Sznúker-vb: megismétlődik a 2011-es döntő, Trump visszavághat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 23:19
null
Judd Trump visszavághat John Higginsnek a 2011-es vereségért (Fotó: AFP)
John Higgins és Judd Trump vívja a 2019-es sznúker-világbajnokság döntőjét. Előbbi szoros csatában, 17–16-ra győzte le David Gilbertet a legjobb négy között, utóbbi hat frémmel nyert Gary Wilson ellen.

 

John Higgins nem élete formájában játszott a Gilbert elleni elődöntőben, de 8:3-ról, 10:6-ról és 14:11-ról is fel tudott állni, az utolsó két frémben 139-es és 55-ös brékekkel megnyerve a mérkőzést. Jól jellemzi a találkozót, hogy egy 96-os brékkel 15:14-nél vezetett először a meccsen az ötödik helyen rangsorolt skót. Angol ellenfele karrierje során először jutott elődöntőbe a Crucible-ben, és közel is járt a fináléba kerüléshez, azonban a 33. frémben rontott egy feketét, amit Higgins kihasználva behúzta a mérkőzést.

„Nem tudom, hogyan jutottam tovább. Elnézést kértem Davidtől, mert lehúztam az én szintemre. Nagyon gyengén játszottam, el is húzott tőlem az első három szakaszában a meccsnek. Majd' kiugrottam a bőrömből, hogy csak 13:11-es hátrányban voltam. Kihagyott a koncentrációm. Löktem, és sokszor az járt a fejemben, hogy nem is tudom, mit csinálok. Nagyon mérges voltam magamra. Szerencsém volt az utolsó etapban” – idézi a BBC Higginst az elődöntő után.

Gilbert – aki civilben farmerként dolgozott édesapjával egészen 2014-ig – könnyek között nyilatkozott a meccs után, és leszögezte: elvárások nélkül jött, karrierje legjobb sznúkerét produkálta a világbajnokságon, amit nagyon élvezett.

Higgins ebben a szezonban 24 versenyen (20 pontszerző) állt asztalhoz, de egyiket sem tudta megnyerni. A kínai China Openen döntős volt, de kikapott Mark Selbytől.

A másik ágon Judd Trump valamivel könnyebben, 17:11-re legyőzte Gary Wilsont, így megismétlődik a 2011-es vb-döntő, amelyet John Higgins nyert meg. Az utolsó etapban Wilson egy 68-as brékkel kezdett, amire Trump három frém megnyerésével (egy 97-es és egy 88-as brékkel) válaszolt, és bejutott a fináléba.

„John és én sem játszottunk jól ezen a héten, de valahogy mindketten továbbjutottunk. Mindketten tapasztaltak vagyunk, ő különösen. Nyugodtnak kell maradnom, és élveznem, amit csinálok. Mindketten nagyon fáradtak vagyunk, mentálisan nagyon kimerítő a világbajnokság. Különleges lesz ismét ellene döntőt játszani” – így Trump a BBC-nek a mérkőzés után.

A világbajnokságon eddig 87 százas brék volt, ezzel megdőlt a 2016-os rekord, és 18 nyert frémig tartó döntőben meglehet a 100. százas brék, amire még nem volt példa a vébék történetében. Higgins nyolc, Trump hét százasnál jár ezen a tornán – az egy világbajnokságon lökött százas brékek rekordját Stephen Hendry tartja (2002, 16).

SZNÚKER-VB 2019, SHEFFIELD
ELŐDÖNTŐ

David Gilbert (angol, 16.)–John Higgins (skót, 5.) 16:17
Gary Wilson (angol)–Judd Trump (angol, 7.) 11:17
A DÖNTŐBEN
John Higgins (skót, 5.)–Judd Trump (angol, 7.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik