Teke-vb: ezüstérmet szerzett a címvédőn is túljutó Méhész Anita

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 12:30
null
Méhész Anita ezüstérmet szerzett
A szerdán sprintben bronzérmet szerző Méhész Anita klasszikus egyéniben is kitett magáért a kolozsvári egyéni teke-világbajnokságon. A szombati elődöntőben a világrekorder, egyúttal címvédő horvát Ines Maricicen is túljutott, ám a fináléban a 2014-ben vb-aranyérmes német Sina Beisser jobbnak bizonyult nála.  

Ha létezik kiegyensúlyozott szereplés, akkor azt Méhész Anita produkciója testesíti meg a kolozsvári egyéni tekevilágbajnokságon. Az elmúlt idényben Marosvásárhelyen, az Electromures Romgaz Targu Muresben játszó versenyző a nyolcad- és negyeddöntő után szombat délelőtt a fináléba jutásért is 647 fát gurított, ami megint csak győzelmet ért.

Pedig vetélytársa a világrekordot 678 fával tartó, a 2016-os világbajnokságot megnyerő Ines Maricic volt, aki be is húzta az első két szettet. Méhész szépített a harmadikban, ám 16 fás hátrányban kezdett neki az utolsó 30 dobásnak. Nem volt mese, legalább 17 fát kellett rávernie vetélytársára a diadalhoz, és akárcsak a nyolc között a szintén horvát Ana Jambrovic ellen, ezúttal is nagy harcosnak bizonyult. Eggyel túl is teljesítette a kötelezőt, 18 fával, 165:147-re győzött a negyedik szettben, így háromnegyed óra múltán az aranyért meccselt.

Mégpedig a 2014-es világbajnokkal, a német Sina Beisserrel. Hihetetlen, de a bambergi klasszis egyszer sem dobott 612 felett, mégis elevickélt a döntőig(!), míg Méhész legrosszabb eredménye is 607 fa volt a selejtezőtől az aranymeccsig vezető úton... De hát nem a matematika dönt egy mentálisan nehéz, ki-ki csatában, azaz nem indulhattunk ki a számokból. Sajnos Beisser meg is nyerte az első két játszmát (a másodikat 158:157-re...), így az életben maradásért kellett gurítania a magyarnak a harmadikban. A 14. dobásnál 93:91-re vezetett is, ám fordított a német, és amikor a 27. gurítás után 143:136-os előnyben volt, sejteni lehetett, hogy Méhész nem tudja átlépni az aranykaput. Beisser a szettekben 3:0-ra elhúzott, így az utolsó harminc dobásnak már nem volt jelentősége. Vagyis egyéni számban továbbra is a 2006-ban diadalmaskodó Miklós Nóra az utolsó magyar női tekevilágbajnok.

A csapatban kétszeres világbajnok, Kolozsváron a magyar válogatottból egyedüliként dobogóra álló Méhész Anitának most már minden „szóló" műfajban – sprint, klasszikus egyéni, összetett egyéni – van ezüstérme, az arany viszont továbbra is hiányzik a kollekcióból. Két év múlva igazán megérdemelné.

TEKE EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, KOLOZSVÁR
Klasszikus egyéni (120 vegyes dobás). Nők. Elődöntő:
Méhész Anita–Maricic (horvát) 2:0 (szettarány: 2:2, faarány: 647:645), Beisser (német)–Strelec (szlovén) 2:0 (2:2, 612:610). Döntő: Beisser (német)–Méhész 2:0 (3:1, 617:594)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik