Tokió 2020: nem lesz közös nyitó- és záróünnep a paralimpiával

Vágólapra másolva!
2020.06.03. 16:43
null
Elvetették a közös ünnepségek ötletét (Fotó: AFP)
A tokiói nyári ötkarikás játékok szervezői elvetették, hogy a jövő évi olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségeit közösen tartsák meg – jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

Az együttes ceremóniák ötlete azért vetődött fel, mert a koronavírus-járvány miatt a sportvilág egy évvel elhalasztott nagy eseményének amúgy is roppant magas költségei még tovább emelkedtek, a közös ünnepségek révén viszont – hangoztatták az ötlet támogatói – mintegy 119 millió dollárt lehetne megtakarítani.

A tokiói szervezőkhöz hasonlatosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is a külön ünnepségek mellett tört lándzsát. Fő érvként a logisztikai nehézségeket hozták fel, így azt, hogy a paralimpiai versenyeket jóval az olimpia után rendezik, s a paralimpiai sportolóknak sokkal korábban kellene eljutniuk Japánba csak azért, hogy részt vegyenek az ünnepségeken. A „közösködés" amellett a televíziós közvetítési jogok oldaláról is nehézségeket támasztott volna.

A 2021-re halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik