Súlyemelés: még az idén elköltöztetik Budapestről az IWF-irodát

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 22:31
null
Ursula Papandrea, az IWF ügyvezető elnöke Svájcba költözteti a szervezet központi irodáját
Aján Tamás kérésével ellentétben jóval korábban „leszerelik” a budapesti IWF-irodát, sokaknak az exelnök nagyköveti szerepe sem ízlik.

Jó egy héttel azt követően, hogy Aján Tamás lemondott a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöki posztjáról, felpörögtek az események a kulisszák mögött. Ahogy a lapunknak adott interjúban elmondta, négy kérést intézett az ügyvivő elnök Ursula Papandreához és az elnökséghez, s mert megígérték teljesítésüket, – ahogy ő fogalmazott – visszalépett, nem tölti ki jövőre lejáró mandátumát.

A négy feltételből kettőt fogalmazott meg konkrétan: az egyik, hogy tiszteletbeli nagykövetként (tiszteletbeli elnökből már sok van, az nem akart lenni) továbbra is szoros kapcsolata maradhasson a sportággal, a másik, hogy az IWF budapesti (magyar személyzetű) irodája 2021 végéig, legalábbis a jövőre halasztott olimpiáig továbbra is tehesse a dolgát.

RÉSZJELENTÉS
Közben dolgozik a Richard McLaren irányította stáb, amely az Aján Tamás és az IWF ellen az ARD elhíresült dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat van hivatva tisztázni. A független vizsgálat részeredményét szerdán ismerhették meg az elnökség tagjai, a végleges jelentést június 4-én teszik közzé.

Ehhez képest Papandrea már most határozottan bejelentette: „Az elnökség világossá tette, hogy a vezetőségnek napi szinten Lausanne-ban kell dolgoznia, az lesz az igazi központunk.”

Éppen ezért a titkárságot is átszervezik, és a svájci városba költöztetik, az ügyvivő elnök időpontot is mondott: 2021. január 1-jéig be akarja fejezni az IWF átalakítását.

A történtek után Aján Tamás véleményére is kíváncsiak voltunk.

„Valóban gyorsan elvinnék az irodát, de még nincs megállapodás. Most tárgyalnak mindenkivel, nem tudni, hogy ki megy és ki marad” – mondta a sportdiplomata, s bár többet nem kívánt nyilatkozni, szavaiból kikövetkeztethető: lesznek olyanok a magyar személyzetből, akiket továbbra is alkalmaznak, s lesz, akire nem tartanak igényt.

Ami pedig Aján nagyköveti megbízását illeti, kiderült, erről Papandreával és a főtitkár Mohamed Dzsaluddal állapodott meg, a lemondása után megkapott szerep több elnökségi tagnak sem tetszik. A német Christian Baumgartner rossz komédiáról, az orosz Makszim Agapitov (akit versenyzőként doppinghasználat miatt eltiltottak) csalódottságáról beszélt, mondván, Aján ellen még vizsgálat folyik.

Ami biztos, Papandrea a következő kongresszusig vezeti az IWF-et, kérdés, mikor tartják meg. A szabály úgy szól, hogy az olimpiát követő év május 31-ig kell összehívni, de – még ha el is halasztották a tokiói játékokat – felelőtlenség lenne 2022-ig elodázni a tisztújítást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik