Sznúker-vb: Murphy állva hagyta Wilsont, Selby is döntős

K. T. I., I. SZ.K. T. I., I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.05.01. 23:24
null
Shaun Murphy (jobbra) az elődöntő utolsó 15 frémjéből 13-at megnyert Kyren Wilson ellen (Fotó: Getty Images)
Mark Selby és Shaun Murphy játssza a sznúker-világbajnokság döntőjét Sheffieldben. A szombat éjjel véget érő elődöntők során az idei vb rekordot döntött százas brékek tekintetében.

Murphy negyedik alkalommal jutott be a világbajnokság döntőjébe, miután hatfrémes hátrányból fordított Kyren Wilson ellen.

A 2005-ös világbajnok a második szakasz végén 4:10 után megnyerte az utolsó két frémet, és olyan érzelmi töltettel hagyta el a termet, amellyel azt sugározta a tavalyi döntős Wilson felé, hogy itt csak ő nyerhet. Aztán a szombat délelőtti harmadik szakaszt meg is nyerte 6:2-re, az esti záró etapban pedig egyetlen Wilson-hibát sem hagyott büntetlenül, s mind az öt játék az övé lett. 4:10 után 13:2-es rohamot mutatott be, többször is hangos kiáltással hergelte magát és a közönséget.

Murphy 2005-ben világbajnok lett, 2009-ben John Higginstől (18:9), 2015-ben Stuart Binghamtől (18:15) kapott ki a döntőben.

Bingham és Selby szintén rendkívül kiélezett elődöntőt játszott egymással. Az első szakaszban Selby 3:1-re vezetett, Bingham onnan fordított 4:3-ra. A mérkőzés folyamán többször változott, ki kerül előnybe, a legnagyobb különbség Bingham 12:9-es fórjánál alakult ki.

Szombat délután 13:11-es Bingham-vezetésről kezdték el az utolsó szakaszt, amely az egész mérkőzésre jellemzően nagyon lassan haladt. A tempót nem ritkán zavaróan lassító Selby az első hat szakaszból ötöt megnyert, lökött egy 125-ös és egy 132-es bréket is. A kettő között Bingham is lökött egyet, ezzel a mostani világbajnokság megdöntötte a 2019-es vb rekordját. Százról 103-ra javult a csúcs, és még a finálé hátravan!

Selby 16:14-nél közel került a győzelemhez, de Bingham megragadta az utolsó szalmaszálat, és szépített. 16:15-ös Selby-vezetésnél azonban kifutottak a délutáni etapra szánt időből, így a Murphy–Wilson mérkőzés zárása utánra rendelték őket vissza az asztalhoz. Többször előfordult már ilyen sznúker-világbajnokságon, de elődöntőben még sohasem.

Éjjel a háromszoros világbajnok Selby kezdett bréképítéssel, majd Bingham vette át a kezdeményezést. Miután a pirosak elfogytak, és már csak a színes golyók maradtak az asztalon, a zöldön feszült biztonsági csata kezdődött, amelyet Selby nyert meg, s a többi golyót is értékesítve elkerülte, hogy döntő frémre kerüljön sor.

Az egyik fél 18. frémjéig tartó fináléban a tervek szerint vasárnap és hétfőn is két-két szakaszt játszanak.

SZNÚKER-VB, SHEFFIELD
ELŐDÖNTŐ
Mark Selby (angol, 4.)–
Stuart Bingham (angol) 17:15
Shaun Murphy (angol, 7.)–Kyren Wilson (angol, 6.) 17:12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik