Torna: Az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom – Bácskay Csenge

Vágólapra másolva!
2021.10.29. 09:15
null
Bácskay Csenge remekelt a felnőtt-vb-n (Fotó: AFP)
Bácskay Csenge három éve a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia tornaversenyein 15 esztendősen ezüstérmes volt ugrásban, az idén pedig a felnőttmezőnyben is „beugrott” a földkerekség legjobbjai közé. Kedvenc szerén szériavilágkupa-győztes lett, a múlt hét végén pedig Japánban, a Kitakjusuban rendezett vb-n az ötödik helyen zárt. Úgy tervezi, hogy jövőre az Egyesült Államokban tanul tovább, és e cikk megjelenésekor épp a Nebraskai Egyetemen tart terepszemlét – még elutazás előtt beszélgetett vele a Magyar Nemzet.

Bácskay Csenge először arról mesélt a lapnak, hogy a vb elején gondok adódtak a szállással és az étkezéssel Japánban:

„A megérkezésünk után reggelire csupán egy kisebb halkrémes szendvicset kaptunk, ami sokunknál kiverte a biztosítékot. Amúgy minden úgy indult, hogy betettek bennünket egy kicsi, koszos szállodába, el sem fértünk, kész katasztrófa volt. Szerencsére sikerült elintézni, hogy átköltözhessünk egy másik, ugyancsak kicsi, de legalább tiszta hotelbe, ahol az étkezésnél már figyeltek arra, hogy európai vendégek is vannak, és itt az adagok is nagyobbak voltak.”

A sportoló igyekezett arra figyelni, hogy minél jobban teljesítsen, és nagyon boldog, hogy ez sikerült. Örült, hogy bejutott az egyéni összetett döntőjébe, amelyben a 21. lett, de a csúcs persze az ugrás döntőjében az 5. hely. Íme, a vb-döntős ugrásai:

Azt is elmondta, tervben van, hogy a jelenlegi 5.0-s és 4.8-as erősségű ugrásain nehezít.

„A Jurcsenko nyújtott testű másfél csavaros ugrásomból mindenképpen szeretnék dupla csavarost, annak már 5.4 az erőssége. A másik, Cukahara egész csavaros ugrás helyett pedig lehet, hogy belevágok egy teljesen újba, ha összejön, az 5.2 pontot érne” – így a fiatal.

Három évvel ezelőtt ezüstérmes volt az ifjúsági olimpián, tavaly a mersini felnőtt Eb-n bronzérmes csapatban, most pedig a vb-siker. Töretlen tehát a fejlődése?

„Ezt nem mondanám, mert 2019 elején éppenséggel eltörtem a lábam egy edzőtáborban, így lemaradtam az Európai Játékokról is, pedig már be voltam nevezve. Elúsztak számomra a világkupák is, és a nyáron hiába kezdtem újra a felkészülést, nem nyertem vissza a formámat, így a vébére sem jutottam ki. Ekkor nagyon magam alá kerültem, egy ideig a terem közelébe sem mentem, és az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a tornát. Elmentem egy pszichológushoz, aki azt mondta, hogy valójában egy időre csak környezetváltozásra lenne szükségem, és ezt megfogadtam. Három-négy hónapra kimentem Dániába, ahol két magyar edző felügyelete mellett kezdtem újra, és ez segített. Amikor beütött a koronavírus-járvány, hazajöttem, és utána már itthon is minden rendben lett. Úgy tervezem, hogy jövőre megint útra kelek, de most négy évre megyek, mert az Egyesült Államokban szeretnék továbbtanulni, és így ott folytatnám a tornát is. Egyébként éppen csak hazajöttem Japánból, most csütörtökön megyek ki egy négynapos vizitre a Nebraskai Egyetemre. Izgulok is, mert egyedül utazom.”

Bácskay Csenge nem titkolja, a nagy célja az, hogy kijusson a 2024-es párizsi olimpiára, mégpedig a csapattal együtt. Szerinte erre nagyon jó esélyük van.

A vele készült teljes interjút ITT olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik