Sznúker-vb: történelmi brékkel győzte le Robertson Trumpot

Vágólapra másolva!
2014.05.01. 00:21
null
Neil Robertson 38-cal több 100-as bréknél jár a szezonban, mint bárki más (Fotó: Action Images)
Az ausztrál Neil Robertson 13–11-re legyőzte az angol Judd Trumpot a sheffieldi sznúker-világbajnokság negyeddöntőjében. A világelső ausztrál játékos háromfrémes hátrányból fordított, s közben meglökte szezonbeli 100. százas brékjét.

Nem mindennapi csatát vívott egymással Robertson és Trump. Utóbbi 9–6-os vezetésről várhatta az utolsó, esti szakaszt, de az ausztrál gyorsan felzárkózott 9–8-ra. Ugyanakkor Robertson sokat is hibázott, így Trump ismét el tudott szakadni három frémmel. A 11–8-as állásnál nem sokan gondolták volna, hogy innen már csak a világelső tud játékot nyerni. Márpedig ez történt, s nem is akárhogyan...

Brutális rekord
Az egy szezonban elért legtöbb 100-as break eddig 61 volt, ezt Judd Trump tartotta az előző szezonból. Az igazsághoz tartozik, hogy a régi időkhöz képest az utóbbi években sokkal több tornát rendeznek, ezért jöhetnek létre ilyen nagy rekordok – ám az idei második legtöbbet elérő Ting Csün-huj is „csak” 62-vel zárt. A skót legenda Stephen Hendry az 1994–1995-ös évadban 53 százast ért el, ez egészen a 2010–2011-es szezonig maradt rekord – ekkor vezették be a PTC-versenyeket (Players Tour Championship), amelyekkel drámaian megnőtt a viadalok száma.

Robertson a 22. frémben már az egyenlítésért küzdött. Nem volt könnyű dolga, de kiváló idegrendszerével megoldotta a feladatot. Ráadásul 101-es bréket ért el – ez volt a szezonbeli 100. száz feletti pontsorozata, korábban még a közelében sem járt senki ennek. Bár Robertson láthatóan megkönnyebbült, sikerült a megfelelő szinten tartania koncentrációját. Trump egy órán át egyetlen golyót sem tudott eltenni, az ausztrál pedig kihasználta a bizonytalanságát, és 12–11-re fordított.

A 24. játékban Robertson indulhatott meg, de nem tudta letakarítani az asztalt. Trump visszajöhetett volna a meccsbe, de ő is hibázott, s innen már nem volt visszaút: a világelső megnyerte a játékot, és ezzel 13–11-re a mérkőzést is.

A kimerítő csata után Robertson egyik első dolga az volt, hogy megkérdezze, mit játszott a Chelsea a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Nagy rajongója a londoni klubnak, így nem igazán örült a válasznak...

Robertson 100. százas brékje a 2013–2014-es szezonban

Dominic Dale majdnem csodát vitt véghez. Az angol Barry Hawkins, az előző vb másodikja már 11–5-re is vezetett, ám a walesi hihetetlen küzdőszellemmel visszajött a meccsbe, sőt, 12–11-re a vezetést is átvette. Itt azonban elfogyott a lendülete, Hawkins összekapta magát, s megnyerte az utolsó két frémet.

Korábban már megírtuk, hogy Ronnie O'Sullivan is bejutott a legjobb négy közé. A címvédő angol 13–3-ra verte Shaun Murphyt.

Csütörtök délután megkezdődik az elődöntős szakasz, a mérkőzések az egyik fél 17. nyert frémjéig tartanak.

SZNÚKER, VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
Negyeddöntő (a meccsek 13 nyert frémig tartanak)
Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Shaun Murphy (angol, 9.) 13–3
Barry Hawkins (angol, 5.)–Dominic Dale (walesi) 13–12
Mark Selby (angol, 3.)–Alan McManus (skót) 13–5
Judd Trump (angol, 7.)–Neil Robertson (ausztrál, 2.) 11–13

Az elődöntő párosítása (a meccsek 17 nyert frémig tartanak)
Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Barry Hawkins (angol, 5.)
Mark Selby (angol, 3.)–Neil Robertson (ausztrál, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik