Torna: Ónodival együtt lett olimpiai bajnok, Rióba is kijutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.18. 07:49
null
Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén, Peking és London után Rióba is kijutott: Oksana Chusovitina, az egyik legnagyobb példakép a tornavilágban (Fotó: AFP)
Egyedülálló tettet vitt véghez Oksana Chusovitina, az üzbégek negyvenéves tornászlegendája: az olimpiai, világ- és Európa-bajnok 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 és 2012 után hetedik olimpiájára kvalifikálta magát, ez más tornásznőnek még sohasem sikerült.

A mezőnyben rendkívüli tisztelettel övezett Chusovitina 1992-ben még Ónodi Henriettával együtt nyert olimpiai bajnoki címet – a magyar világklasszis ugrásban győzött Barcelonában, az akkor a Szovjetunió-utód Egyesített Csapat színeiben versenyző buharai tornásznő pedig a csapatversenyben volt a győztes egység tagja. Chusovitina 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben már a független Üzbegisztán versenyzőjeként lépett a szerekhez az olimpián, majd kisfia leukémiája miatt Németországba költözött, hogy megfelelő ellátást tudjon biztosítani neki. 2008-ban és 2012-ben így már németként járta meg az ötkarikás játékokat (és hozott egy ezüstérmet Pekingből).

A happy end azóta kiteljesedett: egyrészt a kisfiú, Alisher egészséges és tünetmentes, másrészt Chusovitina kérte a németeket, hogy „engedjék haza”, mert szeretné szülőföldje színeiben befejezni fantasztikus pályafutását. Rióba így már ismét Üzbegisztán képviselőjeként jutott ki az előolimpiai tesztverseny sikeres teljesítésével, és megpróbálhatja elérni álmát: szülőhazájának is szerezni egy ötkarikás érmet, ez ugyanis még hiányzik a kollekciójából. A hét olimpiai kvalifikáció egyedülálló teljesítmény!

KOVÁCS ZSÓFIA VAGY MAKRA NOÉMI A MAGYAR NŐI OLIMPIAI INDULÓ

Chusovitinának lesz magyar versenyzőtársa is Rióban, hiszen a magyar küldöttség a férfiak után a nők között is megszerezte az ötkarikás kvótát. Kovács Zsófia 54.399 ponttal a 14. helyen végzett az előolimpiai egyéni összetett versenyben, Makra Noémi pedig 51.932 ponttal a 49. helyen zárt. Mindkét tornásznőnk elérte a kvalifikációhoz szükséges pontszámot, így a szakági szövetség tehet javaslatot a MOB-nak a riói induló kilétéről, mivel az előolimpiáról országonként egy versenyző kvalifikálhatja magát a játékokra.

„Nagyon örülök neki, hogy életem első nagy felnőtt összetett versenye ilyen jól sikerült, és a ezt a pontszámot sikerült összehoznom. A reggel 7 órás busszal mentünk ki a csarnokba, a melegítőteremben nem ment olyan jól a gerenda. Aztán fent a pódiumon egy kicsit elkezdtem izgulni is, hiszen még nem versenyeztem ekkora csarnokban, ilyen nagy közönség előtt. A gerenda elején még a lábam is remegett, de aztán sikerült csak a gyakorlatra koncentrálnom. Talajon minden sorom megvolt, az ugrásba is szépen beleálltam. A felemás korlátnál a melegítés jól ment, a szólítás már kevésbé. Nagyon boldog vagyok, hogy az első fordulót megnyertem, de bevallom őszintén, még tudok ezen a pontszámon is javítani” – értékelt Kovács Zsófia.

„Felemás érzések kavarognak bennem, egyrészt örülök, mert a térdem miatt két héttel ezelőtt még egy lyukas garast sem adtam volna, hogy itt leszek, másrészt viszont sajnálom, hogy nem sikerült magasabb pontszámot összehoznom” – így a sérüléssel bajlódó Makra Noémi.

ROMÁNIA: NEGYVEN ÉVE COMANECI, MOST A TELJES BUKÁS

Mint arról már beszámoltunk, Románia tornasportjának egyik legfeketébb napja volt a vasárnapi. Negyven éve a Nadia Comaneci vezette román csapat ezüstérmet szerzett a női csapatversenyben, és azóta minden olimpián a dobogón álltak Románia képviselői, Rio de Janeiróban viszont nem lesznek ott, mert a selejtező után a pótselejtezőt is elbukták. A sérülések tizedelte, rendkívüli nyomás alatt versenyző románok a Glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon maradtak le először a csapatkvótáról, majd a riói tesztversenyen második esélyükkel sem tudtak élni, rettenetesen rossz felemáskorlát-gyakorlataik után esélyük se volt az első négy, olimpiát érő helyre beérni. Románia 1968 óta először nem küld női tornászcsapatot az olimpiára, a sportág tradicionális nagyhatalma egy tornásznőt indíthat Rióban.

A négy utolsó csapatkvótát a házigazda Brazília, illetve Németország, Belgium és Franciaország szerezte meg, az ausztrálok és a svájciak az utolsó rotációban szorultak ki az indulók közül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik