Tokió 2020: a szervezőbizottság szerint nincs napirenden a törlés

Vágólapra másolva!
2021.04.16. 18:37
null
(Fotó: AFP)
A japán főváros kormányzója, Koike Juriko szerint a tokiói olimpia olyannyira reménykeltő lesz az emberiség számára, mint amilyen az 1920-as, antwerpeni játékok volt az első világháború és a spanyolnátha után. Eközben az olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint a koronavírussal fertőzöttek növekvő száma ellenére Japán nem gondolkodik abban, hogy mégsem rendezi meg a tavalyról idénre halasztott játékokat – közölte az MTI.

„Úgy közeledünk az olimpiához, hogy az emberiség sok áldozatot szenvedett el, sokan pedig teljesen elvesztették a reményüket. Egy évszázaddal ezelőtt, 1920-ban az olimpiai játékokat Antwerpenben, Belgiumban rendezték két olyan esemény, az első világháború és a spanyolnátha után, amelyekben emberek milliói haltak meg. Az volt az első globális sportesemény, amelyre a két katasztrófa után sor került, az antwerpeni játékok pedig sok ember számára elhozták a reményt. Reméljük, hogy a tokiói olimpia ugyanazt az üzenetet fogja küldeni, és fordulópontnak bizonyul, helyreállítva az emberek reményét” – fogalmazott Koike.

A politikus arról is beszélt, hogy mivel országonként eltérőek az oltási programok, így nem lesz előírva, hogy koronavírus ellen beoltott versenyző állhat rajthoz. Hozzátette, ezért a tesztelésre helyezik a hangsúlyt.

„A megrendezett nemzetközi sportesemények tapasztalatait felhasználva hiszem, hogy biztonságos környezetben meg tudjuk rendezni az olimpiát” – jelentette ki Koike.

A rendezés mellett szólt a szervezőbizottság elnöke is, reagálva a kormányzó LDP párt főtitkárának csütörtöki kijelentésére, amely szerint fennáll a lehetősége az olimpia elhalasztásának.

„Számos különböző aggály vetődik fel, de a tokiói olimpia szervezőiként mi nem gondolkodunk az esemény lemondásában” – jelentette ki pénteken Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke.

Néhány napja a kormányzó LDP párt főtitkára kérdésre válaszolva azt mondta,„természetesen" fennálló lehetőség, hogy Japán mégsem rendez olimpiát az idén.

Szuga Josihide miniszterelnök azonban csütörtökön kijelentette,„a kormányzat álláspontja nem változott, mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságos olimpiát rendezzünk”.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint viszont a japán lakosság körében nincs meg a támogatása a nyári játékoknak. A megkérdezettek 72 százaléka szerint a lemondás vagy az újabb halasztás lenne a megoldás arra, hogy a járványnak ne legyen újabb hulláma az országban. Az idei rendezés mellett 24 százalék foglalt állást.

A pandémia, amely miatt tavalyról idén nyárra halasztották a tokiói olimpiát, több mint 3.1 millió ember halálát okozta világszerte. A tokiói játékok július 23-án kezdődik, és augusztus 8-án zárul, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik