Torna-vb: Biles királynőt ötödször koronázták meg összetettben

Vágólapra másolva!
2019.10.10. 18:37
null
A legfényesebb tornászcsillag: Simone Biles simán győzött az egyéni összetett döntőben is (Fotó: AFP)
A papírformának megfelelően az amerikai Simone Biles fölényes győzelmével ért véget a női egyéni összetett verseny döntője a stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon. A sporttörténelem egyik – ha nem a – legjobb tornásznője ötödször hódította el az egyéni összetett világbajnoki címet (ez természetesen rekord), s ez a 16. vb-aranyérme.

Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Simone Biles megnyeri tizenhatodik világbajnoki aranyérmét. Vannak a tornásznők, és van közöttük Biles, egy olyan kasztban, amelynek kizárólag ő a tagja, más a közelébe sem jön. Még más korok legjobbjainak is igen nehéz dolga lenne ellene, de persze ezt a „versenyt” csak fejben játszhatjuk le.

Még egy esés (sőt, esetleg még két esés) is beleférne neki, most meg erről szó sincs, csak néhány kilépésről talajon – Biles megáll a gyakorlat végén, elmosolyodik, kérem az ötödik koronát is, meg a vastapsot mellé, köszönöm. Megkapja. Kicsit bocsánatkérő a mosolya (Ejnye! Négy tized levonás!), aztán jön egy sokkal szélesebb, valósággal kiragyog a rajongó stuttgarti közönségre. 58.999 pontos összteljesítmény, az ezüstérmes, gyönyörűen teljesítő kínai Tang Hszin-csing több mint két ponttal maradt le. Egyszerűen nincs, aki riválisa lehetne. Legalábbis összetettben.

A bronzérmet igen kiélezett csatában a közönségkedvenc orosz Angelina Melnyikova szerezte meg, megelőzve a kanadai Ellie Blacket és a belga Nina Derwaelt, a hazai közönség pedig zajosan ünnepelte kedvence, Elisabeth Seitz remek hatodik helyezését. A döntőt leginkább a franciák éremesélyes tornásznője, Mélanie de Jesus dos Santos zárhatta csalódottan – 20. helyezése nagyon messze van attól, amiben reménykedett.

Kevés olyan világbajnoki rekord van, amelyet nem Simone Biles tart, de egy csúcsdöntést még valószínűleg végrehajt Stuttgartban. Ez volt a 22. egyéni vb-érme (16 arany, 3 ezüst, 3 bronz), és ha még egyet szerez, akkor beállítja, ha még kettőt, akkor megdönti a fehérorosz Vitalij Scserbo rekordját, így minden idők legeredményesebb tornásza lesz a világbajnokságokon.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG
STUTTGART
Női egyéni összetett. 1. Simone Biles (Egyesült Államok)
58.999, 2. Tang Hszin-csing (Kína) 56.899, 3. Angelina Melnyikova (Oroszország) 56.399, 4. Elsabeth Black (Kanada) 56.232, 5. Nina Derwael (Belgium) 56.033, 6. Elisabeth Seitz (Németország) 55.999.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik