Tokió 2020: kinevezték a szervezőbizottság új vezetőjét

Vágólapra másolva!
2021.02.18. 12:37
null
A tokiói szervezőbizottság új vezetője (Fotó: AFP)
A várakozásoknak  megfelelően az eddigi olimpiai miniszter, Hasimoto Szejko lett az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékok szervezőbizottságának új vezetője – számolt be a Magyar Távirati Iroda

 


Az MTI felidézte, az 56 éves politikus gyorskorcsolyában és pályakerékpárban összesen hét olimpián – négy télin és három nyárin – vett részt, 1992-ben a gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában bronzérmet nyert. A kormányba 2019 szeptemberében került be. A szervezőbizottság élére csütörtökön nevezték ki hivatalosan, ezzel egy időben lemondott miniszteri posztjáról.

A szervezőbizottság vezetésére azért kellett új embert keresni, mert a testület addigi elnöke, Mori Josiro múlt pénteken lemondott egy, a nőkre tett megjegyzése miatt. Úgy fogalmazott, hogy bosszantja őt, ha az értekezleteken a női tagok túl sokat beszélnek, és emiatt a megbeszélések elhúzódhatnak. Utóbb meggondolatlannak nevezte kijelentését és elnézést kért – tette hozzá az MTI beszámolója.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke üdvözölte és tökéletes választásnak nevezte Hasimoto Szejko kinevezését a megüresedett posztra. Hangsúlyozta: a személyi döntés „egy nagyon fontos jele a nemek közötti egyenlőségnek."

„Ő a tökéletes választás a pozícióra, miután komoly olimpiai tapasztalata, hét szereplése, érmes helyezése van, és többször is vezette a japán küldöttséget a játékokon. Nő kinevezésével a szervezőbizottság nagyon fontos jelzést küldött, hogy tekintettel van a nemek között egyenlőségre"
– idézte az MTI Thomas Bachot, aki hozzátette: Hasimoto biztosítani fogja, hogy az előkészületek az utolsó hónapokban is folytatódjanak úgy, hogy közben a koronavírus-járványra is tekintettel kell lenni.

A tokiói olimpia július 23-án kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik