Torna: Kardos vagy Hidvégi indulhat a riói olimpián

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.17. 10:59
Hidvégi Vid az ötödik helyen lett döntős lólengésben a tornászok riói tesztversenyén, míg Kardos Botond egyéni összetettben a 46., Hidvégi a 48. helyen végzett. Mindez azt jelenti, hogy egyikük ott lehet a riói olimpián.

A magyarok a selejtező 2. fordulójában léptek a szerekhez, vegyes csoportban, gyűrűn kezdtek, méghozzá elsőként Hidvégi Vid mutatkozott be, aki több mint egy hete Achilles-fájdalommal küszködik. Az olimpiai 8. helyezett valamennyi gyakorlatával elégedett volt a nyújtó kivételével, amely véleménye szerint jobban is sikerülhetett volna. Talajon a lába miatt leépített gyakorlatot adott elő, az utolsó szeren, a lólengésben pedig hibátlan volt a bemutatója, amelyet a bírók 15.100 ponttal értékeltek, s ez az ötödik helyen a szer fináléját hozta. Hidvégi végül az egyéni összetettben 82.366 ponttal a 48. helyen zárt.Hidvégi Vid mutatkozott be, aki több mint egy hete Achilles-fájdalommal küszködik. Az olimpiai 8. helyezett valamennyi gyakorlatával elégedett volt a nyújtó kivételével, amely véleménye szerint jobban is sikerülhetett volna. Talajon a lába miatt leépített gyakorlatot adott elő, az utolsó szeren, a lólengésben pedig hibátlan volt a bemutatója, amelyet a bírók 15.100 ponttal értékeltek, s ez az ötödik helyen a szer fináléját hozta. Hidvégi végül az egyéni összetettben 82.366 ponttal a 48. helyen zárt.

Kardos Botond elsőéves felnőttként rendkívül jól szerepelt, már a gyűrűje jobban sikerült, mint például a pódiumedzésen. A szerek közül ugrásban érte el a legmagasabb pontszámot (14.600), míg korláton nem maradt ideje a melegítésre, ennek ellenére jó gyakorlatot mutatott be. Egyéni összetett pontszáma 82.465 lett, ezzel a 46. pozíciót szerezte meg.

A riói tesztversenyen az egyéni összetett teljesítmény alapján lehet olimpiai kvótát szerezni, és a Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos listája alapján színeinket Kardos vagy Hidvégi képviselheti, erről a magyar szövetségnek kell döntenie.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkárának tájékoztatása szerint, mivel a második magyar tornász, jelen esetben Hidvégi Vid is magasabb pontszámot ért el, mint a kvótásoknál az első számú tartalék – a kvótások esetében egy nemzetből csak egy tornászt vesznek figyelembe–, akkor a MATSZ eldöntheti, hogy melyik magyar férfitornász lépjen a szerekhez az olimpián.

Amiért jöttünk, az megvan a férfiaknál, az olimpiai kvóta. Mindkét versenyző megszerezte a kvalifikációt érő pontszámot, ebből az egyik tornász utazik az olimpiára, méghozzá oly módon, hogy a MATSZ elnöksége javaslatot tesz a MOB felé, amelynek jóvá kell hagynia a javaslatot. A versenyen nyújtott teljesítményt tekintve magasabb pontszámban bíztam, a jövőt nézve a magyar válogatott tagjainak összetett pontszámát a 84 felé kell közelíteni, hogy csapattal a világ élvonalához tudjunk tartozni" – magyarázta a főtitkár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik