Tokió 2020: A vakcina és a tesztelés nem csodaszer – Bach

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.10. 11:30
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezésével kapcsolatban.

Thomas Bach a testület végrehajtó bizottságának ülése után, virtuális sajtótájékoztatón fogalmazta meg véleményét, egyúttal kijelentette, hogy a lebonyolítás apró részleteire vonatkozóan egyelőre nem tud pontos válaszokkal szolgálni, mivel a helyzet napról napra változik. Hozzátette: a felmerülő problémák megoldására létrehozott munkacsoportnak úgy kell különböző forgatókönyveket kidolgoznia, hogy nem tudja, milyen lesz az olimpia és a paralimpia környezete jövő nyáron. A NOB-elnök úgy véli, „a szociális távolságtartás elrendelése természetesen az egyik eleme lehet az intézkedéseknek”, ugyanakkor jelezte: a NOB figyeli a gyorstesztek fejlesztését és az oltóanyag előállítását, mivel ezek megléte „megkönnyítheti a felkészülést”.„a szociális távolságtartás elrendelése természetesen az egyik eleme lehet az intézkedéseknek”, ugyanakkor jelezte: a NOB figyeli a gyorstesztek fejlesztését és az oltóanyag előállítását, mivel ezek megléte „megkönnyítheti a felkészülést”.

„Még túl korai választ adni arra a kérdésre, hogy milyen lesz a konkrét forgatókönyv, a végső megközelítés– idézte őt az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal. – Az egyetlen, amit mondhatunk, az az, hogy biztonságos környezetet igyekszünk teremteni az összes résztvevő számára.”

Bach optimistán nyilatkozott arról, hogy időben elérhető lesz-e használható védőoltás és gyorsteszt, de egyiket sem tartja csodafegyvernek.

„Információink és szakértőkkel, az Egészségügyi Világszervezettel és a gyógyszergyártókkal történt egyeztetések alapján nagy előrelépést látunk a gyorsteszteléssel kapcsolatban, ami jelentősen befolyásolhatja a tervezést. A vakcina fejlesztéséről is bátorító híreket kaptunk. Ezek, bár szerepet játszanak az előkészületekben, nem csodafegyverek, ugyanakkor nagyon megkönnyíthetik a játékok és a felvezető versenyek megrendezését” – folytatta.

A koronavírus-járvány elleni intézkedések kidolgozására létrehozott munkacsoportban a japán kormány, a tokiói kormányzóság és a szervezőbizottság képviselői tevékenykednek. A szakemberek többek között a határellenőrzés, a létesítményeknél alkalmazandó eljárásrend és a közösségi közlekedésre vonatkozó szabályzás lehetőségeit dolgozzák ki, emellett azzal is foglalkoznak, hogy mi történjen, ha valaki a résztvevők közül megfertőződik, hogyan lehet a játékok előtt edzőtáborokat szervezni, és a Japánban érkezést követően milyen módon valósítsák meg az elkülönítést. Bach szerint utóbbi elem nagyon is reális, és arra biztatta a sportolókat, hogy legyenek szolidárisak.

„A kezdetektől azt mondom, hogy ez a válság áldozatokat és kompromisszumokat igényel mindannyiunktól. Ha az összes résztvevő biztonsága érdekében karanténra lesz szükség, akkor az lesz” – szögezte le.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a játékokat a járvánnyal vagy anélkül, mindenképpen megrendezik. Hasonlóan foglalt állást Hasimoto Szeiko, az olimpiáért felelős japán miniszter és Koike Juriko, Tokió kormányzója is.

A jövő évre halasztott olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig tart a paralimpia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik