Súlyemelő Eb: a lenullázás előnye – fókuszban a magyar szereplés

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.13. 13:11
null
Mitykó Veronika dicséretes teljesítménnyel végzett a 71 kilósok népes mezőnyének kilencedik helyén (Fotó: Földi Imre)
A moszkvai viadal segít tükörbe nézni, és sajnos gyűrött arc néz vissza. Ha lesz, ha nem lesz kvóta, végre színt kell vallani!

 

Legyünk, őszinték! A súlyemelés hazai helyzetén semmit sem változtat, hogy – a körülmények szerencsés vagy éppen kedvezőtlen alakulása folytán – Nagy Péter megszerzi-e vagy elszalasztja az olimpiai kvótát. Elnézést a sportág fölé hosszú évek óta ernyőt tartó 158 kilós szegedi óriástól (nem vagyunk egy súlycsoportban...), de talán hasznosabb lenne most lenullázódni. Ez esetben nem lehetne még négy – pardon, három... – évig takarózni szövetségnek, edzőnek, versenyzőnek az egyetlen tokiói indulási joggal, hanem színt kellene vallani: miért nem volt elég csaknem tizenhét év a sportág regenerálódására a 2004-es athéni doppingbomba óta? Mit nem csinálunk jól, a vetélytársakkal összehasonlítva edzünk-e eleget és kellően keményen, támaszkodunk-e rendszeresen a tudomány eredményeire, tettünk-e eleget azért, hogy eloszlassuk a súlyemelést károsan érintő előítéleteket?

Persze lehet hivatkozni a szerény lehetőségekre, a pénzhiányra, de nézzünk bele a vasárnap véget érő moszkvai Európa-bajnokság tükrébe, és világos választ kapunk: gyengélkedünk. A kilenc magyar résztvevőből hét vagy kiesett (Kmegy Máté), vagy a mezőny végére szorult kategóriájában, és igencsak árulkodóak a teljesítményt objektíven megvilágító Sinclair-pontlistán elfoglalt helyezéseink – lásd keretes írásunkban.

Ha valami pozitívumot keresünk, kettőt találunk. Az ólomsúlyú Nagy Péter ugyan nem teljesítette a 410 kilót, amely révén – számításai szerint – vélhetően olimpiai kijutást érően növelte volna pontjai számát a kvalifikációs rangsorban, ám nyolcadik helyével így is a csapat legjobb szereplése fűződik a nevéhez. Nagy dicséret illeti a békéscsabai Mitykó Veronikát, aki a 71 kilósok méretes, 26 emelőt felvonultató mezőnyében lett kilencedik, szakításban országos csúccsal szerzett kellemes meglepetésre negyedik helyet.

Ennyivel kell beérnünk.

Mitykó szakításprodukcióját nem számítva a hat közé sem kerültünk, ugyanakkor húsz ország szerzett valamilyen érmet, például a nőknél a britek, a férfiaknál az olaszok is összetett arannyal dicsekedhetnek! Jellemző, az Eb-n bizalmat kapók közül Horváth Laurát (76 kg) és Szuromi Tímeát (81 kg) sem a sportág nevelte ki: Horváth a cross­fitből ruccant át tavaly (!), a már 38. (!) életévét taposó Szuromi korábban úszott, pólózott, erőemelőként pallérozódott. Bazsó Bianka is már 32, a többi lány 18–20 éves. Hol vannak a klasszikus értelemben vett felnőttversenyzők?

Most egy kvóta után nyújtózkodunk, de ahogy éppen az érdekelt, Nagy Péter nyilatkozta: a párizsi olimpiára kiharcolni az indulási jogot már-már lehetetlen küldetés. Bizony, 2024-ben a jelenlegi hét-hét helyett öt-öt súlycsoportban mindössze százhúszan ragadják meg a rudat, holott Londonban 260 tagú volt a mezőny, Tokióra várva pedig 196 versenyző kap zöld lámpát...

„Sportágunk emblematikus ikonja” –  fogalmazott nem régen a szövetség honlapja Nagy Péterről. Szép szavak, ám 2018 Eb-bronzérmese immár 35 éves, és „pótikonnak” se híre, se hamva. Vajon lesz még...? A húszon túlra semmiféle garanciát nem adó kisebb-nagyobb serdülő- és ifisikereket szívesen kommunikálja a szövetség, és semmi kétség, a legtöbbet hangoztatott név a korosztályos csúcsokat tömegével döntögető Ehrlich Pankáé lesz az elkövetkező években. A vér nem válik vízzé, a világ- és Európa-bajnok Likerecz Gyöngyi 13 éves lánya óriási tehetség, de még túl fiatal, hogy Párizsban takarózni lehessen a nevével.

Egyáltalán, emel magyar Tokióban, majd Párizsban? Lesz súlyemelés az olimpián 2024 után...?

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK

A Sinclair-pontszámítással a versenyző mérlegeléskor rögzített testsúlyát és a teljesítményét vetik össze. Az alábbi lista hiteles képet ad a magyarok erejéről is, így kiderül belőle, hogy az összetett eredményt elérő, azaz mindkét fogásnemben érvényes gyakorlatot felmutatni tudó nők 151 tagú mezőnyében az utolsó hét helyből három, köztük a 151. honfitársunké lett...

ABSZOLÚT VERSENY (SINCLAIR-PONT)
Nők (158 induló, 151 versenyző ért el összetett eredményt):
1. Loredana Toma (román, 64 kg) 317.1, 2. Sarah Davis (brit, 64 kg) 299.4, 3. Kamila Konotop (ukrán, 55 kg) 298, ...89. Mitykó Veronika (71 kg) 248.6, ...119. Horváth Laura (76 kg) 237.7, ...126. Szuromi Tímea (81 kg) 232.7, ...138. Árva Cintia (59 kg) 223.3, ...145. Boros Viktória (87 kg) 217. 9, 146. Bazsó Bianka (+87 kg) 217.7, ...151. Gyürüs Barbara (+87 kg) 189.3
Férfiak (155 induló, 140 versenyző ért el összetett eredményt): 1. Lasa Talahadze (grúz, +109 kg) 485, 2. Gor Minaszjan (örmény, +109 kg) 467.7, 3. Antonino Pizzolato (olasz, 81 kg) 450.5, ...69. Nagy Péter (+109 kg) 405.3. Kmegy Máté kiesett lökésben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik