Torna: román katasztrófa Rióban, Kovács Zsófia előkelő helyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.17. 23:00
Véget értek az első csoportok küzdelmei a női tornászok riói pótkvalifikációs tesztversenyén: Kovács Zsófia 54.399, Makra Noémi 51.932 ponttal zárt, a magyar küldöttség egy tagja szerezhet olimpiai kvótát (a férfiaknál már biztosított az indulási jog, Kardos Botond vagy Hidvégi Vid indul). A nap meglepetése az óriási nyomás alatt versenyző román válogatott katasztrofális szereplése, a „pótselejtezőre” kényszerülő nagyhatalom nem kvalifikálja magát csapatban Rióba, és csak egyetlen tornásznőt küldhet a nyári olimpiára!

A román csapat már az első rotációban rontások sorát mutatta be felemás korláton, és a borzasztó rossz pontszám az egész napra kihatott. Románia végül az elsőként versenyző négy csapatból csak az utolsó lett, ezzel biztossá vált, hogy ha a német, dél-koreai, belga, francia kvartett bármelyik tagja megelőzi, akkor lemarad az olimpiáról, és csak egy tornásznőt küldhet Rióba.

A románok sorsa a németek remek felemáskorlát-gyakorlataival teljesedett be közép-európai idő szerint 23 óra körül: a rivális ezen a szeren több mint nyolc (!) pontot vert Romániára, és feljött a brazilok mögé a 2. helyre a csapatversenyben. Ezzel eldőlt: az 5. helyre visszazuhanó Románia 1968 óta először nem lesz ott a női csapatversenyben az ötkarikás játékokon. A román válogatott 1976 óta minden női csapatversenyen érmet szerzett az olimpián, 1984-ben, 2000-ben és 2004-ben aranyérmes volt.

A magyar tornásznők egy kvótáért szálltak harcba, Kovács Zsófia és Makra Noémi képviseli színeinket Rióban. Az első éves felnőtt Kovács Zsófia kitűnően szerepelt, 54.399 pontot gyűjtött, Makra Noémi pedig 51.932 ponttal zárt.

A magyar kvóta szinte biztos, a kérdés csak az, hogy névre szóló lesz (ebben az esetben Kovács Zsófia kapja meg), vagy mindkét magyar versenyzőnek jobb lesz a pontszáma a legrosszabb olimpiai kijutóénál, mert ebben az esetben – ahogy a férfiaknál – a szövetség tehet javaslatot a riói induló kilétére a MOB-nak a tesztversenyen indulók közül. A kvalifikációs verseny selejtezői közép-európai idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra érnek véget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik