Torna: Európa-bajnoki bronzérmes a férficsapat

I. SZ., K. E.I. SZ., K. E.
Vágólapra másolva!
2020.12.12. 15:59
null
Mészáros Krisztofer volt a csapat húzóembere (Fotó: Dömötör Csaba)
Szenzációs eredményt ért el a tornászok mersini Európa-bajnokságán a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid alkotta felnőtt férfi válogatott, a csapatversenyben ugyanis a harmadik helyen végzett, megszerezve ezzel a magyar tornasport első csapat Európa-bajnoki érmét.

Ez a magyar küldöttség harmadik érme Törökországban, a juniorok között szerdán a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd, Molnár Botond összeállítású magyar válogatott ezüstérmes lett a csapatversenyben, pénteken pedig Balázs Krisztián bronzérmet nyert egyéni összetettben.

A felnőtt csapatversenyben a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid alkotta válogatott a csütörtöki selejtezőben a harmadik helyen végzett, így kvalifikálta magát a hatfős csapatfináléba, amelyben – a selejtezőkkel ellentétben – az öt főből csak három tornász léphetett a szerekhez, így mind a három eredmény számított.

A selejtezőkben még négy versenyző mutathatta be szerenként gyakorlatát, és abból a három legjobbat vették figyelembe. Vecsernyésék az osztrákokkal kezdtek lólengésen, amelyben mindhárom tornászunk jól teljesített, lévén az első kör után, az ukránok mögött a második helyen fordultunk.

A mieink második szere a gyűrű volt, ott egy kicsit alacsonyabb pontokat kaptunk, ezt követte az ugrás, majd a korlát, ahol a kint tartózkodó edzők, Szűcs Róbert és Fazakas Csaba szerint is nagyon jó gyakorlatok születtek. Az utolsó két kör előtt harmadik helyen állt a magyar csapat. Mészárosék talajon fejezték be a döntőt, ekkor az ukrán együttes győzelme és a törökök második helye már borítékolható volt.

A bolgárok közben lovon rontottak, az izraeliek viszont kicsit megközelítettek minket, de a csapatdöntő és egyben a magyar csapat utolsó gyakorlatának, Mészáros Krisztofer talajának köszönhetően sikerült megtartani a harmadik pozíciót. A magyar együttes így 240.393 ponttal sporttörténelmi bronzérmet szerzett, hiszen magyar férfiak csapatban eddig még nem álltak dobogón kontinensviadalon a magyar torna történetében.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a magyar torna történetének első csapatérmét megszereztük. Büszke vagyok a srácokra, hogy ilyen jól tornáztak, egyetlen egy rontásunk volt a végén talajon, azt leszámítva, még jobban versenyeztünk, mint a selejtezőben. Ezt nem lehet szavakkal leírni, olyan fantasztikus érzés. Nagyon-nagyon boldog vagyok, most már teljesen máshogy fogok a vasárnapi szerdöntőkhőz állni, élvezni akarom az utolsó napot, és nyújtón egy újabb érmet elhozni” – idézte a szövetség hírlevele Vecsernyést.

„Nagy csoda, ami történt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy magyar férfi csapat eddig még nem szerzett érmet Eb-n. Rettentően boldog vagyok, és bevallom őszintén, reggel még egyikünk sem gondolta, hogy itt fog lógni a bronzérem a nyakunkban, mert már annak is örültünk, hogy bejutottunk a fináléba – mondta Mészáros. Már korán reggel egymást biztattuk a reggelinél, hogy jó lesz, odatesszük magunkat. Egy laza ebéd után mentünk a csarnokba, ahol a melegítés jól sikerült, bár a többiek mondták, kívülről látszott, hogy fáradtabbak vagyunk. Végig próbáltam kihozni magamból a legjobbat, a vége számomra nagyon izgalmas volt, mert tudtam, hogy rajtam múlik a csapat bronza. Nem volt könnyű, hiszen már csak egyedül én tornáztam az egész csarnokban, az enyém volt az utolsó talajgyaki, de ki tudtam zárni mindent, elvégre hosszú ideje erre készülök. Ráadásul van egy sportpszichológusom, vele minden nap tartom most is a kapcsolatot, és folyamatos mentális tréningeket csinálunk.”

„Nagy rontás nélkül mindenki megcsinálta most, amit tudott, nagyon köszönök mindent az edzőkollégáknak és a versenyzőknek is. Januárban vettem vissza újra a teljes felnőtt válogatott irányítását szövetségi kapitányként, Szűcs Róbert vezetőedzővel, és az volt a feladatom, hogy ismét hozzak létre egy felnőtt válogatottat. Hát, azt hiszem, nyugodtan állíthatom, ez sikerült” – összegzett Kovács István szövetségi kapitány.

Az Eb vasárnap a szerenkénti finálékkal zárul, ahol kilenc junior és hat felnőtt finálés helyünk van.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, MERSIN
Férfiak. Csapatdöntő. Európa-bajnok: Ukrajna (Vlagyiszlav Hrijko, Jevgeny Judenkov, Petro Pahnyjuk, Igor Radivilov, Roman Vascsenyko) 248.963,
2. Törökország (Arican, Colak, Elgamal, Onder, Samiloglu) 244.793, 3. Magyarország (Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid) 240.393

Vecsernyés Dávid és a tornacsapat fantasztikus sikert ért el Törökországban (Fotó: Szabó Miklós)
Vecsernyés Dávid és a tornacsapat fantasztikus sikert ért el Törökországban (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik