Sportolósors: extra figyelmet kapnak a visszavonuló amerikaiak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 14:00
null
Michael Phelps nehezen viselte a visszavonulás utáni magányt (Fotó: AFP)
A legendás amerikai úszó, Michael Phelps szerint többet kell tenni azokért az olimpikonokért, akik befejezik pályafutásukat, és kikerülnek a reflektorfényből. A legtöbben ugyanis nem tudják elviselni a mellőzöttséget, és azt, hogy a figyelem azonnal  a következő, tehetséges generációra összpontosul.

 

 

A 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszó korábban bevallotta, hogy visszavonulását követően depresszióval küzdött, és lelki mélypontján már az öngyilkosságot is fontolgatta.

A négy olimpián is sikerrel szereplő sportolót a depressziója rengeteg bajba sodorta: 2004 novemberében ittas vezetések kapták, 2008 novemberében füstölgő kannabisszal a kezében fotózkodott, 2012 végén pedig napokig kis sem mozdult a hálószobájából.

Elmondása szerint az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága a jövőben megpróbálja orvosolni ezt a problémát, márciusban ugyanis egy új, kormány által támogatott cselekvési terv lépett életbe.

„Nagyon izgatott vagyok, mert hamarosan látni fogjuk, hogy a szervezet milyen lépéseket tett a sportolók a támogatását illetően. Nagyon remélem, hogy ezek az emberek jobban élvezhetik majd az életüket, mint annak idején mi” – nyilatkozta.

Februárban a BBC egy felmérését készített, amely kimutatta, hogy a visszavonuló sportolók több mint fele szellemi vagy érzelmi jólétük miatt aggódott, sokan pedig úgy érezték, karrierjük végére elvesztették az identitásukat. A megkérdezetteknek kevesebb mint a fele mentális egészségügyi problémáról számolt be, és segítséget keresett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik