Sportlövészet: edzőtáborból hazatérve remekelt Péni István

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 09:51
null
Péni István jó formában várja az előtte álló kihívásokat (Fotó: Tumbász Hédi)
Az olimpiai ötödik helyezett sportlövő tíz napot készülhetett Wroclawban, a szeptemberiEurópa-bajnokság pályáján, amely a széljárás és a fényviszonyok miatt alaposan feladja a leckét a versenyzőknek.

Kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg a légpuskások 10 méteres versenyét Péni István a hétvégi PVSK-kupán, amely egyben válogató volt az őszi Európa- és világbajnokságra. Az olimpiai ötödik, kétszeres Eb-győztes sportlövő már az alapversenyben is az élen végzett, majd az aranycsatában 17–7-re legyőzte a nagy rivális Pekler Zalánt.

„Munkából érkeztem Pécsre, ezért különösen elégedett vagyok a 631.1 körös eredménnyel, a döntő pedig nagyon színvonalas volt, mindketten jól lőttünk – tekintett vissza a viadalra a 25 éves Péni István. – A nagy hőség megnehezítette a dolgunkat, de profi versenyzőként hozzá kell szokni a körülményekhez, a válogatók pedig valójában a felkészülést jelentik az októberi világbajnokságra. Sokat segít, hogy itthon is ilyen éles a verseny, mert így hasonló nyomás alatt kell jól teljesítenem, mint a nemzetközi színtéren. Az ötven méter légpuska három testhelyzetű versenyszámában ezúttal ezüstérem jutott nekem, de úgy érzem, ennél több van bennem, ezért bizakodó vagyok.”

A pécsi versenyen tíznapos edzőtáborból hazatérve lépett lőállásba Péni, az UTE kiválósága a szeptemberi Európa-bajnokság helyszínén szerzett értékes tapasztalatokat.

„A lengyel válogatott meghívására Wroclawban készülhettem, amely nekem kedves város, ugyanis ott szereztem életem első Európa-bajnoki címét – mondta Péni. – Hasznosabbnak tartom a külföldi edzőtáborokat, mint az itthoniakat, mert ilyenkor nem vonják el a figyelmemet a napi teendők, kizárólag a lövészetre kell koncentrálnom. Ezúttal is értékes tapasztalatokat szereztem, sokat számíthat, hogy megismertem a pályát, ami korántsem egyszerű. A pálya mentén végig kifeszített hálók miatt a széljárás eltér a megszokottól, és egyelőre a fényviszonyok sem ideálisak, ezt jeleztem is a technikai delegátus vezetőjének. Meglátjuk, változtatnak-e valamit az Európa-bajnokságig, mindenesetre nagy előnyt jelenthet, hogy tíz napot már készültem a helyszínen.”

Péni István a magyar válogatottal csütörtökön Dél-Korea felé veszi az irányt, a csangvoni világkupán a teljes nemzetközi elit tiszteletét teszi.

„Mindenki ott lesz, aki számít, ezért nagyon jó erőfelmérő lesz verseny – hangsúlyozta Péni. – Sűrű időszak következik, mert július végén országos bajnokságot rendeznek, ráadásul azon a héten még a háromszáz méteres távon rendezendő Eb-n is elindulok, amit már nagyon várok. A pandémia miatt három éve nem versenyeztem ebben a számban, nem is szerepel az olimpia műsorán, és az edzéseken sem lőjük, mert itthon nincs rá lehetőség. Ennek ellenére a puskás szakágban a nagyobb fegyverek és a több lőpor miatt ez az igazi kihívás, jó lesz kicsit kiszakadni a tíz és az ötven méter bűvköréből.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik