Sakk: vezető orosz nagymesterek hagyják el a hazájukat

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.21. 12:00
null
Dmitrij Andrejkin (Fotó: World Chess)
Az orosz–ukrán háború miatt jó néhány vezető orosz sakkozó döntött úgy, hogy a továbbiakban nem kívánja képviselni Oroszországot, és vagy a nemzetközi szövetség (FIDE), vagy más nemzet zászlaja alatt folytatja pályafutását – írta meg az egyik legnevesebb szaklap, a ChessBase internetes oldala.


A távozók táborához tartozik a 2021-es orosz bajnok Nyikita Vitjugov (világranglista-23.), Alekszandr Predke (48.), valamintDmitrij Andrejkin (21.) is, aki nemrég még Rapport Richárddal küzdött a Grand Prix-sorozatban. Andrejkin már nem is tért vissza Oroszországba a sorozat után, északmacedón klubcsapatához ment. Predke a hírek szerint Törökországban szeretne letelepedni a barátnőjével.

Vlagyimir Fedoszejev (34.) és Kirill Alekszejenko (38.) a tervek szerint spanyol színekben szerepel tovább. Vitjugov szintén spanyol lesz, a családjával már át is költözött.

Grigorij Oparin (66.) már két éve az Egyesült Államokban tanul, egyelőre FIDE-zászló alatt szerepel.

A sor biztosan folytatódik még, de fontos tényező, hogy az országváltás nem egyszerű. A játékos alapvetően két évig nem sakkozhat, kivéve, ha a váltásban érdekelt országok meg tudnak egyezni az orosz szövetséggel. Általában ez 20 ezer eurót jelent, ám nagy kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan tudják átutalni az összeget.

A FIDE döntése értelmében az orosz sakkozók nem képviselhetik hazájukat a versenyeken, kizárólag a nemzetközi szövetség zászlaja alatt szerepelhetnek. Csapatként egyáltalán nem indulhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik