Sportrádió: Én kimegyek oda, maximum lelőnek – Jónyer István

Vágólapra másolva!
2022.09.04. 09:11
null
Jónyer István (Fotó: Czerkl Gábor/Bors)
Amikor tehette, focizott, de alacsony termete ellenére sokáig kosárlabdázott is a magyar asztalitenisz Aranycsapat tagja, Jónyer István, aki élete első asztalitenisz-mérkőzésén egy hungarocelles ütővel vert meg egy igazolt sportolót. A Sportrádió Hazafutás című műsorában Jónyer beszélt az általa kifejlesztett ütésformáról, a kezdeti évekről, a ‘70-es évek Aranycsapatáról és egy nagy ellenfeléről, Antun Stipancicról is.

Jónyer Istvánnak nem felelt meg az asztalitenisz-ütők fogása, ezért már gyermekkorától magának készítette és ragasztotta az ütőit. Az 1979-es világbajnokságot megnyerő magyar asztalitenisz Aranycsapat tagja a tatai edzőtáborban Klampár Tiborékkal fejlesztett ki egy új ütésformát, a kiflipörgetést.

A Nemzet Sportolója két évvel azután, hogy komolyabban is elkezdett asztalitenisszel foglalkozni, már bronzérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd újabb egy évvel később Berczik Zoltánnal párosban a felnőttek között magyar bajnoki címet nyert – ráadásul ő mondta meg a hatszoros Eb-győztes Bercziknek, hogyan nyerik meg a párosok küzdelmeit.

Jónyer beszélt arról is, hogy szerinte már 1975-ben összeállt az Aranycsapatuk, de akkor eltiltás miatt Klampár Tiborra nem számíthattak, viszont négy évvel később, 1979-ben, Phenjanban már világbajnok lett a Jónyer István, Gergely Gábor, Klampár Tibor, Kreisz Tibor, Takács János összeállítású magyar együttes.

A Sportrádió Hazafutás című műsorában Jónyer beszélt egyik nagy ellenfeléről, a horvát Antun Stipancicról is, akit néhány perc különbséggel kétszer is legyőzött a világbajnoki döntőben.

„Nagyon tiszteltem Antun Stipancicot és amikor a volt edzője, Jozef Trupkovic elindította a Stipancic Emlékversenyeket, meghívott az elsőre. Kis félelem volt bennem: én kétszer megvertem őt világbajnoki döntőben, miattam lett sajnos alkoholista és így halt meg. Én kimegyek oda Zágrábba, maximum lelőnek” – nyilatkozta a Sportrádió Hazafutás című műsorában a négyszeres világbajnok asztaliteniszező, Jónyer István, aki mesélt továbbá arról az esetről is, amikor Szarajevóban ellopták az ütőjét, a külföldi pályafutásáról, az Aranycsapat tagjaihoz fűződő kapcsolatáról és az 1979-es vb részleteiről is.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik