Tájfutás: kijelölték az Eb-re utazó hattagú magyar csapatot

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.06. 18:59
Címkék
Kijelölték azt a hattagú magyar csapatot, amely részt vesz a tájékozódási futók jövő csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokságán a svájci Neuchatelben.
Szerencsi Ildikó szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: betegségek és sérülések is hátráltatták a munkájukat, de a keret összeállításakor azt is figyelembe kellett vennie, hogy kik azok, akik - mivel az erdei szakágra koncentrálnak – nem vállalták a szereplést a csak városi, sprintpályán rendezendő kontinensbajnokságon. „Aki egészséges és erre vagy jobban mondva erre a szakágra is készül, mert nálunk is zajlik egyfajta specializálódás, azok közül viszont itt vannak a keretben a legjobbak. Akad, aki közülük a közelmúltban szintet lépett, de mivel 2019 ősze óta nálunk sem voltak nagy nemzetközi versenyek, most kapunk reálisabb képet az ő fejlődéséről" – nyilatkozta.

Hozzátette: jelen körülmények között a csapat számára is nehéz meghatározni bármilyen célkitűzést, de az Eb-n lehetőségük lesz felvenni a nemzetközi mezőny ritmusát, másrészt ezt a versenyt erőfelmérőnek szánják a két hónap múlva esedékes csehországi világbajnokság előtt.

A felnőtt magyar csapatot három férfi (Bakó Áron, Baumholczer Máté, Bujdosó Zoltán) és három női (Gerber Csenge, Sárközy Zsófia, Weiler Virág) versenyző alkotja. Ők hatan mindkét egyéni számban (kieséses sprint és egyéni sprint) rajthoz állnak, az Eb harmadik versenyszámában, a – vegyes – váltóban pedig a Bakó, Baumholczer, Sárközy, Weiler négyes indul.

A csapat tagjai közül Bakó Áron kiemelte: jó érzéssel tölti el, hogy egy tanítványával együtt kerettag lehet, de azért nem hagyja, hogy ez bármelyiküket is túlzott elégedettséggel töltse el, mivel "a csapatba kerülés sosem lehet a fő célja egy válogatottnak".

Sárközy Zsófia elmondta: újdonság volt a mostani felkészülésében, hogy akadt benne olyan hónap, amikor csak a sprintre fókuszált, erdőben pedig keveset futott, azt sem teljes intenzitással.

Bujdosó Zoltán első felnőtt világversenyén vehet részt, és már nagyon várja, hogy a kontinens legjobbjaival mérje össze magát.

Weiler Virág szerint korábbi sérülése már teljesen rendbejött ugyan, de hiába alakult a vártnál sokkal jobban a formája, a fizikai állapota még így is messze van a legjobbjától. „Igyekszem úgy odaállni az Eb-re, hogy csakis a mostani önmagamhoz mérjem a teljesítményemet, ne hasonlítgassam magam másokhoz vagy a régi énemhez” – mondta.

Az Eb-re 28 nemzet nevezett, a buborékban tartott versenyzők csak szigorú karanténszabályok mellett vehetnek részt a viadalon, amelyen ezúttal nem lehetnek a helyszínen nézők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik