gerenda:
1. Musztafina (orosz) 14.900, 2. Ross (amerikai) 14.833, 3. Biles (amerikai) 14.333
Talaj: 1. Biles (amerikai) 15.000, 2. Ferrari (olasz) 14.633, 3. Iordache (román) 14.600
FÉRFIAK
Ugrás: 1. Jang Hak Szeon (dél-koreai) 15.533, 2. Legendre (amerikai) 15.249, 3. Thomas (brit) 15.233
Korlát: 1. Lin Csao-peng (kínai) és Ucsimura (japán) 15.666, 3. Orozco (amerikai) 15.533
Nyújtó: 1. Zonderland (holland) 16.000, 2. Hambüchen (német) 15.933, 3. Ucsimura (japán) 15.633
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik