Torna: a német kluboknak nem kellenek tovább az orosz tornászok

CS. B., MTICS. B., MTI
Vágólapra másolva!
2022.04.17. 11:48
null
A Bundesligában szerepelt olimpiai bajnoknak, Artur Dalalojannak is utat mutattak (Fotó: AFP)
Valamennyi német klub szerződést bontott orosz tornászaival Oroszország ukrajnai háborújára hivatkozva.

 

Az orosz élvonalból hatan is a Bundesligában szerepeltek, és most valamennyiüknek utat mutattak – nyilatkozta szombaton az egyoldalú szerződésbontásról az olimpiai bajnok Artur Dalalojan, aki az előző idényben a Schwäbisch Gmünd-Wetzgau színeiben szerepelt.

Az ukrajnai orosz háború miatt a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) március elején megtiltotta az orosz és fehérorosz tornászoknak a FIG égisze alatt zajló versenyeken való részvételt, bár az ukáz nem vonatkozott a nemzeti klubtornákra is.

„Minden német klub elküldte az orosz sportolókat, és legalább a következő hat hónapban biztosan nem fogunk versenyezni a Bundesligában” – mondta Dalalojan, aki amúgy már talált magának új klubot: a Gymnastic Romagna csapatában szerepel az olasz Serie A-ban.

A németek döntésében David Beljavszkij, Nyikita Nagornij, Vlagyiszlav Poljasov, Nyikita Ignatyev és Ivan Sztretovics is érintett.

Orosz élsportolókat tiltott el a RUSADA
A legsúlyosabb, négy esztendőre szóló büntetést a 32 éves David Bibl országos bajnok súlyemelő kapta, miután szervezetében – közelebbről nem részletezett – tiltott szert találtak. Egy évig nem léphet szorítóba a 20 éves Ilja Bogatirjov junior és ifjúsági Európa-bajnok ökölvívó, aki a kötelező holléti adatszolgáltatással maradt adós, vagyis többször sem találták az ellenőrök az általa megadott helyen és időpontban, ami ugyanúgy doppingvétségnek számít, mintha nem engedélyezett szerhez nyúlt volna.
További egy évre zárták ki a versenysportból Ilez Hasagulgovot, aki a grappling, a földharcra épülő hibrid küzdősport művelője, és 2020 novembere óta töltötte korábbi, három évre szóló eltiltását. A 30 éves sportoló az újabb fegyelmi büntetést azért kapta, mert – a RUSADA közlése szerint – felfüggesztésének ideje alatt a tilalom ellenére versenyzett.
(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik