Súlyemelés: elhalasztották az IWF választókongresszusát

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 13:51
Sokadszorra is elhalasztották a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) tisztújító kongresszusát – írja az MTI.

Az elnököt és elnökséget is választó fórumot a legutóbbi elképzelések szerint december 20-21-én rendezték volna meg Taskentben, az idei felnőtt-világbajnokság után. Az olimpiai sportágak ügyeiben járatos insidethegames.biz beszámolója szerint azonban megint új dátum után kell nézni, mivel mostanáig, harminc nappal a határidő lejárta előtti időpontig nem sikerült összeállítani a jelöltek végleges és teljes listáját.

A késedelemért egymásra mutogat és a másik felet teszi felelőssé az IWF jelenlegi vezetősége, élén az ideiglenes elnök Michael Iranival, és a különböző posztokra jelentkezők átvilágítását végző, a kandidálási jogosultság meghatározására hivatott szakértői testület (EDP). Úgy tudni, hogy az EDP az összes jelölt több mint negyedét alkalmatlannak minősítette, köztük az IWF jelenlegi elnökségének több tagját is. A portál idézte az EDP-nek azt a megállapítását, amely szerint a testület „az IWF-től teljesen függetlenül látta el feladatát, és nem enged semmilyen beavatkozásnak az IWF szervei vagy jelöltjei részéről”.

Az IWF ideiglenes elnökének tisztét 2020 januárjától az amerikai alelnök, Ursula Papandrea látta el, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandreát azonban az elnökség tavaly októberben leváltotta, és rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a NOB nemtetszését és többször is hangoztatott aggályait kiváltva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach nem egy alkalommal adott már hangot kétségeinek az IWF vezetésével kapcsolatosan, úgy vélve, hogy az ismétlődő doppingügyektől terhelt sportágban szükséges változtatások elmaradása esetén a súlyemelés kikerülhet az olimpiai programból, nem lehet ott már a 2024-es párizsi játékokon sem. A NOB ugyanakkor támogatásáról biztosította a Papandrea által javasolt irányítási reformokat, így a sportolók érdemi bevonását az IWF vezetésébe, és szigorú doppingellenes irányvonalát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik