Szocsi 2014: a NOB három új szakág olimpiai bemutatkozásáról döntött

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.07.05. 09:30
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői döntése értelmében három új szakág mutatkozhat be a 2014-es téli játékokon Szocsiban.

A NOB végrehajtó bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott ülésén határozott úgy, hogy a hódeszkások programjába bekerül a párhuzamos műlesiklás és a slopestyle, s az utóbbi versenyszám a síakrobaták küzdelmeiben is helyet kap.

A slopestyle-ban az indulóknak úgy kell végigmenniük a pályán, hogy az azon elhelyezett különböző akadályokon minél több trükköt mutatnak be, a pontozóbírák pedig ezeket a mutatványokat értékelik. A NOB áprilisban hat új számot vett fel a programba, így a női síugrást, a férfi és női síakrobaták félcső-, a sílövők vegyes csapat-, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenyét.

„A slopestyle nagyon népszerű, és gyorsan fejlődik – mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. – Fiatal, elhivatott sportolók űzik, és biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előtte."

A 2020-as nyári olimpián való bemutatkozásért harcoló 12 sportág közül a NOB nyolcat választott ki, amelyeknek maradt esélyük arra, hogy kilenc év múlva debütálhassanak az ötkarikás seregszemlén. A baseball, a softball, a karate, a falmászás, a wakeboard, a fallabdázás, a görkorcsolya, valamint a tradicionális kínai küzdősport, a vusu még reménykedhet abban, hogy 2020-ban helyet kap az olimpiai programban, illetve visszakerül oda. A szörf, a tánc, a bowling és a netball azonban lekerült a napirendről.

A NOB szerdán választja ki – szintén Durbanben – a 2018-as téli játékok helyszínét München, Annecy és Pjongcsang közül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik