Súlyemelés: véleményáradat a McLaren-jelentés után

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.06.17. 14:29
null
„Aján pénze nélkül én lettem volna az IWF elnöke” – nyilatkozta 2013-as és 2017-es kihívója, Antonio Urso (Fotó: AFP)
A McLaren-jelentés nyilvánosságra hozatala után valóságos véleményáradat indult meg. Aján Tamás volt riválisa szigorú thaiföldi vámosokról, a német sportolók szervezete a jéghegy csúcsáról, a WADA a 2010-es török tesztek eltussolásáról is beszélt.



Az elmúlt mintegy tíz évben még „csak” jelentősen megszaporodtak és egyre súlyosabbá váltak az Aján Tamást ért kritikák (egyúttal közvetlen veszélybe került a súlyemelés olimpiai léte), a független vizsgálattal január 31-én megbízott Richard McLaren június 4-én nyilvánosságra hozott 122 oldalas jelentése pedig már akadásig felrántotta a zsilipet. A véleményfolyó árad, és egyetlen olyan hulláma sincs, amely simogatná a januárban jogkörei jelentős részét átadó, majd áprilisban az elnöki posztról szorult helyzetében leköszönő magyar sportdiplomatát. Itt az idő legalább válogatni a nyargaló folyam hordalékából.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) ügyvivő elnökként január 22. óta irányító, a szervezetet és Aján Tamás ért korrupciós, valamint doppingmanipulációs vádak megalapozottságának vizsgálatával McLarent megbízó Ursula Papandrea az IWF honlapjára feltett közleményekkel jelentkezik. Legutóbb tudatta, hogy a McLaren-jelentés publikálását követően megtették az első lépéseket, hogy új alapokra helyezzék az IWF alapszabályát és tevékenységét. A vizsgálat dokumentációjának másolatát a bizonyítékokkal együtt több szervezetnek is elküldték, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), a Nemzetközi Tesztelő Ügynökségnek (ITA), a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetségének (ASOIF) és a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének (GAISF) – a 2018 januárjában alapított, a NOB égisze alatt tevékenykedő ITA már fel is lett hatalmazva, hogy kivizsgálja a doppingellenes szabályok esetleges megsértését. Papandrea felvetette, hogy a magyar és svájci hatóságokkal (az IWF Lausanne-ban van bejegyezve) is megosztják a vizsgálat eredményét.

A Németország Sportolói (Athleten Deutschland) nevű, 2017-ben létrehozott szervezet teljes személyi és szerkezeti átalakítást követel. Egyik tagja, Jürgen Spiess szerint a „nyílt titok” bizonyosságot nyert a McLaren-jelentéssel, de csak a jéghegy csúcsa bukkant elő – a 2009-es súlyemelő Európa-bajnokság aranyérmese további átfogó vizsgálatot vár el minden tagországtól, száz százalékig együttműködve az IWF-fel. Az új korszakban a vezetőkéi helyett a versenyzők érdekei kerüljenek előtérbe, ám a reform végigvitelét egy független bizottságnak kell felügyelnie, merthogy az IWF jelenlegi elnökségének túlnyomó többsége megtagadta az együttműködést McLaren stábjával. Sőt, sokan az elnökség lemondását is felvetették, hogy a jövőre esedékes tisztújításig független testület vezesse a nemzetközi szövetséget.

Kelet és Nyugat
Egyesek úgy vélik, hogy miként négy éve az oroszok ellen lefolytatott (az államilag támogatott doppingolást bizonyító) vizsgálat, az Aján Tamás és az IWF elleni is kvázi politikai indíttatású. Lám, megint kelet-(közép-)európai vezetésű szervezetet vesznek górcső alá – hangoztatják, holott például a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is nyugati irányítás alatt került tévútra. S hogy mi történt azóta? Az UEFA élére 2016 szeptemberében közép-kelet-európai elnököt választottak a szlovén Aleksander Ceferin személyében, sőt a sokat szidott WADA-nak is ez a régió adja a vezetőjét: 2019 májusa óta a lengyel Witold Banka a szervezet első embere!

Részletesen fejtette ki véleményét Antonio Urso. Az európai szövetséget több cikluson át irányító olasz sportdiplomata 2013-ban és 2017-ben is Aján Tamás kihívójaként indult az elnökválasztáson, amelynek – ahogy a McLaren-jelentés bizonyítékokra támaszkodva tartalmazza – végkimenetelét szavazatvásárlással befolyásolták. A vesztes Urso elvárja, hogy a vizsgálat eredményének ismeretében a svájci hatóságok büntetőeljárást indítsanak Aján Tamás ellen, ennek függvényében ő is fontolóra veszi, hogy peres eljárást kezdeményezzen. Elmondta, a 2017-es bangkoki kongresszuson biztosra vette, hogy a többség őt támogatja, ám Aján – a vizsgálat szerint – több afrikai és ázsiai küldöttet megvesztegetett, a pénzátadást az IWF első alelnöke, a thaiföldi Intarat Yodbangtoey intézte.

„Aján pénze nélkül én lettem volna az IWF elnöke” – nyilatkozta Urso, aki egy érdekes epizódot is megemlített. A szlogenjét idéző, „Time for Change” (Itt az idő a váltásra) feliratú pólókat és legfeljebb 30 dollár értékű karórákat vitt magával Bangkokba, hogy ajándékba adja őket, mire a repülőtéren az órákat lefoglalták a vámosok, és közölték vele: majd amikor elutazik Bangkokból, visszakapja őket.

Nemrég adott hangot felháborodottságának Witold Banka, a WADA lengyel elnöke, és rögtön írt az IWF-nek, hogy azonnal intézkedjen a felfedett manipulált doppingügyekben, illetve kérte a McLaren-csoportot, hogy ossza meg azokat az információkat is, amelyek nem szerepelnek a 122 oldalas jelentésben, de a Papandrea vezette felügyeleti és feddhetetlenségi bizottságot tájékoztatták róluk. A WADA különösen a 2009 és 2014 közötti doppingszabálysértésekre összpontosít, például 21 török doppingvétségre: 2010-ben levett pozitív mintákról van szó, többek között Nurcan Taylanéról és Sibel Özkanéról. Miután tudatosan késleltették a törökök felfüggesztését, Taylan vb-és Eb-aranyat, Özkan vb-ezüstöt szerzett. Mindketten lebuktak a 2008-as olimpiai minták újratesztelésekor, ezúttal viszont megúszhatják, mert 2015 előtt még nem tíz, hanem nyolc évig kellett megőrizni a tesztanyagokat.
Most csak szemezgettünk az áradó véleményfolyam uszadékaiból, és nem kérdés, hosszú időbe telik, mire levonul az ár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik