Sportpolitika: megszavazták, változik az olimpikonok özvegyének életjáradéka

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.03. 13:24
null
Benedek Tibor halála világított rá egy törvényi hiányosságra (Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)
Az olimpiai érmes után járó özvegyi járadék teljes összegét megkaphatja a kiskorú gyermeket nevelő özvegy – döntött egyhangúlag, 195 igen szavazattal a parlament kormánypárti képviselők kezdeményezésére.

Tízről öt évre csökken a jogosultsághoz szükséges együttélés időtartama. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig a 100 százaléka.

A törvényi változtatás parlamenti vitájában az egyik előterjesztő, Simicskó István (KDNP) elmondta: azért kezdeményezték a törvénymódosítást, mert a kiváló sportoló és remek családapa Benedek Tibor tragikus halála rávilágított a sporttörvényben mutatkozó azon jogszabályi hiányosságra, amit orvosolni kell emberségből, szurkolói magatartásból fakadóan és jogalkotói felelősségtől vezérelve.

A változtatás a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

SPORTÜGYI MÓDOSÍTÁSOKAT FOGADOTT EL A HÁZ

Változik a sporttörvény: az elmúlt évek sportesemény-pályázási és -rendezési tapasztalatai alapján kiemelik az állami támogatású, hazai rendezésű, nemzetközi sporteseményeket, valamint az állami támogatásból megrendezendő hazai és külföldi sportdiplomáciai események pályázását és megrendezését, és e feladatokat a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezéséért felelős miniszter hatáskörébe utalják.

Más sportügyi rendelkezést is tartalmaz a törvénycsomag azzal összefüggésben, hogy a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előkészítése során a kormány elállt a veszprémi beruházás megvalósításától, ugyanakkor döntött a debreceni helyszín támogatásáról. Ezért a vonatkozó jogszabályban nevesíteni kell a debreceni helyszínt, hogy a szükséges eljárások és beruházások 2022-ig megvalósulhassanak.

MAGASABB SPORTOSZTÁLYBAN IS ELINDULHAT EGY SZERVEZETBŐL KIVÁLÓ CSAPAT

Az indulási jogok szabályait szélesíti a csapatsportok versenyeiben a sportról szóló törvény azon módosítása, amelyet 149 igen szavazattal, 39 ellenvoks és 5 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.

Az eddigi szabályozás egy új ponttal egészül ki, amely megengedi, hogy ha egy sportszervezet vagy vállalkozás kiválik egy másikból, akkor ne csak alacsonyabb osztályban, hanem ugyanabban vagy magasabb osztályban is elindulhasson.

A jogszabály a sportági szakszövetségek elnöksége kezébe adja ennek szakmai elbírálását, és azt is előírja, hogy a lehetőség ne nyíljon meg azon társaságok számára, amelyeknek köztartozása van, vagy a sportolók felé van elmaradása.

A változtatás egyik kezdeményezője, Bánki Erik (Fidesz) ezt azzal indokolta, hogy az utánpótlás-nevelésben mára olyan tehetségek fejlődtek, akik már a felnőttbajnokságban is megállják a helyüket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik