Sakk-vb: meglepő remi az utolsó parti, rapid játszmák jönnek

Vágólapra másolva!
2018.11.26. 19:42
null
Carlsen és Caruana a végletekig elmegy (Fotó: AFP)
A 12. játszma is remivel végződött Magnus Carlsen és Fabiano Caruana között a londoni sakkvilágbajnoki döntőben, így rapid partik döntenek szerdán a címről.

 

Bár a számítógépes elemzések szerint a sötéttel játszó norvég címvédő jobban állt, 31 lépés után mégis döntetlen lett a vége, miután Carlsen ajánlatát az amerikai Caruana elfogadta. Így tehát a 12 normál játékidejű parti 6:6-tal ért véget.

A szabályok szerint szerdán négy rövidített játszma jön. Ebben 25-25 percet kap mindkét játékos, továbbá lépésenként jóváírhatnak 10 másodpercet. Ha az egyik félnek három parti után 2.5 pontja lesz, akkor már nem játsszák le az utolsót.

Ha itt sem születik döntés, akkor két villámparti jön (5-5 perc, plusz 3 másodperc lépésenként). 1:1 után ismét két villámparti következik. Összesen öt ilyen minimeccset vívhatnak. Ha egyik sem dől el, akkor jön a „hirtelen halál”, vagyis egy olyan, mindent eldöntő összecsapás, amelyben világos 5 percet kap, míg sötét 4-et, 3 másodperc plusszal a 61. lépéstől kezdve. Döntetlen esetét a sötéttel játszó lesz a világbajnok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik