Szörf: megállíthatatlannak tűnik Pollák a raceboard-vb-n

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.05.26. 18:15
null
Pollák megállíthatatlannak tűnik a raceboard-vb-n (Fotó: Magyar Szörf Szövetség/Szabó-Jilek Ádám)
Mind a négy csütörtöki futamot megnyerte, és szinte behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben eddig is vezető szlovák Patrik Pollák a Balatonföldváron zajló raceboard-világbajnokságon. A legjobb magyar, Sánta Bence a tizedik helyről várja a folytatást.

 

Patrik Pollák utolérhetetlen. Vagy legalábbis annak tűnik, noha saját bevallása szerint a csütörtöki futamok mind elképesztően kiélezettek voltak a balatonföldvári raceboard-világbajnokságon. Volt, hogy az utolsó métereken dőlt el a küzdelem az ő javára.

„Nehezek voltak a körülmények – az elejétől a végéig nagy csatát vívtunk egymással: a szél egyszer erősebb volt, másszor gyengébb, és változott az iránya is, ami a sebességkülönbségekben is megmutatkozott. Folyamatosan figyelni kellett, és keményen dolgozni – nyilatkozta Pollák.Négy nehéz futamon vagyunk túl, négyszer huszonöt percnyi kőkemény munkán – és egyáltalán nem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt az eredmények mutatják, többször az utolsó métereken is harcolnom kellett a pozíciómért. Még mindig sok van hátra, örülök az eredménynek, de továbbra is muszáj koncentrálni.”

Az összetettben második cseh Petr Kucera neve mellé három második és egy harmadik hely került ezen a napon – és egyáltalán nem volt elégedetlen.

„Nagy harcot vívtunk Patrikkal, ő egy kicsit könnyebb, mint én – körülbelül hetvenöt kiló, míg én nyolcvanegy –, ami ezúttal számított. Természetesen megpróbáltam felvenni fele a küzdelmet, de mindig volt közöttünk néhány méternyi különbség. Őszintén megmondom, én jobban szeretem az erősebb, tíz csomó fölötti szelet, de nyilván ilyen szélviszonyok között is tudok szörfözni.”

A brit Louis Morris továbbra is tartja a harmadik helyét – a kiegyensúlyozottság egyik mintaképe ő ezen a versenyen: a legjobb négyen kívülre egyszer sem csúszott.

„A délelőtti futamok elég nehezek voltak, változó szélben zajlottak – mondta Morris.Az összes rajtomat elrontottam, mindig küzdenem kellett a felzárkózásért. Patrik (Pollák) folyamatosan előttünk volt, mi pedig Petrrel (Kucera) harcoltunk a második-harmadik helyért. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, és a futam-eredményeimre sem lehet panasz.”

A mezőny legjobb magyar versenyzője, Sánta Bence jelenleg a 10. helyen áll az összetettben, visszaesésének oka, hogy a csütörtöki harmadik futamot ki kellett hagynia.

„Remekül indult az első két futam, jó helyeken álltam, aztán a svertemmel akadt egy kis technikai probléma, eltört az az alkatrész, ami igazából bent tartja a deszkában – mondta Sánta.Sokat veszítettem az első futamban, de még így is a tizedik hely környékén futottam be. A két futam között megpróbáltuk a vízen megjavítani a szörföt, úgy tűnt, sikerült is, de aztán a második futam utolsó hátszelére teljesen megadta magát, és bár a hetedik helyen befutottam, egy futamot ki kellett hagynom.”

Sántának másfél órája volt a javításra, végül ez nem jött össze, viszont kölcsönfelszereléssel oda tudott állni a negyedik futam rajtjára, amelyen másodikként ért fel a bójához, ám utóbb elesett, és visszacsúszott a hetedik pozícióba.

Az U23-asok mezőnyében továbbra is a szlovák Matej Stefaniciak áll az élen.

A hölgyek között Jana Slívová továbbra is remek tempót diktál, sőt, csütörtökön volt egy összetett hetedik helye is, ami a férfiak uralta mezőnyben nem kis teljesítmény.

„A tegnapi nap elég rövidre sikerült, de ma szerencsére ismét több futamot rendeztek, és a délelőtti hármat meg tudtam nyerni a nők között – mondta Jana Slívová.A második futamon összeszedtem egy kis hínárt, de a többi remekül alakult.”

A magyar Gádorfalvi Luca negyedik a nők között.

„Nagyon elfáradtam – vallotta be Gádorfalvi.Az előző napokon elég sokat estem, ezért ma próbáltam arra koncentrálni, hogy fennmaradjak a deszkán, és ez sikerült is. A bójákkal ezen a versenyen nem vagyok olyan jó barátságban, ma már próbáltam nagy ívben kerülni, mert tegnap is estem amiatt, hogy felakadtam a bóját tartó zsinóron.”

Folytatás pénteken – a tervek szerint újabb négy futammal.

RACEBOARD-VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÖLDVÁR
Az állás 8 futam után:
1. Patrik Pollák (szlovák) 9.0 helyezési pont, 2. Kucera (cseh) 19.0, 3. Morris (brit) 23.0, ...10. Sánta Bencze (magyar)79.0, ...29. Pollacsek Kálmán (magyar) 213.0, ...33. Morvai Bálint (magyar) 234.0, ...40. Sükösd Balázs (magyar) 295.0, 41. Molnár Áron (magyar) 306.0, 42. Gádorfalvi Luca (magyar) 308.0, ...51. Gilicze Noémi (magyar) 399.0, ...52. Gádofalvi Károly (magyar) 405.0, ...55. Mitrovics Gábor (magyar) 423.0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik